ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην κυβέρνηση μετά τη ρήξη με Καμμένο

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 10 Φεβρουαρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 10 Φεβρουαρίου 2019, 21:52
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην κυβέρνηση μετά τη ρήξη με Καμμένο
Facebook Twitter Whatsapp

Την Πέμπτη η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθεώρηση

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την Πέμπτη κατά πιθανότητα θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, για να κηρυχτεί ένα άρθρο αναθεωρητέο χρειάζονται δύο ψηφοφορίες. Στη μία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 εδρών και στην άλλη αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών (δεν έχει σημασία σε ποια από τις δύο θα πάρει 180). Η δεύτερη ψηφοφορία πρέπει να γίνει ένα μήνα μετά από την πρώτη.

Έτσι κι αλλιώς, η Συνταγματική αναθεώρηση έχει πολύ μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον, ειδικά σε ό,τι αφορά τα άρθρα 86 (περί ποινικής ευθύνης υπουργών) και 16 (απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων). Οι ημερομηνίες, όμως, που θα γίνουν οι ψηφοφορίες, ενδεχομένως επηρεάζουν το χρόνο προκήρυξης των εκλογών. Με τη δεύτερη ψηφοφορία να διεξάγεται γύρω στις 15 Μαρτίου, καθίσταται οριακή (αν όχι αδύνατη) η προκήρυξη εκλογών για τις 14 Απριλίου - απαιτείται διάστημα ενός μηνός από την προκήρυξη έως τη διεξαγωγή τους.

Το νομοθετικό έργο

Μετά την οριστική ρήξη Τσίπρα Καμμένου στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η προσοχή της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην επιτάχυνση του νομοθετικού έργου. Δύο είναι τα νομοθετήματα που θεωρούνται κρίσιμης πολιτικής (κι εκλογικής) σημασίας:

Πρώτον, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε 120 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν αποδεχτεί τη ρύθμιση σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία. Διατυπώνουν όμως αντιρρήσεις για τη ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία, προκειμένου να μην υπονομευτεί η «κουλτούρα πληρωμών».

Δεύτερον, η προστασία της πρώτης κατοικίας. Εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επέκτασή της, με τις τράπεζες να αντιδρούν έντονα, λόγω της απειλής που συνιστούν για τους ισολογισμούς τους τα «κόκκινα» δάνεια.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αλλαγές που προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα, ειδικά αν σε αυτές συμπεριληφθεί το άρθρο 187 (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης).

Πρώην σύμμαχος, νυν αντίπαλος

Η αντιμετώπιση του Πάνου Καμμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κινηθεί στο δίπολο αυστηρότητα και απαξίωση. Τη «γραμμή» την έδωσε ο Πάνος Σκουρλέτης με τις δηλώσεις του στο Open: «Όταν βλέπω έναν πολιτικό αρχηγό να κλαψουρίζει λέγοντας ότι κάποιοι θέλουν να του διαλύσουν το κόμμα, διαπιστώνω μειωμένη πολιτική αυτοεκτίμηση». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι ο κ. Καμμένος έχει απωλέσει πλέον την πολιτική φερεγγυότητά του. Κατά συνέπεια ό,τι και αν πει, είναι πλέον περιορισμένης σημασίας.

Η γενική εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο Πάνος Καμμένος επιδίωξε είτε να ρίξει την κυβέρνηση χωρίς να έχει περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών (το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή), είτε να «πιστωθεί» πολιτικά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά την κύρωση της Συμφωνίας. Η επίσπευση της κύρωσης της Συμφωνίας ακύρωσε τους σχεδιασμούς του αρχηγού των ΑΝΕΛ, κατά τις κυβερνητικές πηγές.

Αλλά ακόμα και μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, θα μπορούσαν να κρατηθούν πιο χαμηλά οι τόνοι, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Καμμένος πέρασε την κόκκινη γραμμή όταν επιχείρησε να κάνει παιχνίδι με τη συνοχή της κυβέρνησης», είπε στο Newpost σημαίνων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας θα έδειχνε κατανόηση ακόμα και για τις ‘Πρέσπες’, αλλά ο Καμμένος πήγε στα άκρα», προσέθεσε.

Ο ρόλος του Βούτση

Πολλοί (και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ) θεωρούν ότι ο Νίκος Βούτσης χρεώθηκε προσωπικά το βαρύτερο πολιτικό κόστος της ρήξης με τον Πάνο Καμμένο. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος από τον οποίο το Newpost ζήτησε τα σχολιάσει αυτήν την εκτίμηση, δεν την απέρριψε. Ωστόσο, επισήμανε ότι «το πέρασμα από μια κυβέρνηση συνεργασίας σε μια μονοκομματική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς ωδίνες. Ο Βούτσης σήκωσε το βάρος της αντιπαράθεσης ήδη από τον Οκτώβριο, όταν στο ταξίδι του Καμμένου στις ΗΠΑ έγινε σαφής ο σχεδιασμός του να ρίξει την κυβέρνηση. Είχαμε φτάσει στα όρια. Αν ο Αλέξης δεν είχε πάρει το ρίσκο να πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης πριν την κύρωση της Συμφωνίας, οι «Πρέσπες» δεν θα είχαν περάσει και η κυβέρνηση θα είχε πέσει».

Ο χρόνος των εκλογών  

Το ρεπορτάζ για τον χρόνο των εκλογών είναι εκ των πραγμάτων ναρκοθετημένο. Όχι μόνο γιατί οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, αλλά και γιατί οι διοχετευόμενες πληροφορίες από τα κυβερνητικά στελέχη σε μεγάλο βαθμό αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος. Φαίνεται, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του. Φαίνεται επίσης ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Το σενάριο, όμως, του Οκτωβρίου παραμένει ζωντανό, ιδιαίτερα αν ισχύουν τα δεδομένα της σημερινής δημοσκόπησης της Kapa Research για το Έθνος της Κυριακής. Η δημοσκόπηση που αφορά τη πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές (και όχι για τις βουλευτικές) είχε τα εξής αποτελέσματα:

- Νέα Δημοκρατία 24,3%

- ΣΥΡΙΖΑ 20,2%

- Χρυσή Αυγή 8,1%

- ΚΙΝΑΛ 5,5%

- ΚΚΕ 5%

Με μια διαφαινόμενη διαφορά της τάξης των 4 μονάδων στις ευρωεκλογές, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη, όμως, αποδέχονται τον κίνδυνο να εξελιχθούν οι ευρωεκλογές σε αντικυβερνητικό δημοψήφισμα, αν διεξαχθούν πριν τις βουλευτικές.

Να σημειωθεί επίσης ότι το ζήτημα που έχει ανακύψει με την αδυναμία των εγγεγραμμένων στα τμήματα ετεροδημοτών να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανοίγει το ενδεχόμενο να πάμε σε τρεις διαδοχικές εκλογικές Κυριακές, αμέσως μετά το Πάσχα.