current views are: 1

31 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση12:44

Τη Δευτέρα στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – Τα επόμενα βήματα

Το νομοσχέδιο μάλιστα αναμένεται να ακολουθήσει την κανονική διαδικασία με συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια.

Δημοσίευση 12:44’
αρθρο-newpost

Το νομοσχέδιο μάλιστα αναμένεται να ακολουθήσει την κανονική διαδικασία με συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια.

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ολοκληρωθεί και επίσημα η συμφωνία.

Το θέμα συζητήθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου υπήρξε και η σχετική ενημέρωση.

Το νομοσχέδιο μάλιστα αναμένεται να ακολουθήσει την κανονική διαδικασία με συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια. 

Τα επόμενα βήματα

Όπως εξήγησε νωρίτερα την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της γείτονος.

Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το υπουργικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ υιοθέτησε σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα του, όταν κερδίσει τις εκλογές, «θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει αυτήν τη διαδικασία», αποφεύγοντας ωστόσο να πει αν θα αναγνωρίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της ΠΓΔΜ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως με τη συμφωνία «απαρνηθήκαμε το έθνος» επικαλούμενος τη ρηματική διακοίνωση που εξηγεί ότι ο όρος «nationality» υποδηλώνει την υπηκοότητα.

Επιμένει στο «Μακεδονία» ο Ζάεφ

Πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει στα περί «Μακεδονίας» και «μακεδονικής γλώσσας», προκαλώντας νευρικότητα στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Η1” της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πως «Η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και κανίς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμά να είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα σ’ αυτό το έδαφος».

Όπως είπε ο Ζάεφ, διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων» ως «Μακεδόνες» που μιλούν «μακεδονική» γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία.


σχετικα αρθρα