current views are: 1

18 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση04:54

Ο Τσίπρας θέλει να καλύψει το «κενό στην Κεντροαριστερά» – Νέος διπολισμός και πίεση στο ΚΙΝΑΛ

Γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, διαμορφώνεται ο «προοδευτικός» πόλος και γύρω από τη Νέα Δημοκρατία ένας πόλος που συνδυάζει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό με τον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Δημοσίευση 04:54’
αρθρο-newpost

Γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, διαμορφώνεται ο «προοδευτικός» πόλος και γύρω από τη Νέα Δημοκρατία ένας πόλος που συνδυάζει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό με τον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Στη χθεσινοβραδινή αντιπαράθεση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης ξεχώρισε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε δημόσια τον (προφανή έτσι κι αλλιώς) σχεδιασμό του για το επόμενο διάστημα.

Όσα είπε ο κ. Τσίπρας αποτελούν μέρος του προεκλογικού αφηγήματος του. Όμως μοιάζουν να είναι κάτι παραπάνω: Είναι ο τρόπος που βλέπει ο ίδιος να εξελίσσεται το πολιτικό σύστημα τα χρόνια που θα έρθουν.

Η τομή στην πολιτική ζωή

Απαντώντας στη σφοδρή επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί συνδιαλλαγών και γυρολόγων βουλευτών που προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι ανταλλαγμάτων, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αλήθεια όλα αυτά για σας, η εξήγηση σε όλα αυτά είναι μονάχα η αγοραία εκδοχή της πολιτικής; Δεν βλέπετε ότι το τελευταίο διάστημα έχει επισυμβεί μία πάρα πολύ σημαντική τομή στην πολιτική ζωή του τόπου και αναδιατάσσεται το πολιτικό σύστημα; Βρέθηκε ως καταλύτης η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά υπάρχει μία αναδιάταξη στο πολιτικό σύστημα.»

Δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε καταλυτικά για την επαναφορά του άξονα (Κεντρο)Αριστερά / (Κεντρο)Δεξιά ως σημαίνοντος διαφοροποιητικού στοιχείου. Κατά τη μνημονιακή περίοδο το πολιτικό σύστημα κυριαρχούνταν από την αντίθεση Μνημόνιο / Αντιμνημόνιο. Καθένας από τους δύο πόλους αποτελούταν από πολιτικές δυνάμεις που αναφέρονταν τόσο στην (Κεντρο)Αριστερά όσο και στην (Κεντρο)Δεξιά. Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε το πλέον εντυπωσιακό παράγωγο αυτής της περιόδου. Μια παράδοξη ιδεολογικά, αλλά «λογική» πολιτικά αν ενταχθεί στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία. Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Και τώρα πλέον τα μεγάλα, τα κρίσιμα μεγάλα ζητήματα, που αναδιέταξαν όλο το πολιτικό σύστημα το 2010, το 2012, έχουν επιλυθεί και τα πολιτικά διλήμματα μπαίνουν με άλλον τρόπο ξεκάθαρο.»

Οι δύο πόλοι

Κατά το αφήγημα Τσίπρα, «ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία διαμορφώνουν έναν νέο διπολισμό». Γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, διαμορφώνεται ο «προοδευτικός» πόλος και γύρω από τη Νέα Δημοκρατία ένας πόλος που συνδυάζει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό με τον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Ακούγεται βέβαια οξύμωρο να μιλάει με θετικό τρόπο για τον διπολισμό ένας πολιτικός που προέρχεται από την «ανανεωτική Αριστερά», δηλαδή από τον χώρο ο οποίος είχε μετατρέψει σε ταυτοτικό στοιχείο την «αντίθεση στον δικομματισμό». Τα χρόνια όμως περνάνε και οι άνθρωποι αλλάζουν. Άλλωστε ακόμα και ο Νίκος Φίλης που θέλει να εκπροσωπεί την «ψυχή της Αριστεράς, φαίνεται να υποστηρίζει τη γραμμή του νέου δικομματισμού. Μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής της Α’ Αθήνας αναφέρθηκε στη «συγκρότηση της νέας αριστερής, δημοκρατικής, προοδευτικής συμπαράταξης.»

Το κενό στην Κεντροαριστερά

Για πολλοστή φορά, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη γνωστή ρητορική περί ακροδεξιάς μετάλλαξης της ΝΔ που έχει γίνει «κόμμα του Βορίδη και του Γεωργιάδη».

Για πρώτη φορά όμως επιτέθηκε με τόση οξύτητα στο ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά για την οποία είπε ότι μοιάζει να έχει τον ίδιο λογογράφο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατ’ αναλογία με την «ακροδεξιά μετατόπιση» της ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ μετατοπίζεται προς τα δεξιά, συμπορευόμενο με τη ΝΔ.

«Αυτή η στοίχιση, λοιπόν, όχι με τη Νέα Δημοκρατία που κάποτε ήταν Κεντροδεξιά, αλλά με μία Νέα Δημοκρατία που έχει μετατοπιστεί στα άκρα, αφήνει τεράστιο χώρο και στον χώρο της Κεντροαριστεράς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, στην πιο σημαντική ίσως αποστροφή της ομιλία τους.

ξυπακούεται ότι αυτό το κενό θα το καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την ακρίβεια ο «πόλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διπλή στρατηγική

Φαίνεται ότι αυτή η διπλή στρατηγική «νέος διπολισμός – κάλυψη του κεντροαριστερού κενού» επιχειρείται να υλοποιηθεί με τρεις επιμέρους τακτικές:

1. Μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω και έργω προς το Κέντρο.
2. Σκληρό πρέσινγκ στο ΚΙΝΑΛ και προσπάθεια ταύτισής του με τη ΝΔ.
3. Ενσωμάτωση στον «πόλο ΣΥΡΙΖΑ» προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς που μέχρι τώρα κράταγαν αποστάσεις από την Κουμουνδούρου. Το πρελούδιο αυτή της διαδικασίας το είδαμε την περασμένη Κυριακή στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τις «Πρέσπες». Λογικά τη συνέχεια θα τη δούμε στον ανασχηματισμό.

Ερωτήματα

Ωστόσο, η στρατηγική Τσίπρα έχει τρεις σοβαρές δυσκολίες:

Πρώτον, το «τραύμα» που έχει αφήσει το Δημοψήφισμα και συνολικά η μνημονιακή περίοδος, δεν έχει ξεπεραστεί. Πώς θα συνυπάρξουν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που είχαν συγκρουστεί βάναυσα;

Δεύτερον, το ΚΙΝΑΛ έχει έναν πυρήνα στελεχών και ψηφοφόρων που δύσκολα κάμπτεται. Η δε κ. Γεννηματά έδειξε και στη Βουλή ότι θα δώσει μάχη μέχρις εσχάτων ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, πτυχές της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ενοχλούν όσους αναφέρονται στην Κεντροαριστερά. Πώς θα συνδυαστεί το «αριστερό αποτύπωμα» με το «κεντροαριστερό άνοιγμα»;


σχετικα αρθρα