current views are: 2

17 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση04:04

Επεισοδιακή η πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο: Τι προκάλεσε την έκρηξη του Τσίπρα και τη διαφωνία με τον Τσακαλώτο

Στα «κάγκελα» οι βουλευτές της επαρχίας για τα οικονομικά τους

Δημοσίευση 04:04’
αρθρο-newpost

Στα «κάγκελα» οι βουλευτές της επαρχίας για τα οικονομικά τους

Η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν κύλησε όπως θα επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς της Κουμουνδούρου. Το αρχικά καλό κλίμα, η θερμή υποδοχή στους νέους βουλευτές, τα πηγαδάκια, το δυνατό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα γλυκά που κέρασε ο Νίκος Παππάς για τα 43α γενέθλια του δεν ήταν αρκετά για να ζεστάνουν το κλίμα.

Ο απόηχος της ήττας στις εθνικές κάλπες, καθώς και οι αλλαγές που πρoωθούνται στο κόμμα εκτιμάται από βουλευτές πως προκαλούν τριγμούς στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και φέρνουν στην επιφάνεια άλλα παράπλευρα θέματα. Δέκα ημέρες μετά τις εκλογές η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ και το άνοιγμα σε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ προβληματίζει εμφανώς και γεννά πολλές συζητήσεις.

Ο προσυνεδριακός διάλογος θα είναι μακρύς και όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί χρόνος και πολλές ζυμώσεις για να αποκωδικοποιηθούν οι προθέσεις της ηγεσίας, ώστε τα απλά στελέχη και οι παλιοί και οι νέοι βουλευτές να έχουν μια αποκρυσταλλωμενη εικόνα.

Αυτό που σημάδεψε τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν το περιστατικό μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου και όσα διημείφθησαν μεταξύ των δυο. Το τέλος της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα βρήκε τον απερχόμενο διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, να επιχειρεί να θέσει στο σώμα τον κατάλογο των ομιλητών με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, όμως να παίρνει το λόγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία των παρεμβάσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την απορία του για την ατζέντα της συνεδρίασης, πως δεν είναι προσδιορισμένη προκειμένου να γίνουν οι τοποθετήσεις. Άλλες πληροφορίες τον ήθελαν ενοχλημένο και από τις διαρροές των ονομάτων για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κατ’ επέκταση οι πληροφορίες θέλουν συνολικά την ομάδα των “53+” να διαφωνεί με κάποιες από τις επιλογές σε πρόσωπα του πρώην πρωθυπουργού.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο τον λόγο πήρε αμέσως μετά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να τόνισε “σε όσους δεν άκουσαν ή δεν κατάλαβαν” πως κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση. Σχετικά με τα προτεινόμενα πρόσωπα φέρεται επίσης να διευκρίνισε πως δεν αποτελούν αντικείμενο της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δικές του εισηγήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σημείωσε πως αυτός είναι ο λόγος που τα ονόματα δόθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε να μην υπάρξουν διαρροές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια κάλεσε τους βουλευτές να τοποθετηθούν πάνω στα ζητήματα της ατζέντας που άνοιξε ο ίδιος και αφορούσαν την επόμενη ημέρα από τις εκλογές, πως θα κινηθεί το κόμμα αντιπολιτευτικά κλπ.

Οι τοποθετήσεις πολλών στελεχών που ακολούθησαν και τα πολλά και εκτός ημερησίας διάταξης θέματα που έμπαιναν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται να προκάλεσαν την τρίτη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει πως η ατζέντα είναι συγκεκριμένη και τέθηκε από τον ίδιο στην εισήγησή του. Η οχλαγωγία μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας και η παρέμβαση ενός βουλευτή πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ακουστεί “μίλα πιο δυνατά, δεν ακούμε”, φέρεται να του είπε, προκάλεσε τον περαιτέρω εκνευρισμό του κ. Τσίπρα, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε: “Άντε μην τα πάρω στο κρανίο”, συμπληρώνοντας πως υπάρχει ατζέντα και ότι δεν πρέπει να κάνουν κάποιοι πως δεν καταλαβαίνουν.

Το “φώτα”, πάντως στη χθεσινή συνεδρίαση, έπεσαν και στους βουλευτές της επαρχίας οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έβαλαν θέματα οικονομικής φύσεως προς το κόμμα. Πιο συγκεκριμένα – και σε αρκετά υψηλούς τόνους σε κάποιες περιπτώσεις – οι βουλευτές δήλωσαν πως διαφωνούν με την καταβολή του 40% των αποδοχών τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τη παραχώρηση του δεύτερου επιστημονικού συνεργάτη τους στην Κουμουνδούρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τις παρεμβάσεις και τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν το λόγο πήρε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης που επεσήμανε πως οι δεσμεύσεις των βουλευτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεκριμένες και γνωστές, αποτελούν προϋπόθεση για ένταξη στα ψηφοδέλτια και πρέπει να τηρηθούν. Η νέα γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, φέρεται στην τοποθέτησή της να δικαιολόγησε τους βουλευτές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρώντας να βρεθεί μια μέση λύση.

 


σχετικα αρθρα