ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμες για τοποθέτηση οι νέες πινακίδες της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»

Δημοσίευση 10 Φεβρουαρίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 10 Φεβρουαρίου 2019, 22:37
Έτοιμες για τοποθέτηση οι νέες πινακίδες της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»
Facebook Twitter Whatsapp

Τη Δευτέρα η ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημοσιογράφος ιστοσελίδας στην ΠΓΔΜ ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφίες με τις νέες επίσημες πινακίδες στη γείτονα, που φέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και είναι έτοιμες να τοποθετηθούν στη χώρα. 

Όπως αναφέρει, μάλιστα, στην ανάρτησή του ο Βλαντιμίρ Πετρέσκι, η πρώτη πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας θα τοποθετηθεί στα σύνορα με την Ελλάδα. 

 

Υποχρεωτικά «Βόρεια Μακεδονία» από την ερχόμενη εβδομάδα

Μετά την εκπλήρωση όλων των νομικών απαιτήσεων για την έναρξη ισχύος της τελικής συμφωνίας και των συνταγματικών τροποποιήσεων, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης την ημερομηνία έναρξης ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στη συνέχεια η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και θα τον ενημερώνουν για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στην επί δεκαετίες αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών.

Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενημερώσει τη Γραμματεία του ΟΗΕ, τα κράτη μέλη, τις χώρες-παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλους τους διεθνείς οργανισμούς των οποίων είναι μέλος, σχετικά με τις αλλαγές που σημειώθηκαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι όλα αυτά αναμένεται να συμβούν τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Παρασκευή το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε με πλειοψηφία 153 βουλευτών το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι τελευταίες εξελίξεις ουσιαστικά πιστοποιούν τη Συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών τον προηγούμενο Ιούνιο και ανοίγουν και τυπικά ένα νέο κεφάλαιο στις μεταξύ τους σχέσεις.

Τα επόμενα βήματα για τη νέα ονομασία:

1) Ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα προς τα Σκόπια ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες.

2) Ρηματική διακοίνωση από την ΠΓΔΜ προς Ελλάδα – ΟΗΕ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.

3) Επιστολή από την ΠΓΔΜ προς ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται ‘Βόρεια Μακεδονία’

4) Υπογραφή του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τον ΠτΔ.

Γ. Κατρούγκαλος: Τη Δευτέρα η ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια

Τη Δευτέρα θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με το οποίο ξεκινούν και υποχρεώσεις της, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία.

«Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε.