current views are: 1

19 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση14:10

Η δεδηλωμένη, το σενάριο για εκλογές στις 16 Ιουνίου και ο… πικρός μακεδονικός οίνος του Μπουτάρη

«Τα τρία σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών (Μάιος – Ιούνιος – Οκτώβριος) συνδέονται, εμμέσως πλην σαφώς, με τη διαχείριση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στο Newpost.

Δημοσίευση 14:10’
αρθρο-newpost

«Τα τρία σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών (Μάιος – Ιούνιος – Οκτώβριος) συνδέονται, εμμέσως πλην σαφώς, με τη διαχείριση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στο Newpost.

Η φωτογραφική ρύθμιση για την Ελενα Κουντουρά και πιθανόν τον Σπύρο Δανέλλη που τους δίνει το πράσινο φως να κατεβούν για την ευρωβουλή και να παραιτηθούν από την εθνική Βουλή μόνο εάν εκλεγούν, αποτελεί μια ακόμη προκλητική προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει με νύχια και με δόντια την δεδηλωμένη.

Είχε προηγηθεί το άλλο πρωτοφανές κοινοβουλευτικό ανορθόδοξο να κληθούν οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο της βουλής δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι θα ψηφίζουν ότι νομοσχέδιο θα έρχεται, κίνηση που ερμηνεύτηκε από την αντιπολίτευση ως εκχώρηση συνείδησης.

Στις 26 Μαΐου γίνονται οι ευρωεκλογές. Εφόσον εκλεγούν και οι δύο προερχόμενοι εκ μεταγραφής (ΑΝΕΛ και Ποτάμι) ή ένας από αυτούς και πάλι διαταράσσεται η δεδηλωμένη.

Πρόταση μομφής

Δεν πέφτει βέβαια η κυβέρνηση. Θα πρέπει να υπάρξει κοινοβουλευτική διαδικασία. Για παράδειγμα η Αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής όπως τόνισε πρόσφατα ο Νίκος Βούτσης. Οι συσχετισμοί στη Βουλή δεν υπάρχουν για να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των «151» που απαιτείται για να περάσει πρόταση δυσπιστίας γιατί το ΚΚΕ παγίως δεν τις ψηφίζει. Αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι έχει τους «151». Οπότε αρχίζει νέος μαραθώνιος για το Μαξίμου για να αναζητήσει τους επόμενους δύο ή έναν πρόθυμους βουλευτές που θα την στηρίξουν πυροδοτώντας νέες καταγγελίες περί συναλλαγών, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση όντως εκπνέει αφού θέλει δεν θέλει τον Σεπτέμβριο τελειώνει η θητεία της.

Στις 16 Ιουνίου;

Η εναγώνια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ μέχρι στιγμής αποδείχθηκε ανεπιτυχής και το ένα μετά το άλλο τα σενάρια των πρόωρων εθνικών εκλογών καίγονται. Κάηκε του Μαρτίου, κάηκε του Απριλίου, κοντεύει να καεί και του Μαΐου και χθες έπεσε στο τραπέζι και του Ιουνίου. Τον «γαργάλησαν» να κάνει εκλογές νωρίτερα, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αντιστάθηκε.

Τώρα η νέα ελπίδα είναι η διαφορά στις ευρωεκλογές να είναι μικρή και ο Αλέξης Τσίπρας από το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών να κηρύξει εθνικές εκλογές για τον Ιούνιο. Σε ένα τέτοιο σενάριο η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 16η Ιουνίου όπως εκτίμησε κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε το Newpost. Ο νυν εκλογικός νόμος ορίζει ότι το μάξιμουμ που μπορεί να κρατήσει η προεκλογική περίοδος είναι 30 μέρες. Δεν ορίζεται όμως το μίνιμουμ. Οπότε οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στις 16 Ιουνίου και για να κρατηθεί ζωντανό το μομέντουμ και γιατί θα έχουν αρχίσει οι διακοπές, όπως τόνισε κυβερνητική πηγή. Και αν δεν θα γίνουν τον Ιούνιο οι εκλογές, ε τότε θα προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο. Μέσα στο Καλοκαίρι, πάντως, αποκλείεται..

Δήλωση Χατζηδάκη στο Newpost

«Τα τρία σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών (Μάιος – Ιούνιος – Οκτώβριος) συνδέονται, εμμέσως πλην σαφώς, με τη διαχείριση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στο Newpost. “Κανείς δεν θέτει το ερώτημα «πότε θα μπορούσε ενδεχομένως να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά μόνο «ποια θα είναι η διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία» συνέχισε. «Αυτή καθ’ αυτή, λοιπόν, η συζήτηση υπογραμμίζει από τώρα ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών.»

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει καταστεί «μια μηχανή παραγωγής τρικ». «Τα τρικ, όμως, μπορεί να λειτουργούν μέχρις ενός σημείου» τόνισε. «Από ένα σημείο και πέρα, εκδικούνται αυτόν που τα χρησιμοποιεί» συνέχισε. « Η κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Από εδώ και πέρα περιμένουμε απλώς τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων. Και δουλειά της Νέας Δημοκρατίας είναι να μιλά με ολοένα και περισσότερο θετικό λόγο, αγκαλιάζοντας τα λαϊκά στρώματα και εκπέμποντας ένα μήνυμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας.»

Ο Θεοδωρικάκος

Το σενάριο για εκλογές στις 16 Ιουνίου το έχει στους σχεδιασμούς της η ΝΔ εδώ και καιρό. Ο σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αναφερθεί σε αυτό στο τραπέζι που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες παραμονές Χριστουγέννων, αν και θεωρούσε τότε πιο πιθανό το σενάριο των πολλαπλών εκλογών τον Μάιο.

Το σκοπιανό

Ενώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα ζει στον αστερισμό της προεκλολογίας παραμένουν ανοιχτές οι πληγές που άφησε η Συμφωνία των Πρεσπών. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει επίσημο ταξίδι στα Σκόπια στις αρχές Απριλίου, με ομάδα επιχειρηματιών, οι προκλήσεις από την γείτονα συνεχίζονται.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν με την οποία κατήγγειλε μία ακόμη «προφανή παραβίαση» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στις Βρυξέλλες, η Πρέσβυς της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Rusi Popovska, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της επιτροπής, επανειλημμένως χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία». Η πρέσβης αναφέρθηκε και στο ταξίδι Τσίπρα τονίζοντας ότι θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται την «Μακεδονία». Ερωτάται η Επιτροπή αν θεωρείται ότι αποτελεί ορθή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών η χρήση του όρου «Μακεδονία» από επίσημους εκπροσώπους της Βόρειας Μακεδονίας, ειδικότερα δε παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής της Γενικής Διεύθυνσης Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση.

Τα μακεδονικά κρασιά

Τα κενά της Συμφωνίας βαραίνουν το προεκλογικό κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες σε διεθνή έκθεση τουρισμού η γειτονική χώρα αυτοπαρουσιάστηκε με σκέτο το όνομα «Μακεδονία». Το ίδιο επιχειρούν τώρα οι Σκοπιανοί στη διεθνή έκθεση ProWein όπου παρουσιάζουν τα κρασιά τους σαν «κρασιά Μακεδονίας» και καλούν τη διεθνή κοινότητα “να γνωρίσει το μακεδονικό κρασί».

Ο Στέλιος Μπουτάρης

Εντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ενωσης Οινοπαραγωγών Βόρειας Ελλάδας Στέλιου Μπουτάρη – γιου του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη που έχει στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μετά τις Πρέσπες στείλαμε στην ProWein επιστολή και τους είπαμε ότι, εφόσον τώρα υπάρχει συμφωνία πρέπει να γραφτεί στις ταμπέλες του περιπτέρου, και όπου αυτό χρειάζεται, κρασιά “Βόρειας Μακεδονίας”» δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Στέλιος Μπουτάρης. «Τους υπογραμμίσαμε ότι τα κρασιά Μακεδονίας με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ) είναι κατοχυρωμένα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ε.Ε. στην Ελλάδα. Απάντηση δεν πήραμε».

Μία ακόμη παρενέργεια είναι ότι ήδη απορρίφθηκε από την πλευρά της Κίνας αίτημα ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα προϊόντα της με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας.

Η Πειραιώς καταγγέλει ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση άφησε σε εκκρεμότητα για τρία χρόνια το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των εμπορικών σημάτων και των επωνυμιών για τα προϊόντα της Μακεδονίας και οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη πληρώνουν το κόστος αυτής της επιζήμιας συμφωνίας.


σχετικα αρθρα