ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α΄κατοικία: Μειώνεται στις 100.000 ευρώ το υπόλοιπο για επιχειρηματικά δάνεια - Την Παρασκευή η ονομαστική ψηφοφορία

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 28 Μαρτίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 28 Μαρτίου 2019, 20:37
Α΄κατοικία:  Μειώνεται στις 100.000 ευρώ το υπόλοιπο για επιχειρηματικά δάνεια - Την Παρασκευή η ονομαστική ψηφοφορία
Facebook Twitter Whatsapp

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής μετά από απαίτηση της ΕΚΤ. Ως εμπορική αξία του ακινήτου λογίζεται αυτή που έχει καταχωρηθεί στα βιβλίου των τραπεζών, όμως διευκρινίζεται πως ο αιτών μπορεί να αποδείξει πως η εμπορική αξία της κύριας κατοικίας είναι διαφορετική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε δυσμενείς αλλαγές της τελευταίας στιγμής για τα επιχειρηματικά δάνεια ως προς την τροπολογία που εγκαινιάζει την διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη, προχώρησε -μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- η κυβέρνηση στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε από το βήμα ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, με νομοτεχνική βελτίωση, μειώνεται το υπόλοιπο των επιχειρηματικών δανείων, από τις 130.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ, για να μπορεί ο δικαιούχος να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση.

Έτσι, διαμορφώνεται μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, καθώς τα πρώτα εμφανίζουν μειωμένο ύψος στην αξία του ακινήτου (175.000 ευρώ αντί για 250.000 ευρώ), καθώς και στο υπόλοιπο οφειλής (100.000 ευρώ αντί για 130.000 ευρώ).

Παράλληλα, με δεύτερη νομοτεχνική, αποσαφηνίζεται πως ως εμπορική αξία του ακινήτου λογίζεται αυτή που έχει καταχωρηθεί στα βιβλίου των τραπεζών, όμως διευκρινίζεται πως ο αιτών μπορεί να αποδείξει πως η εμπορική αξία της κύριας κατοικίας είναι διαφορετική.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι νωρίτερα το πλαίσιο είχε δώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος περιέγραψε τις αλλαγές, λέγοντας πως στην κυβέρνηση υπάρχει το άγχος για πως θα γίνουν οι προβλέψεις των τραπεζών σε ένα ενδεχόμενο δυσμενές σενάριο.

«Πώς μπορεί να περιορίσουμε την περίμετρο για να έχουμε σιγουριά, ότι δεν θα υπάρχει μεγάλο ρίσκο για περαιτέρω προβλέψεις. Για το λόγο αυτό θα υπάρχει νομοθετική βελτίωση που αλλάζει κάποιους αριθμούς και περιορίζει την περίμετρο για τα επιχειρηματικά δάνεια», είπε και πρόσθεσε: «μετά από αυτό θα έχουμε και το πράσινο φως από την ΕΚΤ».

Νωρίτερα, ο κ. Δραγασάκης είχε δηλώσει στη Βουλή πως η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην Ευρώπη γεγονός που καθιστά το ζήτημα, βαρίδι για την οικονομία. Ακόμα, αναγνώρισε πως υπάρχουν πτυχές του προβλήματος που δεν επιλύθηκαν, καθώς η τροπολογία καλύπτει το 70% των δανείων. «Μακάρι να μπορούσαμε να τα διαγράψουμε όλα. Αν ότι αυτά τα πληρώνουν οι τραπεζίτες, κάνετε λάθος, τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι», είπε και εξήγησε πως σκοπός της ρύθμισης είναι να μπορέσει ο δανειολήπτης να εξυπηρετήσει το δάνειό του και να μειωθεί το σύνολο των κόκκινων δανείων.

Σημειώνεται πως Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας ,η οποία και θα διεξαχθεί στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ

«Η νομοτεχνική αλλαγή σε ό,τι αφορά στον 'νέο νόμο Κατσέλη' αλλάζει τα όρια του υπολοίπου του επιχειρηματικού δανείου από 130.000 σε 100.000 ευρώ, κατά τον χρόνο της αίτησης» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, η νομοτεχνική αλλαγή «δεν αλλάζει τα όρια του αρχικού ύψους του επιχειρηματικού δανείου, με τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν σχετιζόταν κανένα κριτήριο του νόμου. Επισημαίνεται δε, πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται προστασία πρώτης κατοικίας που συνδέεται με επιχειρηματικά δάνεια».

Στη σχετική νομοτεχνική αλλαγή αναφέρεται συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 68 του σχεδίου νόμου:

α) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή» προστίθενται οι λέξεις «ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή, αν στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια».

β)Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «των 130.000 ευρώ» τίθεται οι λέξεις «ή των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα».

Νέο «φρένο» στη δόση του 1 δισ. από ΕΕ

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς συνεχίζονται, αφού παραμένουν «ανοιχτά» κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια, γεγονός που καθιστά αβέβαιη μια θετική απόφαση για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

«Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη Παρασκευή.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει εάν δεν καταστεί δυνατή η εκταμίευση σε αυτό το Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως η απόφαση θα ληφθεί όποτε εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, στην αντίστοιχη συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι για τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι, αν δεν έχει ληφθεί απόφαση μέχρι τότε, θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι δύο δόσεις, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό «δεν το κάνει πιο εύκολο», καθώς θα υπάρχουν νέες προϋποθέσεις.