ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχώρηση Καλογήρου για τον βιασμό μετά τις αντιδράσεις - Ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 6 Ιουνίου 2019, 15:29
Facebook Twitter Whatsapp

Χθες προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις για την επίμαχη διάταξη, που θεωρήθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις -έτσι όπως ήταν διατυπωμένη- μετέτρεπε το αδίκημα του βιασμού από κακούργημα σε βαρύ πλημμέλημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην αλλαγή του άρθρου του Ποινικού Κώδικα αναφορικά με την έννοια του βιασμού και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν και από την ίδια την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Καλογήρου ανακοίνωσε πως η διάταξη αλλάζει στην κατεύθυνση της λογικής πως όποιος επιχειρεί τη γενετήσια πράξη χωρίς συναίνεση, θα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.

Έπειτα και από τις αλλαγές, τελικά οι νέοι κώδικες ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Σε μια συζήτηση που στιγματίστηκε από την απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο τελικά πέρασε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.

Υπενθυμίζεται πως χθες προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις αναφορικά με την επίμαχη διάταξη, η οποία θεωρήθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις -έτσι όπως ήταν διατυπωμένη- μετέτρεπε το αδίκημα του βιασμού από κακούργημα σε βαρύ πλημμέλημα. Νωρίτερα, έντονα είχε αντιδράσει και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία χαρακτήρισε το επίμαχο άρθρο του Π.Κ. «απαράδεκτο».

Έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ

Επικαλούμενες τις αντιδράσεις φεμινιστικών οργανώσεων και ορμώμενες από τις αποφάσεις της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έψεξαν τις ρυθμίσεις.

Αρχικά το ζήτημα έθιξε στην επιτροπή η Μαρία Θελερίτη η οποία τόνισε πως ο ορισμός του βιασμού δεν ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και τις υποχρεώσεις της χώρας μας. «Έτσι όπως αναφέρεται στον Κώδικα, προϋποθέτει την ύπαρξη σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Ο ορισμός αυτός, αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν είναι έτσι όπως ζητούν οι διεθνείς Οργανισμοί, είναι αρκετά προβληματικός, καθώς παρά τα στερεότυπα, ένας βιασμός δεν προϋποθέτει πάντα, όπως γνωρίζουμε, τη σωματική βία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «η νομολογία, τα τελευταία χρόνια δέχεται ότι υπάρχει βιασμός και όταν το θύμα, εξαιτίας του φόβου των συνεπειών ή της μεγάλης σωματικής διαφοράς με το δράστη ή όταν έχουμε περισσότερο από ένα δράστες, το θύμα μπορεί να μην αντισταθεί και αυτό δεν χρησιμοποιείται εναντίον του θύματος».

Μάλιστα η κ. Θελερίτη κάλεσε τον υπουργό να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις και βελτιώσει όσο μπορεί τον επίμαχο ορισμό στον Κώδικα. Ακόμα, στηλίτευσε τη μετατροπή συγκεκριμένων σχετικών εγκλημάτων από κακούργημα σε πλημμέλημα και φυλάκιση τριών ετών, εξέλιξη που όπως είπε αναπαράγει αναχρονιστικά και πατριαρχικά στερεότυπα.

«Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κατανοητή αυτή η επιτακτική ανάγκη της τροποποίησης της αλλαγής στη βάση της απουσίας της συναίνεσης ώστε το ειδεχθές αυτό έγκλημα επιβολής και εξουσίας να γίνει επιτέλους ορατό και να τιμωρείται όπως ορίζει. Είναι μια σημαντική έκκληση, θα λέγαμε, ενάντια στο ατιμώρητο του βιασμού και θα αποτελεί ένα βήμα ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού και στην κατηγορία του θύματος», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Αννέτα Καββαδία, επέμεινε στη κλιμάκωση όπως είπε, του βιασμού μεταξύ κακουργήματος και πλημμελήματος , σημειώνοντας η διάταξη προκαλεί σύγχυση. «Ο βιασμός είναι βιασμός είτε έχει ασκηθεί σωματική βία, είτε όχι, οπότε έχει πολύ μεγάλη σημασία να λάβετε υπόψη σας αυτή τη διάσταση», είπε απευθυνόμενη στον υπουργό.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έθεσε θέμα για το ζήτημα έναρξης ισχύος του Ποινικού Κώδικα. «Είναι αδιανόητο, μεσούσης της δικαστικής περιόδου να ισχύσει ο νέος Π.Κ. Ή θα πρέπει να αρχίσει από την αρχή του δικαστικού έτους, ή από την αρχή του έτους».

Επιπλέον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσκείμενοι στους Οικολόγους Πράσινους, Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς ήταν έτοιμοι να καταψηφίσουν το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά τον βιασμό, εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν το τροποποιούσε.

«Δεν δεχόμαστε να ψηφίσουμε οποιαδήποτε άλλη διάταξη που δεν είναι αυτού του χαρακτήρα. Δεν δεχόμαστε κλιμάκωση επειδή ο βιασμός γίνεται με  απειλή... Ο βιασμός καταστρέφει ζωές, καταστρέφει ψυχές και ανθρώπινη αξιοπρέπεια» επισήμανε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης.

«Δεν μπορούμε», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «να αντιληφθούμε πόσο ειδεχθής είναι αυτή η πράξη όταν δεν υπάρχει συναίνεση;».

«Παρακαλώ τον Υπουργό να ξαναδεί τη νομοτεχνική βελτίωση και να εντάξει τη συναίνεση» σημείωσε ο κ. Τσιρώνης.