current views are: 1

22 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση18:59

Οι «αριστεροί» καφέδες του ΣΥΡΙΖΑ και η Μυρσίνη Λοΐζου: Μια σχέση που έληξε γρήγορα και άδοξα

Αν και είναι προφανές ότι η υπόθεση έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου ήταν εμφανής η ανακούφιση μετά την ανακοίνωση της παραίτησης

Δημοσίευση 18:59’
αρθρο-newpost

Αν και είναι προφανές ότι η υπόθεση έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου ήταν εμφανής η ανακούφιση μετά την ανακοίνωση της παραίτησης

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εντάξει στα ψηφοδέλτια του κόμματος πρόσωπα που να σηματοδοτούν την αριστερή παράδοση καθώς και τους χώρους που τοποθετούνται στα αριστερά του κόμματος. Οι λόγοι είναι δύο. Από τη μια μεριά εκτιμάται ότι οι αριστερές συνεργασίες θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στα κεντροαριστερά ανοίγματα, δημιουργώντας ένα νέο σημείο ισορροπίας. Από την άλλη, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει στα χέρια της η Κουμουνδούρου, πάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που έχουν αποστασιοποιηθεί, τοποθετούνται στα αριστερά του κυβερνώντος κόμματος. Η προσέγγιση αυτού του πολίτικού ακροατηρίου επιχειρείται με μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την τοποθέτηση στα ψηφοδέλτια προσώπων που δυνητικά θα μπορούσαν να το εκπροσωπήσουν.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται διάφοροι «αριστεροί καφέδες» στο κέντρο της Αθήνας οι οποίοι δεν φαίνεται να καταλήγουν σε απτά αποτελέσματα, αν και δεν είναι απίθανο να αφήνουν παρακαταθήκες για το μέλλον. Όπως και να έχει, τα ψηφοδέλτια δεν μπορούν να περιμένουν και κάπου εδώ ακούστηκε το όνομα της Μυρσίνης Λοΐζου.

Τα πνευματικά δικαιώματα

Η κ. Λοΐζου εκτός από ένα «βαρύ» όνομα, είχε τα προηγούμενα χρόνια έντονη παρουσία στα social media. To 2015 μετά την υπογραφή του Μνημονίου είχε επικρίνει έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως δεν είχε ποτέ οργανωθεί σε κάποια οργάνωση ή κόμμα της Αριστεράς.

Τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Λοΐζου τον προσέγγισε μέσα από τη διαδικασία για το νέο καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων που αντικατέστησε το «αμαρτωλό» πλαίσιο. Φαίνεται ότι η κόρη του μεγάλου δημιουργού εκτίμησε τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολήθηκαν με το θέμα καθώς και των στελεχών του Τμήματος Πολιτισμού του κόμματος. Η πρόταση για την υποψηφιότητα ήρθε από τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, με σκεπτικό ότι η κ. Λοΐζου θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το αριστερό εκλογικό ακροατήριο.

Οι δύο απόψεις

Ωστόσο, τα προβλήματα με την κ. Λοΐζου άρχισαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητά της. Φαίνεται ότι μηχανισμός του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου δεν λειτούργησε όπως πρέπει, μιας και η υποψήφια ευρωβουλευτής δεν είχε «καθαρίσει» τους λογαριασμούς της από posts που θα μπορούσαν να δώσουν λαβή στη ΝΔ. Παρά το θέμα που δημιουργήθηκε, αποφασίστηκε να δοθεί πολιτική κάλυψη στην κ. Λοΐζου αφού κάνει η ίδια μια αυτοκριτική δήλωση.

Τα πράγματα έγιναν πιο σοβαρά όταν «έσκασε» το θέμα με την παράνομη είσπραξη της σύνταξης της νεκρής μητέρας της κ. Λοΐζου. Αρχικά διαμορφώθηκαν δύο «στρατόπεδα» στο κυβερνητικό επιτελείο. Από τη μια μεριά ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι δεν «σώνεται με τίποτα», καθώς και ότι το κυβερνών κόμμα έπρεπε να κινηθεί γρήγορα για να μη «συρθεί» το θέμα όλο το τριήμερο. Η άλλη πλευρά ήταν πιο επιφυλακτική, ενώ ακούστηκαν και η άποψη να της δοθεί πολιτική κάλυψη. Τελικά όσο πέρναγε η ώρα ισχυροποιούταν το στρατόπεδο αυτών που ήθελαν να λήξει γρήγορα το θέμα. Ο κύβος ερρίφθη όταν η κ. Λοΐζου παραδέχτηκε ότι όντως υπάρχει ζήτημα. Από εκεί και πέρα τα πράγματα δρομολογήθηκαν και δημοσιοποιήθηκε η επιστολή παραίτησης από το ευρωψηφοδέλτιο.

Αν και είναι προφανές ότι η υπόθεση έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου ήταν εμφανής η ανακούφιση μετά την ανακοίνωση της παραίτησης. «Γλιτώσαμε τα χειρότερα», έλεγε χαρακτηριστικά κομματική πηγή.


σχετικα αρθρα