current views are: 9

9 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση12:30

Ό,τι να ‘ναι το Ποτάμι – Δεκανίκι του Αλ. Τσίπρα το κόμμα Θεοδωράκη

Πως γίνεται να μην «εμπιστεύεσαι» μία κυβέρνηση αλλά να της επιτρέπεις να διαχειριστεί το πιο κρίσιμο εθνικό θέμα των τελευταίων δεκαετιών;

Δημοσίευση 12:30’

Πως γίνεται να μην «εμπιστεύεσαι» μία κυβέρνηση αλλά να της επιτρέπεις να διαχειριστεί το πιο κρίσιμο εθνικό θέμα των τελευταίων δεκαετιών;

Πιο μπερδεμένα δεν γίνεται! Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι (εναπομείναντες) πιστοί του έχουν ανεβάσει την κατά Βαρουφάκη δημιουργική ασάφεια σε τέτοια ύψη, που δεν είναι απλό να τους κατανοήσουν όσοι δε συχνάζουν στα ενδότερα της Σεβαστουπόλεως. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ξεδιαλύνουμε την «και έτσι και αλλιώς» γραμμή του Ποταμιού.

Κατ’ αρχάς, το Ποτάμι λέει ότι έχει κοινή γραμμή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εντούτοις, φαίνεται ότι τέσσερις βουλευτές του θα ψηφίσουν «Ναι» και δύο θα ψηφίσουν Όχι. Δηλαδή η γραμμή είναι κοινή, αλλά ο καθένας θα κάνει ό,τι νομίζει. Νωρίτερα, δε, το Ποτάμι ήταν, επισήμως, τριχοτομημένο καθώς ο Σπύρος Δανέλλης είχε ταχθεί υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς είχαν δηλώσει ευθέως ότι θα την καταψηφίσουν ενώ Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς παρέμεναν στο «ναι μεν αλλά..»

Η κύρια όμως αντίφαση του Σταύρου είναι ότι ο ισχυρισμός ότι θέλει την πτώση της κυβέρνησης την ίδια στιγμή που της δίνει την αποφασιστική στήριξη την πιο κρίσιμη στιγμή. Στη χτεσινή ανακοίνωση του Ποταμιού διαβάζουμε: «Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος.» Και λίγες γραμμές πιο κάτω η ανακοίνωση λέει ότι «το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Αν περάσει όμως η Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πέφτει, αλλά της δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Με τη συμφωνία εγκεκριμένη από το κοινοβούλιο, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευχέρεια να διαμορφώσει το σύστημα συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ μετά τους ΑΝΕΛ, καθώς και να καθορίσει κατά το δοκούν το χρόνο των εκλογών. Χωρίς την υπερψήφιση της συμφωνίας, η επόμενη μέρα θα καθοριστεί από τη λαϊκή βούληση.

Ο ευφυής Σταύρος Θεοδωράκης αποκλείεται να μην αντιλαμβάνεται ότι η μη στήριξη που διακηρύσσει, είναι στην πραγματικότητα η κρίσιμη στήριξη που έχει ανάγκη ο κ. Τσίπρας. Και, πάντως, πως γίνεται να μην «εμπιστεύεσαι» μία κυβέρνηση αλλά να της επιτρέπεις να διαχειριστεί το πιο κρίσιμο εθνικό θέμα των τελευταίων δεκαετιών;

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως σήμερα το απόγευμα στις 16:30 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.


σχετικα αρθρα