current views are: 1

1 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση13:29

BBC: Γιατί οι νέοι της Ελλάδας στράφηκαν στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη

Γιατί συντηριτικοποιούνται οι νέοι

Δημοσίευση 13:29’
αρθρο-newpost

Γιατί συντηριτικοποιούνται οι νέοι

Τους λόγους που οι νέοι ψηφοφόροι στράφηκαν στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρόσφατες ευρωεκλογές, επιχειρεί να εξηγήσει το βρετανικό δίκτυο BBC σε ανάλυση του.

«Η οικονομική κρίση διήρκησε περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε και γι αυτό είμαστε και τόσο εξουθενωμένοι», λέει ο Τάσος Σταυρίδης στο BBC, ο οποίος σχεδιάζει να φύγει από την Ελλάδα όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του και συνεχίζει: «Οι περισσότεροι από τους φίλους μου σκοπεύουν να αποχωρήσουν. Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι υπερβολικά χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση τόσο άσχημη».

Όπως εξηγεί το BBC η ανεργία των νέων στη χώρα μας αγγίζει το 40%, με έως 400.000 απόφοιτους να έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα από το 2010.

Καθώς οι Έλληνες προετοιμάζονται για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Σταυρίδης και οι κοντινοί του άνθρωποι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν ένα ριζοσπαστικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί το BBC και παραθέτει τα στοιχεία των ευρωεκλογών του Μαΐου, τα οποία δείχνουν πως η πλειοψηφία των νέων 18 έως 24 ετών ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θεωρείται το μεγάλο φαβορί για να επικρατήσει στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, υπόσχεται να μειώσει τους φόρους, να διευρύνει τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και να επαναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές τη συμφωνία για τα πλεονάσματα, ώστε να επιστρέψουν περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Η αλήθεια είναι ότι κατηγορώ και τη ΝΔ για την κρίση, αλλά θεωρώ πως ο Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές στο κόμμα. Συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο του κόμματος και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να απεμπλακούμε από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να επικεντρωθούμε στον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε καλύτερη οικονομία. Ο δημόσιος τομέας μας είναι αναποτελεσματικός και νωθρός», αναφέρει ο 22χρονος φοιτητής.

Το δημοσίευμα του BBC αναλύει ακόμα την ιστορική παράδοση της ριζοσπαστικοποίησης των νέων της Ελλάδας, συνδέοντάς την με την δικτατορία, ενώ επισημαίνει και τις οργισμένες διαδηλώσεις των νέων στην αρχή της κρίσης. Προσθέτει όμως, οτι συνομιλώντας με τους νέους, φαίνεται πώς τα χρόνια της επαναστατικής ρητορικής δεν κατέληξαν σε ορατές αλλαγές και αυτό τους απογοήτευσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, σημειώνει το δημοσίευμα, χάρη σε μια ισχυρή, αντισυστημική πλατφόρμα αλλά απογοήτευσε πολλούς από τους ψηφοφόρους του αφότου αγνόησε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το μνημόνιο που πρότειναν οι δανειστές.

Το δημοσίευμα απευθύνει το εξής ερώτημα: Γιατί δηλαδή οι νέοι που φαίνεται να είναι οπαδοί του κοινωνικού φιλελευθερισμού, στηρίζουν τώρα την ΝΔ;

Απαντάει η 19χρονη Ζωή Μπαμπάολου: «Ψηφίσαμε με ιδεολογικά κριτήρια το 2015 και δεν είδαμε καμία αλλαγή. Οπότε με ενδιαφέρουν περισσότερο τα οικονομικά μέτρα». Και προσθέτει: «Την τελευταία φορά που η οικογένειά μου υποστήριξε κάτι αριστερό, αποδείχθηκε πολύ χειρότερο».

Το αίσθημα κυνισμού είναι προφανές όταν μιλάμε στους νέους Έλληνες, παρατηρεί το BBC. Έξω από μια καφετέρια στην Κηφισιά, ο 19χρονος Γιάννης Ρέκλος αναφέρει ότι θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, με τι λογική του μικρότερου κακού. «Δεν στηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ ένα μικρότερο κόμμα που του 1% δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα», σχολιάζει.


σχετικα αρθρα