current views are: 2

8 Απριλίου 2019
Δημοσίευση15:59

Novartis: Στη Βουλή δικογραφία για Λοβέρδο – Στο αρχείο η υπόθεση για Πικραμμένο, Βενιζέλο, Λυκουρέντζο, Κουτρουμάνη

Ζητείται η άρση ασυλίας του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Στο αρχείο μπαίνει το μέρος της δικογραφίας που αφορά στους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Ανοιχτή παραμένει η έρευνα ως προς τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Δημοσίευση 15:59’
αρθρο-newpost

Ζητείται η άρση ασυλίας του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Στο αρχείο μπαίνει το μέρος της δικογραφίας που αφορά στους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Ανοιχτή παραμένει η έρευνα ως προς τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Στη Βουλή διαβιβάζει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέρος της δικογραφίας που αφορά στη διερευνώμενη υπόθεση της Novartis, ζητώντας την άρση ασυλίας ενός πολιτικού προσώπου. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Η δικογραφία, σύμφωνα με το law&order.gr, διαβιβάζεται στη Βουλή προκειμένου να αποφασιστεί αν θα πρέπει να γίνει άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Λοβέρδου, ώστε στη συνέχεια  οι εισαγγελείς Διαφθοράς να τον καλέσουν για κατάθεση ως ύποπτο τέλεσης αξιόποινης πράξης  (ενδεχομένως δωροδοκίας) στο πλαίσιο της έρευνας που  διενεργούν για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Αντίθετα, στο αρχείο μπαίνει το μέρος εκείνο της δικογραφίας που αφορά στους Παν. Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Την ίδια ώρα, ανοιχτή παραμένει η έρευνα για την υπόθεση της Νovartis ως προς τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Εν τω μεταξύ, αύριο κλήσεις για παροχή ανωμοτί εξηγήσεων αναμένεται να σταλούν από την εισαγγελία Διαφθοράς σε 20 με 30 μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το «δια ταύτα» της εισαγγελικής έρευνας, πάντως, για την υπόθεση της Novartis – η οποία χαρακτηρίστηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη ως ένα το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης – καταλήγει μέχρι στιγμής σε ένα πολιτικό πρόσωπο, δηλαδή στον κ. Λοβέρδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές πηγές, δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών, συγγενών τους, ούτε περιουσίες ύποπτης προέλευσης.

Σε κάθε περίπτωσ, σύμφωνα με  ανώτατη εισαγγελική πηγή, η δικογραφία θα κλείσει σύντομα μέσα στον Απρίλιο.

Στη Βουλή η δικογραφία

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς διαβιβάζουν τη δικογραφία στη Βουλή ζητώντας την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας, καθώς τώρα ο ίδιος είναι εν ενεργεία βουλευτής.

Στη συνέχεια, εφόσον η Βουλή δώσει το πράσινο φως, οι εισαγγελείς αναμένεται να καλέσουν τον κ. Λοβέρδο για παροχή ανωμοτί εξηγήσεων. Θα τον καλέσουν δηλαδή ως ύποπτο και αφού ακούσουν τις δικές τους θέσεις αντίκρουσης, θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε άσκηση ποινικής δίωξης.

Υπενθυμίζεται πως η Βουλή τον Μάιο του 2018 είχε αποφανθεί πως δεν είναι αρμόδια να ασκήσει ποινική δίωξη για μια ενδεχόμενη δωροδοκία των 10 συνολικά ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Novartis.

Όπως είχε κριθεί τότε από την Βουλή, εάν διαπράχθηκε το αδίκημα δωροδοκίας, αυτό δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς τελέστηκε επ’ ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων. Συνεπώς έκρινε η Βουλή, πως το αδίκημα δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Η δικογραφία

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ό,τι αφορά στον Αν. Λοβέρδο στη δικογραφία που σχημάτισε η εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την κ. Ελένη Τουλουπάκη, περιλαμβάνοται, μεταξύ άλλων, μαρτυρικές καταθέσεις.

Σε μια από αυτές τις καταθέσεις, μάρτυρας της υπόθεσης φέρεται να υποστηρίζει πως ο κ. Λοβέρδος ενεργούσε προς όφελος της Novartis. Και αυτό, διότι όπως φέρεται να κατέθεσε, ο πρώην υπουργός Υγείας ενώ όφειλε να επανατιμολογεί τα φάρμακα, λαμβάνοντας υπόψη ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη, επέλεγε άλλες μεθόδους τιμολόγησης που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας.

Τα άλλα στοιχεία

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα που ολοκληρώθηκε καταλαμβάνει το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και αφορά την κοστολόγηση τεσσάρων φαρμάκων της Novartis (Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis).

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, τα τέσσερα παραπάνω φάρμακα διατέθηκαν στην ελληνική αγορά σε υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αυξήθηκε αισθητά τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Στη δικογραφία, εκτός από τις καταθέσεις μαρτύρων, περιλαμβάνονται χειρόγραφες σημειώσεις αλλά και εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκδόθηκαν από διαφημιστική εταιρεία που δεν έχει αποκαλυφθεί από τις έως τώρα καταθέσεις. Η διαφημιστική αυτή εταιρεία φέρεται ότι λειτούργησε ως «πλυντήριο».

Πάντως, η έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis συνεχίζεται και για άλλες χρονικές περιόδους.


σχετικα αρθρα