ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Καταδίκη της κυβέρνησης θα σημαίνει ενίσχυση της ΝΔ

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 15 Μαρτίου 2019, 19:43
Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Καταδίκη της κυβέρνησης θα σημαίνει ενίσχυση της ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγγειλε επίσης της δημιουργία μουσουλμανικού συμβουλίου παρά τω πρωθυπουργώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την πρόθεσή του να δημιουργήσει συμβούλιο παρά τω πρωθυπουργώ, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα θεσμικού διαλόγου με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ΜΜΕ της Θράκης, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης και στα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία «να κάνουμε μια τολμηρή αναθεώρηση και να αντιμετωπίσουμε παθογένειες δεκαετιών. Η ΝΔ προσήλθε με δημιουργικές προτάσεις, σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας (…) Κρίσιμα άρθρα όπως το άρθρο 16 , το άρθρο 24, τα άρθρα που αφορούν στην δυνατότητα να απλοποιήσουμε την προσέλκυση επενδύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αφήσει έξω από την συζήτηση  Θα τηρήσουμε το σύνταγμα και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης με γνώμονα τα άρθρα που στέλνει αυτή η Βουλή στην επόμενη».

Ωστόσο χαρακτήρισε θετικό το ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην αποσύνδεσης της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, αν και στηλίτευσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρική εκλογή του 2014. «Είναι υποκριτικό για τον κ. Τσίπρα να ξεχνά ότι εκείνος έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε στρέφοντας το βλέμμα του στις εκλογικές αναμετρήσεις λέγοντας πως τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν στην ώρα τους. «Έχουμε ήδη ανακοινώσει 34 ονόματα για τα ευρωψηφοδέλτια, τα οποία απαρτίζονται από έμπειρα στελέχη και νέους ανθρώπους. Ο τρόπος επιλογής του ευρωψηφοδελτίου είναι μία πρόγευση για τον τρόπο που θα επιλεγούν τα εθνικά ψηφοδέλτια. Θα είναι μία ώσμωση παλιών και νέων στελεχών, με περισσότερες γυναίκες. Είναι θετικό βήμα η αύξηση της ποσόστωσης γυναικών».

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, τόνισε πως θα έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Και αυτό γιατί όπως είπε, θα είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες μετά από τέσσερα χρόνια. «Αν δεν έχουμε εθνικές εκλογές τότε οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα όπου θα εκφραστεί η αγανάκτηση  των πολιτών. Καταδίκη της κυβέρνησης θα σημαίνει και ενίσχυση της ΝΔ», συνέχισε.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση για τον Έβο Μοράλες και τη φράση «ολιγαρκής αφθονία» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Τί θέλει να πει ο ποιητής; Ολιγαρκής για τους πολίτες που τους έκανε φτωχότερους και αφθονία για εκείνον και την πατέρα του. Δε θα του κάνουμε τη χάρη να κάνει την Ελλάδα, Βενεζουέλα. Ο κ. Τσίπρας επιμένει να θέλει να μοιάσει η Ελλάδα με την Βενεζουέλα».

Σχολιάζοντας το αίτημα του «Ουράνιου Τόξου» για διδασκαλία των «μακεδονικών» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Τεράστιο σφάλμα η αναγνώριση από την χώρα μας “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας. Εμείς με μεγάλη άνεση το κάναμε όπως αναγνωρίσαμε και “μακεδονική” εθνότητα. Ο κ. Γαβρόγλου ανήκει στην συνομοταξία που ήθελε την γειτονική χώρα να ονομάζεται “Μακεδονία” σκέτο. Πολύ καλά απάντησε ο πρύτανης αλλά ο κ. Γαβρόγλου μέσα από την απάντησή του αποκάλυψε τις προθέσεις του».

Ως προς το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για πρωτοφανή εμπαιγμό των μαθητών. «Το υπουργείο έχει αλλάξει τέσσερις φορές άποψη για το τι θέλει να κάνει. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα εξεταστικά ζητήματα. Για μία τριετία δε θα αλλάξουμε το σύστημα και θα επικεντρωθούμε στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και του σχολείου», είπε.

Τέλος, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία. «Καταδεικνύει ότι στον κόσμο σήμερα υπάρχει περίσσευμα μίσους. Έκανα την αντιδιαστολή με την πραγματικότητα που υπάρχει στη Θράκη γιατί η Θράκη είναι υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης που παρά τις δυσκολίες είναι ένα κεκτημένο που θα πρέπει να προσεχθεί», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.