current views are: 1

14 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση13:42

Τσίπρας: «Δεν παίζουμε παιχνίδια με το Σύνταγμα – Ψηφίζουμε το άρθρο 32 για ΠτΔ»

Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να πάρει την τελική της απόφαση και να κρίνει με πόσες ψήφους και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή, στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

 

Δημοσίευση 13:42’
αρθρο-newpost

Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να πάρει την τελική της απόφαση και να κρίνει με πόσες ψήφους και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραπεμφθούν τελικά για αλλαγή, στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

 

Πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας για τις προτάσεις της περί της συνταγματικής αναθεώρησης εξαπέλυσε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «με την πρόταση της ΝΔ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθίσταται διορισμένος τοποτηρητής».

Στην αρχική του τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως θεωρεί άδικη την κατηγορία πως είναι διαδικασία που γίνεται στο πόδι και στο άψε σβήσε. Συνεχίζοντας, αναφέρε: «Ολοκληρώνουμε σήμερα την α’ φάση μιας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας που άρχισε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Η Συνταγματική Αναθεώρηση ειναι κρίσιμη ειδικά τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από μια ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που επιβλήθηκε μετά την χρεοκοπία του 2010». Παράλληλα, στρέφοντας τα βέλη του προς την αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως «κάποιοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτεύτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα».

«Θεωρούμε κορυφαία τη διαδικασία της Αναθεώρησης, σε αντίθεση με κάποιους που έπαιξαν μικροπολιτικά παιχνίδια, είδατε και τα υποτιμητικά σχόλια για την έναρξη του διαλόγου… Τι σας ενόχλησε κε Μητσοτάκη; Ότι μιλούσα σε κόκκινο φόντο. Το πρόβλημά σας είναι αυτή η πρωτοβουλία, που επιχειρήσατε να μπλοκάρετε», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στα λαϊκά αιτήματα που αναδύθηκαν μέσα από την πρωτοφανή κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Έχουμε τη δυνατότητα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας Κράτους ή να θεραπεύσουμε εξαμβλώματα όπως αυτό για την προστασία των υπουργών».

Αιχμές σε «κεντρικές τράπεζες»

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κοινοβουλευτισμός αλλά και η δημοκρατική αρχή δέχεται διαρκώς πιέσεις από πολλαπλά κέντρα – Από τις αγορές χρήματος, από τις εντολές και τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, από όργανα που αγνοούν συνήθως την λαϊκή ετυμηγορία».

Για το Άρθρο 32

«Το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης που προτείνουμε είναι μια ισχυρή κυβέρνηση, ένας εγγυημένος τετράχρονος κύκλος αλλά και μία Βουλή που δεν θα είναι διακοσμητική. Επιτρέψτε μου όμως εδώ ένα σχόλιο ειδικά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που μονοπώλησε εύλογα το πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Το κεντρικό ερώτημα της συζήτησης ήταν τελικά αν, ως ύστατο καταφύγιο, πρέπει να καταφεύγουμε στη λαική ετυμηγορία ή αν  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το κοινοβούλιο, όπως είανι η πρόταση της ΝΔ.

Είναι αλήθεια ότι στο σημερινό Σύνταγμα προβλέπεται η τελευταία δυνατότητα. Με την προσθήκη όμως μιας διόλου ασήμαντης λεπτομέρειας. Ότι η απλή πλειοψηφία αρκεί μόνο: εφόσον δεν έχουν τελεσφορήσει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία (200, 200 και 180 ψήφων), στη συνέχεια έχει διαλυθεί η Βουλή, έχει εκλεγεί νέα, άρα έχουμε ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ, ενώ στη συνέχεια και πάλι επιχειρείται να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Αν, και μόνο αν, και αυτή η τελευταία προσπάθεια αποτύχει, εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η διάλυση της βουλής και η μεσολάβηση εκλογών δεν είναι μια τυχαία λεπτομέρεια.

Είναι ο τρόπος που επιλέγει το Σύνταγμα να «εκβιάσει», αν θέλετε, την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του ΠτΔ επειδή ακριβώς αυτός είναι ο επικεφαλής της ελληνικής δημοκρατίας και ρυθμιστής του πολιτεύματος.

Εμείς όμως εδώ επιθυμούμε και ορθώς να αντιμετωπίσουμε αυτή την εκδοχή προκειμένου να διασφαλίσουμε ομαλό κυβερνητικό κύκλο τετραετίας.

Οπότε προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πιθανή διάλυση της Βουλής.

Άρα πρέπει και εδώ να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός «εκβιασμού» της συναίνεσης και αυτό κάνει η πρόταση μας με τις διαδοχικές ψηφοφορίες και τελικά με την απευθείας εκλογή από το λαό ως ύστατη καταφυγή εφόσον δεν επιτευχθεί η συναίνεση.

Ο φόβος για Προεδρική κατολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος είναι παντελώς αβάσιμος, καθώς το πολίτευμα καθίσταται προεδρικό ή ημιπροεδρικό όχι με βάση το τρόπο εκλογής αλλά με βάση τις αρμοδιότητες του ΠτΔ.

Αντίθετα με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος.

Και θα καταλήγουμε σε έναν διορισμένο – τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής».

«Δεν θα κερδίσετε τις εκλογές»

Συνεχίζοντας να μιλάει για την εκλογή του Πορέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα τους είναι άλλο. Και είναι απόλυτα ιδιοτελές και καιροσκοπικό. Η θέση αυτή πηγάζει από την επιθυμία, αν τυχόν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να μπορούν να εκλέξουν ΠτΔ με 151 ψήφους το 2020. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί, σας διαβεβαιώνω, γιατί δε θα κερδίσετε τις εκλογές για να ακυρώσετε και να διαστρεβλώσετε τη μεταρρύθμιση».

Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Με αναφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη ξεκίνησε η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας πως «ο κύριος Γεωργιάδης επιχειρηματολογεί ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί». «Μας δυσκολεύετε πράγματι, γιατί ακόμα και αν κερδίσουμε τις επόμενες εκλογέςδεν είναι βέβαιο ότι θα έχουμε 180 βουλευτές», είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε: «Με την κατάργησητης κατάπτυστης διάταξης για την ευθύνη των Υπουργών, που τόσο ήθελε να αποφύγει η Νέα Δημοκρατία – αυτό εξάλλου εξηγεί και τις παλινωδίες της κατά την έναρξη της διαδικασίας- αλλά και με την θεσμοθέτηση των θητειών των Βουλευτών, και τον περιορισμό της ασυλίας τους αποκλειστικά σε αδικήματα που σχετίζονται με τα καθήκοντα τους, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε τους όρους για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, να καταπολεμήσουμε στον πυρήνα τους το πελατειακό κράτος και την οικογενειοκρατία, να διαμορφώσουμε το έδαφος για την αναγέννηση της πραγματικής πολιτικής». 

Για το Άρθρο 3

«Δεν έρχομαι να αντιπαρατεθώ με βουλευτές και βουλεύτριες που το θεωρούν κρίσιμο. Εσείς όμως κύριε Μητσοτάκη είστε φιλελεύθερος; Και το καταψηφίζετε και βγάζετε και κυρήγματα; Είστε βαθιά συντηρητικός στα θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων».


σχετικα αρθρα