current views are: 4

26 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση18:16

Το νέο καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας – Οι προϋποθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση

Άγνωστο εάν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές

Δημοσίευση 18:16’
αρθρο-newpost

Άγνωστο εάν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης η τροπολογία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Η νομοθετική ρύθμιση βασίζεται στη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία σε pdf 

Δείτε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση

Σύμφωνα με την τροπολογία, για να έχει δικαίωμα προστασίας, θα πρέπει να τηρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να μην έχει απορριφθεί η αίτηση ένταξης στο ν. Κατσέλη για δόλια πτώχευση.

2. Η αντικειμενική αξία της της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για ένταξη στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, δεν υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

3. Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος να μην υπερβαίνει τα 12.500, ποσό που προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μέχρι τα τρία. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να είναι για οικογένεια με 3 παιδιά, μεγαλύτερο των 36.000 ευρώ.

4. Η συνολική αξία της περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους (άλλα ακίνητα, ΙΧ) να είναι έως 80.000 ευρώ και οι καταθέσεις σε οποιοδήποτε νόμισμα ή πολύτιμο μέταλλο να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.

5. Το όριο της οφειλής είναι μέχρι 130.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, όσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά μαζί με την τυχόν κρατική πληρωμή, κατ’ ανώτατο το 120% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, σε διάστημα 25 ετών.

Και τέλος, όσοι τυχόν απορριφθούν, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν κρατική προστασία με την τροπολογία να προβλέπει ότι οι σχετικές αιτήσεις εκδικάζονται, κατά προτεραιότητα και σε διάστημα έως έξι μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει πλήρη στοιχεία. Κατά την υποβολή της αίτησης ανακτώνται αυτόματα από τα πιστωτικά ιδρύματα:

α) στοιχεία αναφορικά με τις απαιτήσεις προς πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες είναι επιδεκτικές ρύθμισης το οφειλόμενο ποσό ανά πιστωτή, την ημερομηνία, αναφορικά με την οποία προσδιορίζεται το ύψος της κάθε οφειλής, και τους συνοφειλέτες που ευθύνονται έναντι κάθε πιστωτή,

β) στοιχεία αναφορικά με καταθέσεις και χρηματοπιστωτικά προϊόντα του τηρούνται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και την εκτιμώμενη αξία τους,

γ) τα στοιχεία βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων επί των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του αιτούντα που βρίσκονται στη διάθεση τους.

Με την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία, ο αιτών παρέχει άδεια στους συμμετέχοντες πιστωτές και στο Δημόσιο για πρόσβαση, επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων του. Αν αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα ότι η υπεύθυνη δήλωση είναι ψευδής, τότε, εφόσον η ανακρίβεια επιδρά στην επιλεξιμότητα του αιτούντα, η δικαστική ή η εξώδικη ρύθμιση θεωρείται αυτοδικαίως άκυρη, ο οφειλέτης εκπίπτει όλων των δικαιωμάτων βάσει της ρύθμισης, οφείλει να καταβάλει στον πιστωτή την οφειλή που προκύπτει από την αρχική σύμβαση μειωμένη κατά τα ποσά που καταβλήθηκαν και ο θιγόμενος πιστωτής μπορεί να επισπεύσει άμεσα αναγκαστική εκτέλεση. Η εν λόγω οφειλή επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%.

Μονομερής ενέργεια ή σε συνεννόηση με τους δανειστές;

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο το εάν η κατάθεση της τροπολογίας αποτελεί μονομερή ενέργεια ή έχει υπάρξει συνεννόηση με τους δανειστές.  Και αυτό γιατί,  στο EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε, χθες, Δευτέρα, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για το επίμαχο ζήτημα, αν και όπως τονίστηκε μετά τη συνεδρίαση, καταγράφηκε πρόοδος.

Την κατάθεση της τροπολογίας για την Α’ κατοικία είχε προαναγγείλει ήδη από την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε απορρίψει τα περί μονομερούς κατάθεσης, λέγοντας πως «ο χαρακτηρισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την κατάθεση των νομοθετικών προτάσεων στη Βουλή την έχει η ελληνική κυβέρνηση και κανείς άλλος», διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας πως το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ένα ζήτημα κοινωνικά ευαίσθητο, οικονομικά σύνθετο και πολιτικά κρίσιμο.

«Η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε συζητήσεις με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την πορεία του τραπεζικού συστήματος και θα είναι συμβατή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», υπογράμμισε και κατέληξε:

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την κατάθεση της ρύθμισης και ελπίζω και στη Βουλή να συναντήσει (σ.σ. η ρύθμιση) ευρύτατη συναίνεση».


σχετικα αρθρα