current views are: 1

20 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση19:29

Κυβέρνηση: Το συλλαλητήριο δεν δημιούργησε μείζον πολιτικό γεγονός

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον από τους δρόμου στο κοινοβούλιο, όπου η συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία μέχρι την Παρασκευή.

Δημοσίευση 19:29’
αρθρο-newpost

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον από τους δρόμου στο κοινοβούλιο, όπου η συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία μέχρι την Παρασκευή.

Το κυβερνητικό επιτελείο αισθάνεται ανακουφισμένο μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα. Αν και παραδέχεται ότι το πλήθος του κόσμου ήταν μεγάλο, εντούτοις, εκτιμά ότι δεν ήταν αρκετό για να δημιουργήσει «μείζον γεγονός», δηλαδή να επηρεάσει κατά αποφασιστικό τρόπο τους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον από τους δρόμου στο κοινοβούλιο, όπου η συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία μέχρι την Παρασκευή.

«Μικρότερο από το περσινό»

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε το Newpost έκανε τρεις επισημάνσεις για το συλλαλητήριο.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, το συλλαλητήριο δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μείζον πολιτικό γεγονός και να αλλάξει τα δεδομένα για την ψηφοφορία στη Βουλή. Μπορεί το πλήθος να ήταν μεγάλο, αλλά η μαζικότητα δεν ήταν τόση ώστε να τρανταχτεί η κυβέρνηση και να πιεστούν αποφασιστικά οι αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές.

Δεύτερον, το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν καταφανώς μικρότερο από το αντίστοιχο του περσινού συλλαλητηρίου. Το γεγονός αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας αλλά και εκκλησιαστικών παραγόντων, ήταν μεγαλύτερη.

Τρίτον, εντός του πλήθους έδρασαν οργανωμένες ομάδες της Χρυσής Αυγή και άλλων ακροδεξιών ομάδων. Στόχους τους ήταν η πρόκληση επεισοδίων και η εισβολή στο κοινοβούλιο. Παρά το ότι η μεγάλη πλειονότητα των συγκεντρωμένων είχε ειρηνικές διαθέσεις , εντούτοις, οι διοργανωτές δεν είχαν πάρει μέτρα για την περιφρούρηση της κινητοποίησης.

Αναδιάταξη του σκηνικού

Πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο κοινοβούλιο όπου τη Δευτέρα εισάγεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ και των τριών βουλευτών του Ποταμιού να υπερψηφίσουν τις «Πρέσπες», είναι απίθανο να μην βρεθούν οι 151 στην ψηφοφορία. Ανοιχτό παραμένει τι θα κάνει η Κατερίνα Παπακώστα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα μέχρι να γίνει η ψηφοφορία.

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να διαγράψει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο λόγω της στάσης του για τις «Πρέσπες», δείχνει εκ νέου ότι η συμφωνία λειτουργεί ως μοχλός αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Τα τρία μικρά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΚΙΝΑΛ) κλυδωνίζονται σοβαρά. Μάλιστα το Ποτάμι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να φτάσει στις εκλογές.

Ταυτόχρονα, ο νέος διπολισμός ενισχύεται περαιτέρω. Ο σημερινός «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τα επεισόδια στο Σύνταγμα δείχνει ότι η οξύτητα έχει φτάσει σε πολύ υψηλό σημείο. Δημιουργείται ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης που θυμίζει περασμένες δεκαετίες.

Τα ερωτήματα

Πέρα από α την έκβαση της ψηφοφορίας, αυτή τη στιγμή εγείρονται τρία σοβαρά παράπλευρα ερωτήματα:

Πρώτον, θα αποχωρήσουν σε σύντομο χρόνο οι κκ Ψαριανός και Αμυράς από το Ποτάμι, όπως προαναγγέλλουν;

Δεύτερον, τι θα γίνει με τους υπουργούς που ενδεχομένως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία; Μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους έχοντας διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα;

Τρίτον, πώς θα κλιμακώσει ο Πάνος Καμμένος την αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε μέρα που περνάει, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ ανεβάζει τους τόνους και πλέον αρχίζει να βάζει στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στο Ακραίως και τον Τάκη Χατζή, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε casus belli την παραμονή στην κυβέρνηση υπουργών που έχει διαγράψει ο ίδιος από τους ΑΝΕΛ.


σχετικα αρθρα