current views are: 1

17 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση11:38

Η χαραμάδα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και η «αντίσταση στους δρόμους» του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση δεν ήταν μόνο μια εθιμοτυπική αναφορά της συνάντησης του πρωθυπουργού με έναν αξιωματούχο των θεσμών. Εστελνε και συγκεκριμένα μηνύματα τα οποία προφανώς βρήκαν σύμφωνο τον επικεφαλής του ESM.

Δημοσίευση 11:38’
αρθρο-newpost

Η ανακοίνωση δεν ήταν μόνο μια εθιμοτυπική αναφορά της συνάντησης του πρωθυπουργού με έναν αξιωματούχο των θεσμών. Εστελνε και συγκεκριμένα μηνύματα τα οποία προφανώς βρήκαν σύμφωνο τον επικεφαλής του ESM.

Στην στρατηγική μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη από το 2021 και μετά καθώς προηγείται η μάχη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, φαίνεται να κερδήθηκε μία μικρή πρώτη μάχη, έστω και σε επίπεδο συμβολισμών.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν άκουσε μόνο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο 45λεπτο τετ α τετ που είχαν την Τρίτη στο Μαξίμου, αλλά έσπευσε να ανεβάσει στο προσωπικό του tweet την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που εξεδόθη αμέσως μετά.

Η ανακοίνωση δεν ήταν μόνο μια εθιμοτυπική αναφορά της συνάντησης του πρωθυπουργού με έναν αξιωματούχο των θεσμών. Εστελνε και συγκεκριμένα μηνύματα τα οποία προφανώς βρήκαν σύμφωνο τον επικεφαλής του ESM. Αυτά αφορούσαν:

  • Τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας οι οποίες αποτελούν τις κεντρικές δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
  • Την επαναβεβαίωση από τον κ. Μητσοτάκη της θέσης ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους.
  • Την πεποίθησή του πρωθυπουργού ότι «η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο».

Αυτή η τελευταία φράση για τον «δημοσιονομικό αέρα» συνδέεται άμεσα με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επομένως είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα ετέθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δεν απέρριψε μια τέτοια προοπτική, υπό τον όρο βέβαια ότι η χώρα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και το αναπτυξιακό αφήγημα Μητσοτάκη θα αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Τα πρώτα απτά αποτελέσματα σε αυτό το πεδίο θα φανούν μετά το 2021 καθώς η ανάπτυξη θέλει χρόνο και εργώδη προσπάθεια. Η μείωση μιας μονάδας των πρωτογενών πλεονασμάτων (από το 3,5% στο 2,5%) δημιουργεί αέρα περίπου 2 δις ευρώ.

Η πρώτη έξοδος στις αγορές της νέας κυβέρνησης για επταετές ομόλογο με επιτόπιο 1,9% ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση όμως έχει πολλές καυτές πατάτες να διαχειριστεί και ταυτόχρονα να εφαρμόσει το πρόγραμμα της που βασίζεται στις μειώσεις φόρων σε συνδυασμό με την επίτευξη των στόχων. Δύσκολη εξίσωση για δεινούς λύτες.

Ξανά στα πεζοδρόμια;

Το φλερτ που άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα… πεζοδρόμια πριν καλά – καλά ορκιστεί η νέα Βουλή, προβληματίζει την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αυτήν τη στιγμή να πατάει σε δυο βάρκες. Από τη μια μιλάει για «δομική αντιπολίτευση» και από την άλλη δηλώνει «θα είμαστε συνεπείς τόσο στη Βουλή όσο και στους δρόμους του αγώνα». «Έχουμε παράλληλα και τη βαριά ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη δράση μας και να αποτελέσουμε το αγκωνάρι του κόσμου της εργασίας, του μόχθου και της δημιουργίας που πρέπει να σταθεί όρθιος, να παλέψει και να αντισταθεί στην ολομέτωπη επίθεση που θα δεχθεί από τη νέα κυβέρνηση σε δικαιώματα και κατακτήσεις», δήλωσε στην Κ.Ο του κόμματος του.

Ο φόβος του Βαρουφάκη

Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τελούν εν αναμονή και της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Εάν θα εστιάσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ή εάν θα βάλει στο κάδρο και την κυβέρνηση Τσίπρα, που θα του δίνει και περισσότερα δευτερόλεπτα τηλεοπτικής προβολής. Θα μετρήσει επίσης εάν το ΜέΡΑ25 θα επιδιώξει να πρωταγωνιστήσει στα πεζοδρόμια, οπότε δεν θα τον αφήσουν να τους κλέψει τη δόξα…


σχετικα αρθρα