ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Βούτση-Ντιμιτρόφ στη Βουλή: Οι φιλοφρονήσεις και η ατάκα για την αντιπολίτευση που συζητήθηκε

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 15 Μαρτίου 2019, 12:56
Συνάντηση Βούτση-Ντιμιτρόφ στη Βουλή: Οι φιλοφρονήσεις και η ατάκα για την αντιπολίτευση που συζητήθηκε
Facebook Twitter Whatsapp

Τι ειπώθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνάντηση με τον υπουργό των Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, είχε πριν από λίγη ώρα ο Νίκος Βούτσης στο γραφείο του στη Βουλή.

Οι δύο άνδρες τοποθετήθηκαν μέσα σε φιλικό κλίμα και στηλίτευσαν από κοινού την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, σε αποστροφή του ο κ. Βούτσης, μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και μια «ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής» που σχηματίστηκε, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στην υπερψήφισή της. Η φράση προκάλεσε συζητήσεις καθώς ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως ως προς τη στάση της αντιπολίτευσης το επίμαχο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης, δήλωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει όλες εκείνες τις πρόνοιες που ανοίγουν έναν δρόμο φιλίας, συνεργασίας και συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών. «Είναι σημαντικό και ήδη εργαζόμαστε όλοι μας για να επιταχυνθεί η εφαρμογή των προνοιών που η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει, προκειμένου να αρθούν στη συνείδηση των λαών μας όποιες ενστάσεις, για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα και για να υπάρξει στενή συνεργασία και συμμαχία μεταξύ των χωρών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι στην επαφή που θα υπάρξει στο προσεχές διάστημα με το ταξίδι του πρωθυπουργού, θα υπάρξει επιτάχυνση της συνεργασίας σε εμπορικό, τουριστικό και επιχειρηματικό τομέα».

Ο κ. Βούτσης σημείωσε πως το ελληνικό κοινοβούλιο ήταν ο χώρος που το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκαν έντονα και με καλή διάθεση τα ζητήματα που αφορούν στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που «διαμορφώθηκε πλειοψηφία και μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής για να προχωρήσει η Συμφωνία».

Ακόμα, πρότεινε την συγκρότηση διακοινοβουλευτικών επιτροπών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών- πρόταση που είδε θετικά και ο Βορειομακεδόνας ΥΠΕΞ- και εκτίμησε πως οι "Πρέσπες" μπορούν να γίνουν ένα διεθνές παράδειγμα αντιμετώπισης προβλημάτων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ως αντιστάθμισμα σε φαινόμενα τρομοκρατικών επιθέσεων όπως αυτό στη Νέα Ζηλανδία.

Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ, εξήρε την Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως οι δύο πλευρές κατάφεραν κάτι πραγματικά εκπληκτικό για τις δύο κοινωνίες και δύσκολο, καθώς αντιπαρατέθηκε με ταμπού και στερεότυπα που «είναι πάντα δύσκολο ν’ αντιμετωπίσεις». «Είμαι βέβαιος πως βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», είπε και πρόσθεσε: «Παλεύουμε με την ελπίδα, απέναντι στα στερεότυπα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των γειτόνων σημείωσε ακόμα πως η Συμφωνία ξεκλειδώνει μεγάλες προοπτικές για τις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορείς να είσαι φίλος με τον γείτονα, αν δεν τον σέβεσαι και δεν τον καταλαβαίνεις».

Τέλος, σε άλλη αποστροφή του που προκάλεσε χαμόγελα στην αίθουσα είπε πως η ελληνική πλευρά αποκαλεί την περιοχή «Πρέσπες», ενώ οι ίδιοι «Πρέσπα», επισημαίνοντας ότι «ελπίζω να μην τσακωθούμε και γι’ αυτό».