current views are: 1

29 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση16:58

«Άγνοια, προχειρότητα ή σκοπιμότητα» βλέπει ο Αβραμόπουλος στη δικογραφία για το rebate

Με παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο ευρωπαίος Επίτροπος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη δικογραφία για το rebate που διαβιβάστηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει και το δικό του όνομα.

Δημοσίευση 16:58’
αρθρο-newpost

Με παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο ευρωπαίος Επίτροπος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη δικογραφία για το rebate που διαβιβάστηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει και το δικό του όνομα.

Με αιχμές κατά της κυβέρνησης και των υπουργών Αχτσιόγλου, Πολάκη και Ξανθού, οι οποίοι είχαν δώσει συνέντευξη τύπου για τα χαμένα 241 εκ. ευρώ από το rebate, καταφέρεται ο κ. Αβραμόπουλος κάνοντας λόγο για αναφορά στο πρόσωπό του που έγινε «είτε από άγνοια, είτε από προχειρότητα, είτε από σκοπιμότητα» και υπογραμμίζει ότι «και αυτή η ιστορία δεν έχει καμία σημασία και καμία βάση».

«Ως Υπουργός Υγείας δεν είχα αρμοδιότητα για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το rebate αλλά ούτε και την ευθύνη για την ανάληψη τέτοιας πρωτοβουλίας» ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σχετικά με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με τις επιστροφές φαρμακευτικών εταιρειών την περίοδο 2006 έως 2010 και αφορά σε τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή: τον ίδιο, την Φάνη Πάλλη Πετραλιά και Γιώργο Αλογοσκούφη.

Αναφερόμενος στην περίοδο μέχρι το 2011, δηλαδή δύο χρόνια μετά το τέλος της θητείας της κυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Αβραμόπουλος διευκρινίζει ότι ούτε τότε το Υπουργείο Υγείας είχε την αρμοδιότητα του φαρμάκου και της τιμολόγησής του.

«Άρα άνευ σημασίας το θέμα», κατέληξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η υπόθεση
Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Newpost, στο στόχαστρο της δικογραφίας βρίσκονται οι τρεις εν λόγω πρώην υπουργοί για τα χαμένα – καθώς για διάφορους λόγους είτε δεν καταλογίστηκαν είτε δεν εισπράχτηκαν – 241 εκατομμύρια ευρώ των επιστροφών (rebate) των φαρμακευτικών εταιρειών την επίμαχη περίοδο.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομικών από το 2004 έως και τον Ιανουάριο του 2009, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά υπουργός Εργασίας από το Νοέμβριο του 2007 έως και τον Οκτώβριο του 2009 και, τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που από το 2006 ηγήθηκε του Υπ. Υγείας, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές στη δικογραφία που απεστάλη στη Βουλή από την εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς κατά τη διάρκεια της έρευνάς της «σκόνταψε» σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Όπως είχε αναφέρει η υπουργός Εργασίας, το μεγαλύτερο ποσό εντοπίζεται την περίοδο 2006-2007. Επίσης, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, για όλους τους παραπάνω λόγους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ».

Τα ποσά που «χάθηκαν» έχουν ως εξής:
– Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.
– Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση), 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
– Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
– Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου

«Kαι αυτή η ιστορία δεν έχει καμία σημασία και καμία βάση.

Το Υπουργείο Υγείας την περίοδο της υπουργίας Αβραμόπουλου, δηλαδή από το 2006 έως το 2009, δεν είχε αρμοδιότητα για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το rebate αλλά ούτε και την ευθύνη για την ανάληψη τέτοιας πρωτοβουλίας.

Όπως και για την περίοδο εκείνη, μέχρι το 2011 δηλαδή, δύο χρόνια μετά το τέλος της θητείας της κυβέρνησης Καραμανλή, δεν είχε την αρμοδιότητα του φαρμάκου και της τιμολόγησής του.

Συνεπώς, η αναφορά της περιόδου εκείνης στην κυβέρνησή μας τότε και βέβαια στο πρόσωπό μου έγινε είτε από άγνοια, είτε από προχειρότητα, είτε από σκοπιμότητα.

Και αυτό έγινε αντιληπτό και από την συνέντευξη που έδωσαν και οι Υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης.Άρα άνευ σημασίας το θέμα.».
 


σχετικα αρθρα