current views are: 1

18 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση19:34

Τέλος στο ασυμβίβαστο βουλευτή – υποψήφιου ευρωβουλευτή, κατατέθηκε η τροπολογία

Στην τροπολογία πάντως ξεκαθαρίζεται πως ο βουλευτής που έχει εκλεγεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του αν πρώτα δεν παραιτηθεί από την έδρα στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

Δημοσίευση 19:34’
αρθρο-newpost

Στην τροπολογία πάντως ξεκαθαρίζεται πως ο βουλευτής που έχει εκλεγεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του αν πρώτα δεν παραιτηθεί από την έδρα στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

Με μπαράζ τροπολογιών στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρυθμίσει τα ανοιχτά ζητήματα ενόψει των επικείμενων τετραπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε την τροπολογία για την άρση του κολλήματος ανακήρυξης βουλευτών σε υποψήφιους ευρωβουλευτές. Όπως επισημαίνεται η ιδιότητα του βουλευτή διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημοσίου λειτουργού ή του υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων του δεν προϋποθέτει πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ’ εαυτήν πολιτική πράξη.

Έτσι στην τροπολογία επισημαίνεται πως η παραίτηση του βουλευτή από το αξίωμα στο οποίο εξελέγη με τη λαϊκή ψήφο, διαφοροποιείται αντίστοιχα με την παραίτηση του δημοσίου λειτουργού, γεγονός που έχει οδηγήσει στην άρση του σχετικού κολλήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ολόκληρη η τροπολογία

Στην τροπολογία πάντως ξεκαθαρίζεται πως ο βουλευτής που έχει εκλεγεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του αν πρώτα δεν παραιτηθεί από την έδρα στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost, μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιό του βουλευτές, που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά είχαν εκλεγεί με άλλα κόμματα, όπως η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης, χωρίς να διαταραχθεί η εύθραυστη πλειοψηφία των 151.

Παράλληλα, στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών συγκαταλέγεται και η δυνατότητα να χωριστούν με υπουργική απόφαση τα εκλογικά τμήματα.

Όπως αναφέρεται με δεδομένο ότι είναι η πρώτη φορά που θα στηθούν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, η σχετική τροποποίηση δίνει την ευχέρεια στον Υπουργό Εσωτερικών, για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων, να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

Αξίζει να επισημανθεί πως σε άλλη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν σπουδάσει νομική να γίνουν δικαστικοί αντιπρόσωποι, λόγω του ενδεχόμενου να διαπιστωθεί ανεπάρκεια σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστές.


σχετικα αρθρα