current views are: 11

10 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση19:11

Στήριξη Μέρκελ σε Τσίπρα για «Πρέσπες» και «Βόρεια Μακεδονία» – Δεν μπορώ να επηρεάσω τον Μητσοτάκη

H κ. Μέρκελ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για την προώθηση της πολιτικής του Βερολίνου στα Δυτικά Βαλκάνια, πολιτική που περνάει και μέσα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Δημοσίευση 19:11’

H κ. Μέρκελ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για την προώθηση της πολιτικής του Βερολίνου στα Δυτικά Βαλκάνια, πολιτική που περνάει και μέσα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Σαφές, πέραν πάσης αμφιβολίας, κατέστησε η κ. Άνγκελα Μέρκελ, στις κοινές δηλώσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα, το πόσο ενδιαφέρεται για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο των Σκοπίων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε «ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό», σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι «με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη».

Η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί συναλλαγής, χαρακτήρισε ως «εθνικό θέμα» το ζήτημα των Πρεσπών και επέμεινε πως κατά την αυριανή της συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη θα επαναλάβει πως η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης». «Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω», κατέληξε, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προειπώθηκε, η κ. Μέρκελ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της για την προώθηση της πολιτικής του Βερολίνου στα Δυτικά Βαλκάνια, πολιτική που περνάει και μέσα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι δηλώσεις για «Πρέσπες»

Το χορό των σχετικών δηλώσεων άνοιξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως στόχος είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής. «Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις – χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δίνοντας ουσιαστικά τη σκυτάλη στην κ. Μέρκελ.

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη», ανέφερε εισαγωγικά.

Περί συναλλαγής

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντησή της, αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για συναλλαγή, ότι δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε ο λόγος για τη μη περικοπή των συντάξεων. «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό και του ζητήματος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων» ξεκαθάρισε η καγκελάριος προσθέτοντας: «Είναι απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει που πρέπει να αναφερθώ σε κάτι τέτοιο. Φυσικά θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και εγώ δεν θα εμπλακώ στα διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Εγώ θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στον ρόλο μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει, η λύση, θα είναι προς όφελος της πΓΔΜ, της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αλλά εδώ υπάρχει ένα εθνικό θέμα. Θα θέσω το επιχείρημα, όπως το παρουσιάζω αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα».
Νωρίτερα, με τη φράση «ένας κύκλος ολοκληρώθηκε», η Γερμανίδα καγκελάριος συνόψισε τον συμβολισμό της επίσημης επίσκεψής της στην Αθήνα, πέντε σχεδόν χρόνια από τότε που την είχε υποδεχθεί, στον ίδιο χώρο, ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Οικονομία και μεταρρύθμισεις Τσίπρα

Η οικονομία κατέλαβε εξίσου σημαντικό (αν και όχι σημαντικότερο) χώρο στις δηλώσεις της καγκελαρίου. Η κα Μέρκελ εξέφρασε την ευαρέσκεια της για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως, για τη μείωση της ανεργίας. Δήλωσε ότι κατανοεί τις θυσίες των Ελλήνων, ιδιαίτερα όσων έχασαν τη δουλειά τους, γιατί και η ίδια προέρχεται από περιφέρεια με μεγάλη ανεργία. Από τα λεγόμενά της έγινε σαφές ότι θεωρεί την «επιστροφή της ελληνικής οικονομίας» σημαντικό επίτευγμα της ΕΕ καθώς και πολιτική παρακαταθήκη της διακυβέρνησης της.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι ο κ. Τσίπρας έσπευσε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την αγορά, δηλώνοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ε.Ε. σε αυτές, όπως και στη μείωση της ανεργίας. Η κ. Μέρκελ σχολίασε, επί αυτού, πως «δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους».

Τέλος, σε ό, τι αφορά το προσφυγικό, η κα Μέρκελ έκανε λόγο για τμήματα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που δεν εφαρμόζονται. Επίσης είπε ότι η συμφωνία δεν ισχύει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που δεν έρχονται από τη Συρία.
Αναμφίβολα, ο κ Τσίπρας δεν πρέπει να περίμενε περισσότερα από την κ. Μέρκελ. Η Καγκελάριος έδωσε στον Έλληνα ομόλογό της ισχυρή στήριξη, αντίστοιχη της οποίας δεν παρείχε σε κανέναν άλλο Πρωθυπουργό κατά τα χρόνια της κρίσης. Εάν αυτό θα αποδειχθεί ισχυρό όπλο στην προεκλογική φαρέτρα του κ. Τσίπρα ή αν, αντιθέτως, θα λειτουργήσει αρνητικά στην κοινή γνώμη, μένει να αποδειχθεί.

 

 


σχετικα αρθρα