current views are: 1

20 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση13:40

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το «δώρο» της κυβέρνησης σε Κουντουρά – Δανέλλη

Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 257 βουλευτές, εκ των οποίων οι 148 υπέρ, οι 105 κατά και 4 δήλωσαν παρών.

Δημοσίευση 13:40’
αρθρο-newpost

Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 257 βουλευτές, εκ των οποίων οι 148 υπέρ, οι 105 κατά και 4 δήλωσαν παρών.

Κατά πλειοψηφία με συνολικά 148 ψήφους υπέρ πέρασε τελικά από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που επιτρέπει στους εν ενεργεία βουλευτές να θέτουν υποψηφιότητα για την εκλογή τους στην Ευρωβουλή.

Πρόκειται για τροπολογία η οποία χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως «φωτογραφική» ώστε να προχωρήσουν οι υποψηφιότητες της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη για την Ευρωβουλή, δίχως να διασαλευθεί η κυβερνητική πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 257 βουλευτές, εκ των οποίων οι 148 υπέρ, οι 105 κατά και 4 δήλωσαν παρών.

Παράλληλα η τροπολογία προβλέπει το σπάσιμο των εκλογικών τμημάτων αλλά και τη δυνατότητα σε δημοσίους υπαλλήλους, απόφοιτους της νομικής σχολής, να εκτελούν χρέη δικαστικών αντιπροσώπων.

Σημειώνεται πως τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσο και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου από πλευράς ΝΔ, ανακοίνωσαν πως δεν θα κάνουν χρήστη της επίμαχης διάταξης.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία,  η ιδιότητα του βουλευτή διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημοσίου λειτουργού ή του υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων του δεν προϋποθέτει πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ’ εαυτήν πολιτική πράξη.

Έτσι στην τροπολογία επισημαίνεται πως η παραίτηση του βουλευτή από το αξίωμα στο οποίο εξελέγη με τη λαϊκή ψήφο, διαφοροποιείται αντίστοιχα με την παραίτηση του δημοσίου λειτουργού, γεγονός που έχει οδηγήσει στην άρση του σχετικού κολλήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ολόκληρη η τροπολογία

Στην τροπολογία πάντως ξεκαθαρίζεται πως ο βουλευτής που έχει εκλεγεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του αν πρώτα δεν παραιτηθεί από την έδρα στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

Παράλληλα, στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών συγκαταλέγεται και η δυνατότητα να χωριστούν με υπουργική απόφαση τα εκλογικά τμήματα.

Όπως αναφέρεται με δεδομένο ότι είναι η πρώτη φορά που θα στηθούν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, η σχετική τροποποίηση δίνει την ευχέρεια στον Υπουργό Εσωτερικών, για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων, να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.


σχετικα αρθρα