current views are: 9

10 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση04:55

Τους όρους του διαζυγίου με τον Καμμένο έβαλε ο Τσίπρας

Κρίσιμο το ραντεβού της Παρασκευής

Δημοσίευση 04:55’

Κρίσιμο το ραντεβού της Παρασκευής

Με ορόσημο την Παρασκευή κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου αναμένοντας τον Πάνο Καμμένο να περάσει τις πύλες της Ηρώδου Αττικού και να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στον πρωθυπουργό. Ο θόρυβος που έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα οι απειλές του για “ανένδοτο” και οι προειδοποιήσεις για “αποστασία” στους βουλευτές του οδήγησαν τον πρωθυπουργό να του “πετάξει το μπαλάκι” στη χθεσινή συνέντευξή του στο OPEN.

“Όταν ο Καμμένος λέει ότι εγώ δεν θα ρίξω την κυβέρνηση, ότι δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση. Θα υπάρξει εάν αλλάξει αυτή τη θέση. Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει. Γιατί δεν θα ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι ο Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστούνη του στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή. Αν δεν το κάνει αυτό θα μετρηθούμε στη Βουλή”.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να φέρει τον Πάνο Καμμένο προ των ευθυνών του και να θυμίσει πως στο προτελευταίο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο του Οκτωβρίου είχε δεσμευτεί ενώπιον όλων πως δεν θα συμπράξει με τη ΝΔ. Η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν μια συζήτηση που είχε ανοίξει στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είχε συνδεθεί ποτέ, όμως με τον Πάνο Καμμένο και τη στάση του. Ο κυβερνητικός εταίρος καλείται να ανανεώσει την υπόσχεσή του, πως η πρόταση δυσπιστίας που ενδεχομένως θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα λάβει 151 ψήφους και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την πλειοψηφία με όποιον τρόπο επιθυμεί, εκτός από το Σκοπιανό. Σε διαφορετική περίπτωση το “καμπανάκι” του Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφές αν και δεν ειπώθηκε: Ο Πάνος Καμμένος θα βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.

Πριν του “ρίξει το γάντι” ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο του προέδρου των ΑΝΕΛ σε σχέση με το ονοματολογικό διαχωρίζοντας πλήρως τη στάση του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε για ανακολουθία και μικροπολιτική τακτική για ένα σημαντικό εθνικό θέμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε στη συνέντευξή του να ανοίξει τα χαρτιά του απέναντι στον Πάνο Καμμένο ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως στο τετ α τετ που θα πραγματοποιηθεί οι “βεντέτες” που έχουν δημιουργηθεί θα πρέπει να ξεπεραστούν και οι δύο εταίροι να προχωρήσουν σε ένα συναινετικό διαζύγιο. “Αγκάθι” παραμένει για τον υπουργό Άμυνας οι στενοί δεσμοί που έχουν δημιουργήσει βουλευτές και στελέχη του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απειλή η κοινοβουλευτική του ομάδα να βρεθεί με λιγότερο από 5 άτομα, αλλά και το ενδεχόμενο οι υπουργοί του να μην τον ακολουθήσουν στη αποχώρηση από την κυβέρνηση θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο γόητρό του. Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτό το ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρα απέφυγε να απαντήσει σημειώνοντας πως  “είναι δευτερεύον το εάν θα μείνουν ή όχι οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ”. 

Η “χρυσή τομή” σε αυτά τα ζητήματα σε συνδυασμό με τον χρόνο του διαζυγίου αποτελούν τα σημεία πάνω στα οποία Αλέξης Τσίπρα και Πάνος Καμμένος αναμένεται να ψάξουν να βρουν μια λύση την Παρασκευή, που θα προκαλέσει την λιγότερη δυνατή ζημιά και στους δύο εταίρους. Θεωρείται πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να αφήσει τον υπουργό Άμυνας να επιλέξει τον τρόπο που θέλει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για το χρονικό διάστημα που απομένει. Δίνοντάς του με αυτόν τον τρόπο και τον χώρο να απευθυνθεί πιο εύκολα στο δικό του πατριωτικό κοινό. Μάλιστα υπενθύμισε τα σχήματα συνεργασίας που υπάρχουν στην Ευρώπη. Το “πάνω χέρι” μπορεί να το έχει ο Αλέξης Τσίπρας, όμως στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ κάλα τον εκρηκτικό χαρακτήρα του προέδρου των ΑΝΕΛ και δεν επιθυμούν να τον έχουν αντίπαλο στα έδρανα της αντιπολίτευσης. 

Αν ο Πάνος Καμμένος κάνει την έκπληξη και τελικά επιλέξει μια απολύτως αυτόνομη πορεία μακριά και απέναντι από τον Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρο πως ο πρωθυπουργός θα δρομολογήσει όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες. Αναμένεται σε μια τέτοια περίπτωση να αποδεσμεύσει την ψηφοφορία από το ονοματολογικό  θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές των άλλων κομμάτων να λειτουργήσουν κατά συνείδηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελπίζει στις ψήφους της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου, του Κώστα Ζουράρι, της Έλενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη,  του Σπύρου Δανέλλη, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ξεκάθαρα για πρόωρες εκλογές, εν ευθέτω χρόνω, όπως είπε χαρακτηριστικά. “Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση. Είναι αληθές ότι στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας και ότι δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα. Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχουμε, αλλά είναι προφανές ότι πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε αυτή την εκδοχή θα προχωρήσω συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές”.

Με μια διευκρίνιση του Αλέξη Τσίπρα, που έχει να κάνει με τα νομοθετήματα που θέλει να περάσει στη Βουλή (προστασία α΄ κατοικίας, 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, επιδότηση ενοικίου, αύξηση κατώτατου μισθού κλπ) γίνεται σαφές ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αλλάξει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ πριν η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες. Η λαϊκή ετυμηγορία σε αυτή την περίπτωση το ανώτατο χρονικό σημείο που μπορει να ζητηθεί είναι μέχρι τον Μάιο και ενδεχομένως να χάνεται και η πιθανότητα διεξαγωγής τριπλών εκλογών. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούλησή του οι κάλπες να στηθούν τον Οκτώβριο του 2019.


σχετικα αρθρα