current views are: 1

25 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση17:47

Τα διλήμματα του Τσίπρα στην πορεία προς τις κάλπες

Τα «κόκκινα» δάνεια, η προοδευτική συμμαχία και οι αντιδράσεις κατά των «Πρεσπών»

Δημοσίευση 17:47’
αρθρο-newpost

Τα «κόκκινα» δάνεια, η προοδευτική συμμαχία και οι αντιδράσεις κατά των «Πρεσπών»

Όσο οι ευρωεκλογές πλησιάζουν τόσο η «βεντάλια» των ζητημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας μεγαλώνει. Στον «πόλεμο» με τη ΝΔ έχει προστεθεί και η άγρια σύγκρουση με το ΚΙΝΑΛ που νιώθει απειλούμενο από την επιχείρηση επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του κέντρου. Οι προτεραιότητες για το Μέγαρο Μαξίμου έχουν μπει, ωστόσο υποθέσεις, όπως αυτή της Μυρσίνης Λοΐζου, εκτροχιάζουν τους σχεδιασμούς και προκαλούν εύλογους εκνευρισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Όσο και αν δημοσκοπήσεις από φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης δείχνουν σημαντική μείωση της ψαλίδας, η «εικόνα της στιγμής» αποτυπώνεται από τις παραδοσιακές μεγάλες εταιρίες μετρήσεων. Η Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» έδειξε πως ο δρόμος που έχει να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα μακρύς δίνοντας μια διαφορά 9,2% με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές και 8,4% για τις εθνικές εκλογές. Το αν επιχειρεί η κυβέρνηση να αλλάξει την εικόνα στήνοντας ένα σκηνικό σύγκρουσης με τους Θεσμούς για την πρώτη κατοικία και τις 120 δόσεις, θα απαντηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το κρίσιμο στοίχημα για τα κόκκινα δάνεια

Είναι κοινό μυστικό πως η προστασία της α΄κατοικίας είναι το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή για το Μαξίμου, που θέλει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Είτε σε επίπεδο υποχωρήσεων για το νομοσχέδιο που θα έρθει από την Τρίτη και μετά στη Βουλή είτε για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Μπορεί πρόβλημα ρευστότητας να μην υπάρχει, ωστόσο το μήνυμα που θα δοθεί στις αγορές, αλλά και η «πάσα» που θα πάρει η ΝΔ, θα προκαλέσουν ακόμη έναν κύκλο αντιπαράθεσης, που θα επισκιάσει τις νέες ρυθμίσεις και τις ευεργετικές επιπτώσεις που θα έχουν.

Η χρυσή τομή αναζητείται στο θέμα της υποχρεωτικής ρύθμισης δανείων και κουρέματος τους από τις τράπεζες που ζητά η ελληνική πλευρά, όμως το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι στραμμένο στη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Δημήτρης Λιάκος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους Θεσμούς, προκειμένου το κείμενο που θα ψηφιστεί να μην απειληθεί με αλλαγές από την ΕΚΤ που μπορεί να παρέμβει.

Αρωγοί στο πλευρό της κυβέρνησης είναι το Brexit και οι ευρωεκλογές, αφού αρκετοί εκτιμούν πως οι Βρυξέλλες θέλουν να κλείνουν μέτωπα και όχι να ανοίγουν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο χρόνος των εκλογών

Θα μπορούσε η διαφωνία για την α΄ κατοικία να προκαλέσει ένα συγκρουσιακό σκηνικό, το οποίο θα εκμεταλλευτεί ο Αλέξης Τσίπρας για να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τον Μάιο; Ακόμα και το αντίθετο σενάριο έχει κυκλοφορήσει: Μια καλή συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα ήταν ένας καλός λόγος, προκειμένου να μην ρισκάρει ο πρωθυπουργός ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που θα αλλάξει το κλίμα μέχρι τον Οκτώβριο.

Αρκετά μέλη της πλειοψηφίας υποστηρίζουν πως το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε θέση να προσδιορίσει τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.

Η επόμενη 15αδα των υποψηφίων για την Ευρωβουλή θα ανακοινωθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη μετά από νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ εκκρεμεί και η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής που θα δώσει το «πράσινο φως» για το ευρωψηφοδέλτιο, όπως ορίζει και το καταστατικό του κόμματος.

Η προοδευτική συμμαχία

Στις 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνδιάσκεψη του προοδευτικού μετώπου με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον χώρο του κέντρου, τοπικών κινήσεων από την περιφέρεια και συνεργαζόμενων δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στην Κουμουνδούρου με τις κινήσεις που θα συνυπογράψουν την κοινή διακήρυξη. Παράλληλα, οι κομματικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα θα πυκνώσουν το ερχόμενο 10ημερο.

Με αυτά τα δεδομένα, η σύγκρουση με το ΚΙΝΑΛ φτάνει στα άκρα, όπως φάνηκε μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, όπου παρούσα ήταν και η Φώφη Γεννηματά. Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής είναι προγραμματισμένο μια εβδομάδα πριν (30-31 Μαρτίου) και είναι σίγουρο πως τόσο στον Κουμουνδούρου όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για μια επίδειξη ισχύος έτσι ώστε να δείξουν ποιος ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου.

Ένα νέο κάλεσμα προς το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι δεν αποκλείεται να γίνει το επόμενο διάστημα  με τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει να δείξει πως η αριστερά, οι σοσιασιαλιστές και οι πράσινοι έχουν φτιάξει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον Ορμπάν και πως «παραφωνία» αποτελεί στην Ελλάδα η στάση της Φώφης Γεννηματά.

«Βράζει» η Βόρεια Ελλάδα

Μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να επιμένουν πως οι αποδοκιμασίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργών που επισκέπτονται την Μακεδονία είναι περιορισμένες και πολλές φορές από συγκεκριμένους καθοδηγούμενους κύκλους, ωστόσο η εικόνα που δίνεται είναι πως το Μαξίμου έχει βγει πολλαπλώς λαβωμένο στη Βόρεια Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το κλίμα στη Μακεδονία είναι βαρύ και πολλά έχουν εναποθέσει στην κυβέρνηση στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Μέσω επιχειρηματικών συμφωνιών θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθεί το θετικό σκέλος της αλλαγής του ονόματος των γειτόνων και αυτό επιθυμούν να γίνει γρήγορα, αφού οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και η ψήφος διαμαρτυρίας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποτυπωθεί στη συγκεκριμένη κάλπη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, πάντως, ήταν ο βασικός λόγος που οι εκλογές έχουν επίσημα μετατεθεί χρονικά για τον Οκτώβριο με το Μαξίμου να έχει φτιάξει έναν επτάμηνο προγραμματισμό – που προσπαθεί από τον Φεβρουάριο να εφαρμόσει – και έχει αιχμή την οικονομία.


σχετικα αρθρα