ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τις αντιδράσεις τα παίρνει πίσω ο Καλογήρου για τον βιασμό - Αλλάζει το άρθρο του Ποινικού Κώδικα

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 6 Ιουνίου 2019, 12:25
Μετά τις αντιδράσεις τα παίρνει πίσω ο Καλογήρου για τον βιασμό - Αλλάζει το άρθρο του Ποινικού Κώδικα
Facebook Twitter Whatsapp

Το εν λόγω άρθρο του Ποινικού Κώδικα ξεσήκωσε χθες αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Να «διορθώσει» το άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα, που μετατρέπει υπό προϋποθέσεις τον βιασμό από κακούργημα σε πλημμέλημα επιχειρεί η κυβέρνηση, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις των γυναικών βουλευτών της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη διαδικασία συζήτησης των κωδικών στην Ολομέλεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου δήλωσε πως θα προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, προκειμένου όπως είπε να υπάρξει «εξισορρόπηση ποινολογική».

Έντονες αντιδράσεις από τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ

Επικαλούμενες τις αντιδράσεις φεμινιστικών οργανώσεων και ορμώμενες από τις αποφάσεις της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έψεξαν τις ρυθμίσεις εφιστώντας την προσοχή του υπουργού Μιχάλη Καλογήρου σε ενδεχόμενες αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν.

Αρχικά το ζήτημα έθιξε στην επιτροπή η Μαρία Θελερίτη η οποία τόνισε πως ο ορισμός του βιασμού δεν ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και τις υποχρεώσεις της χώρας μας. «Έτσι όπως αναφέρεται στον Κώδικα, προϋποθέτει την ύπαρξη σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου. Ο ορισμός αυτός, αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν είναι έτσι όπως ζητούν οι διεθνείς Οργανισμοί, είναι αρκετά προβληματικός, καθώς παρά τα στερεότυπα, ένας βιασμός δεν προϋποθέτει πάντα, όπως γνωρίζουμε, τη σωματική βία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «η νομολογία, τα τελευταία χρόνια δέχεται ότι υπάρχει βιασμός και όταν το θύμα, εξαιτίας του φόβου των συνεπειών ή της μεγάλης σωματικής διαφοράς με το δράστη ή όταν έχουμε περισσότερο από ένα δράστες, το θύμα μπορεί να μην αντισταθεί και αυτό δεν χρησιμοποιείται εναντίον του θύματος».

Μάλιστα η κ. Θελερίτη κάλεσε τον υπουργό να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις και βελτιώσει όσο μπορεί τον επίμαχο ορισμό στον Κώδικα. Ακόμα, στηλίτευσε τη μετατροπή συγκεκριμένων σχετικών εγκλημάτων από κακούργημα σε πλημμέλημα και φυλάκιση τριών ετών, εξέλιξη που όπως είπε αναπαράγει αναχρονιστικά και πατριαρχικά στερεότυπα.

«Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κατανοητή αυτή η επιτακτική ανάγκη της τροποποίησης της αλλαγής στη βάση της απουσίας της συναίνεσης ώστε το ειδεχθές αυτό έγκλημα επιβολής και εξουσίας να γίνει επιτέλους ορατό και να τιμωρείται όπως ορίζει. Είναι μια σημαντική έκκληση, θα λέγαμε, ενάντια στο ατιμώρητο του βιασμού και θα αποτελεί ένα βήμα ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού και στην κατηγορία του θύματος», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Αννέτα Καββαδία, επέμεινε στη κλιμάκωση όπως είπε, του βιασμού μεταξύ κακουργήματος και πλημμελήματος , σημειώνοντας η διάταξη προκαλεί σύγχυση. «Ο βιασμός είναι βιασμός είτε έχει ασκηθεί σωματική βία, είτε όχι, οπότε έχει πολύ μεγάλη σημασία να λάβετε υπόψη σας αυτή τη διάσταση», είπε απευθυνόμενη στον υπουργό.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών, ο κ. Καλογήρου κάλεσε το Σώμα να εξετάσει τις διατάξεις για τον βιασμό κάτω από ένα συνολικό πρίσμα και υπό το πρίσμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Όπως είπε, ο βιασμός υπό την στενή έννοια παραμένει κακούργημα και γίνεται βαρύ πλημμέλημα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (παρ5 του 366) που αφορά σε ηπιότερες μορφές έμμεσου εξαναγκασμού.

«Εδώ, θα εμπίπτουν οι περιπτώσεις που ο δράστης δεν καταργεί δια της βίας ή σοβαρής απειλής την βούληση του θύματος, αλλά περιορίζει την ελευθερία επιλογής του. «Θα υποκύψεις σε αυτή την κατάσταση, αλλιώς θα δημοσιοποιήσω τη φωτογραφία σου». Αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει το 336, παράγραφος 5», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλογήρου διευκρίνισε ακόμα πως με τις αλλαγές στους Κώδικες οι ποινές στα πλημμελήματα δεν θα μπορούν να εξαγοραστούν και ως εκ τούτου οι θύτες θα εκτίουν κάθειρξη εφόσον κάτι τέτοιο επιβάλλεται από τα δικαστήρια.

Εκτός των εσωκομματικών πυρών, έντονα είχε αντιδράσει νωρίτερα και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία χαρακτήρισε το επίμαχο άρθρο του Π.Κ. «απαράδεκτο».