current views are: 16

18 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση06:19

Επιμένει η Σώτη Τριανταφύλλου στα περί κατάργησης της αργίας στις 17 Νοέμβρη – «Είναι σαν την ημέρα των τριών Ιεραρχών»

«Εγώ, επειδή είμαι υπέρ του κοσμικού κράτους, θα πρέπει να καταργηθούν οι θρησκευτικές αργίες», λέει η συγγραφέας.

Δημοσίευση 06:19’

«Εγώ, επειδή είμαι υπέρ του κοσμικού κράτους, θα πρέπει να καταργηθούν οι θρησκευτικές αργίες», λέει η συγγραφέας.

Διευκρινίσεις για τη δήλωσή της περί κατάργησης της αργίας της 17 Νοέμβρη, που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, έδωσε η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου.

Η κυρία Τριανταφύλλου, σε συνέντευξή της στο liberal.gr, σχολιάζοντας τις αστυνομικες επιχειρήσεις στα Εξάρχεια για την αντιμετώπιση των «μπαχαλάκηδων», μεταξύ άλλων είπε πως «η κατάργηση της αργίας στις 17 Νοεμβρίου ίσως βοηθήσει».

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασόπουλου, η συγγραφέας ανέφερε:

«Δόθηκε περισσότερη δημοσιότητα από ότι άξιζε. Γίνεται λόγος για τον καθαρισμό των Εξαρχείων, πιστεύω ότι το Πολυτεχνείο πρέπει να αφαιρεθεί από την εξίσωση, τόσο ως κτίριο όσο και ως ιδέα. Πρέπει να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Αθήνας από όλες αυτές τις ομάδες που έχουν οικειοποιηθεί και εκμεταλλευτεί το Πολυτεχνείο.

Δεν τίθεται ζήτημα παραμερισμού του ιστορικού γεγονότος. Ακριβώς επειδή το Πολυτεχνείο έχει ξεφύγει από την ιστορική του ακρίβεια και την τοποθέτησή του μέσα στην πρόσφατη ιστορία, νομίζω όπως η αργία επιβαρύνει τη νεφέλη αυτή. Η αργία δημιουργεί αντίθετα από το προσδοκώμενο, είναι σαν την ημέρα των τριών Ιεραρχών, είναι αργία αλλά δεν θυμάται κανείς τον Γρηγόριο Ναζιανζινό; Ποιος δίνει δεκάρα;

Η πρόταση αυτή έχει σχέση με μια συγκεκριμένη δράση που χρειάζεται στα Εξάρχεια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, δεν είναι μόνο η δημόσια ασφάλεια, δεν είναι κάτι που λύνεται με την Αστυνομία.

Είναι απαραίτητη για μικρό χρονικό διάστημα η Αστυνομία στα Εξάρχεια. Είναι και ζήτημα των κατοίκων να επαναφέρουν την κανονικότητα στα Εξάρχεια. Η Αστυνομία είναι μέσο δεν είναι σκοπός.

Η αργία, η πορεία και τα τιαύτα πρέπει να αντικατασταθούν από ιστορική ενημέρωση και όχι από επιθετικές γιορτές, αλλά από μάθημα. Εγώ, επειδή είμαι υπέρ του κοσμικού κράτους, θα πρέπει να καταργηθούν οι θρησκευτικές αργίες. Οι θρησκευτικές εορτές δεν έχουν αντίκτυπο μέσα στη μόρφωση των παιδιών».

Η δήλωση που «άναψε» φωτιές

Στη συνέντευξή της στο liberal.gr, η συγγραφέας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Τα αναλφάβητα μπαχαλάκια δεν έχουν βεβαίως ιδέα τι είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και, όπως όλοι ξέρουμε, στις επετείους του Πολυτεχνείου στη δεκαετία του 1990, μπούκαραν στη Σχολή Καλών Τεχνών και έκαψαν έργα τέχνης. Απ’ όσο ξέρω, ουδείς τιμωρήθηκε. Ίσως βοηθήσει η κατάργηση της αργίας στις 17 Νοεμβρίου: η αργία είναι περιττή, η γνώση είναι απαραίτητη ― από επισκέψεις σε σχολεία συμπέρανα ότι πολλά παιδιά μπερδεύουν την 17η Νοεμβρίου 1973 με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αποτυχία της πασοκικής παιδείας είχε και έχει βαθιά επίδραση στη ζωή των πόλεων· το ξέρω, δεν είναι ορατό αν δεν το σκεφτεί κανείς.

Επιπροσθέτως, το μάτι του νόμου πρέπει να φτάσει στα στέκια των αναρχοπατέρων, των επιλεγόμενων αλληλέγγυων και των μικρο- και μεγαλο-εγκληματιών που βρίσκουν καταφύγιο στα Εξάρχεια. Σε καφενέδες, καταλήψεις και σε αλλόκοτα μαγαζάκια που δεν πουλάνε τίποτα συγκεκριμένο. Το πρόβλημα είναι ότι, καθώς οι πόλεις αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς, αντιδρούν όπως το ζωντανό σώμα: η αρρώστια μεταδίδεται, εξελίσσεται σε επιδημία».

 


σχετικα αρθρα