current views are: 1

2 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση19:16

Οργή ΝΔ για τoν «κατ’ οίκον περιορισμό» μελών της 17Ν – Επιμένει ο Καλογήρου: Δεν ισχύουν αυτά

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Δημοσίευση 19:16’
αρθρο-newpost

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Νομικό προβληματισμό, οξεία πολιτική αντιπαράθεση και ανησυχία έχουν προκαλέσει συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες δίνεται το δικαίωμα σε πολυ-ισοβίτες αλλά και στο σύνολο των καταδικασθέντων της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» να αιτηθούν την υφ΄ όρων αποφυλάκισή τους με κατ΄ οίκον περιορισμό. Δηλαδή, να μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής στο σπίτι τους, ανεξάρτητα από το πόσες φορές ισόβια τους έχει επιβάλλει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Η ΝΔ επισημαίνει την πρόθεσή της να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτραπεί η μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, τονίζοντας πως στόχος της θα είναι η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, τονίζει πως «με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση, εγκληματίες που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα, ακόμη και οι τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη, μπορούν πλέον να αποφυλακισθούν».

Όπως λέει «η επιλογή της απερχόμενης κυβέρνησης να δρομολογήσει μια τέτοια πρωτοφανή εξέλιξη, επιβεβαιώνει τη νοσηρή ανοχή της σε κάθε είδους ανομία. Ακόμη και στην τρομοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία, εφόσον την εμπιστευθούν οι πολίτες, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει την μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων. Kαι θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», καταλήγει η κ. Ζαχαράκη.

«Καθολικά απαράδεκτη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των καταδικασθέντων για τρομοκρατία» τονίζει ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας δηκτικά πως το μόνο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας στο οποίο απολαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την πλήρη εμπιστοσύνη, είναι οι φυλακές. «Σε νομικό επίπεδο θα μελετήσουμε τα κείμενα, θα δούμε τις δυνατότητες μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος, αλλά πάντως απαιτείται η καθολική και απόλυτη καταδίκη του τρόπου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί στην πραγματικότητα να ελευθερώσει τους καταδικασθέντες για τρομοκρατικές επιθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. 

«Το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το 2015, ήταν ο περίφημος νόμος Παρασκευόπουλου, με τις γνωστές επώδυνες συνέπειές του. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ποινικού κώδικα μειώνει τις ποινές των τρομοκρατών και κάνει πλημμέλημα την κατοχή βομβών και εκρηκτικών υλών. Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, εφόσον πάρει εντολή από τον λαό, θα περιλαμβάνει αλλαγές σε όλα τα άρθρα του Ποινικό Κώδικα που αφορούν θέματα βαριάς εγκληματικότητας», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

«Αμεσα νομοσχέδια, η άρση των άρθρων του ποινικού κώδικα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βγάλουν έξω από τη φυλακή τρομοκράτες όπως της 17 Νοέμβρη και η κατάργηση του ασύλου» έγραψε σε ανάρτησή της στο twitter η Ντόρα Μπακογιάννη.

Τα επίμαχα άρθρα

Όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αποφυλάκιση μελών της «17 Νοέμβρη» επικαλούνται τα άρθρα 110Α και 105Β του νέου Ποινικού Κώδικα, σημειώνοντας ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις, οι πολυισοβίτες αντιμετωπίζονται σαν μία φορά ισοβίτες.

Το άρθρο 110Α ορίζει μεταξύ άλλων, ότι οι καταδικασθέντες μπορούν «να απολυθούν υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση» με προϋπόθεση να έχουν παραμείνει 17 έτη στις φυλακές.

Το άρθρο 105Β ορίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα για 20 έτη και εάν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει 25 έτη».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, θεωρείται ότι δίνεται η δυνατότητα αιτήματος για αποφυλάκιση με όρους στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο, ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα μπορεί να κάνει αντίστοιχο αίτημα από τον Σεπτέμβριο.

Διαψεύδει ο Καλογήρου: Δεν συνέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ποινικό Κώδικα – Κάποιοι θέλουν να σπείρουν ηθικούς πανικούς

Κληθείς να τοποθετηθεί για τις ενστάσεις που εκφράζονται από την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά το άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα, ο κ. Καλογήρου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM τόνισε πως «μιλάμε για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, έναν εξορθολογισμό στο ποινικό μας σύστημα, ο οποίος έρχεται μετά από 70 χρόνια. (…) Νομίζω ότι αποσπασματικές τοποθετήσεις για μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση, ουσιαστικά δεν βοηθούν στο να αποκτήσουμε μια καθαρή εικόνα ειδικά πέντε ημέρες πριν τις εκλογές.

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “ευεργετικές” διατάξεις του άρθρου 110Α τις οποίες θα κάνουν χρήση τα φυλακισμένα μέλη της “17Ν”, ο κ. Καλογήρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρώτον, σε σχέση με αυτό που ισχύει από χθες με το νέο Ποινικό Κώδικα, υπάρχει μια αυστηροποίηση όσον αφορά τα ζητήματα της αποφυλάκισης και της έκτισης (…).

«Σε σχέση με τις ήδη αμετάκλητες αποφάσεις και τους καταδικασμένους, και γι’ αυτή την υπόθεση και για άλλες, πρέπει να πούμε πως πρώτον ότι οποιαδήποτε προϋπόθεση αποφυλάκισης είναι δυνητική- αυτό που περιγράφει η διάταξη, δηλαδή, κρίνεται από ένα δικαστικό συμβούλιο το οποίο και αποφασίζει. Δεύτερον για το ειδικότερο θέμα της κατ΄ οίκον έκτισης της ποινής, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο και ένα Προεδρικό Διάταγμα, οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την κατ΄οίκον έκτιση και το “βραχιολάκι”, που με βάση το ισχύον πλαίσιο έχει ρητή εξαίρεση όσον αφορά τις ισόβιες και πολυισόβιες καθείρξεις».

«Διαβάζουμε αποφυλακίζονται (σ.σ. τα φυλακισμένα μέλη της “17Ν”) δεν ισχύουν αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ για όσα ανακοινώθηκαν από τη ΝΔ σε σχέση με την αυστηροποίηση των κανόνων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ο κ. Καλογήρου είπε πως «η χώρα μας, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι κάτω από το μέσο όρο εγκληματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια στιγμή όμως, είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με το φόβο που αισθάνονται οι πολίτες, και σε αυτό νομίζω ότι συμβάλλει και η δημόσια συζήτηση και ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χειρίζονται συγκεκριμένες υποθέσεις».

 


σχετικα αρθρα