current views are: 1

23 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση15:12

Τι έκαναν οι Κρήτες στα Ιμαλάια; Το μυστήριο της λίμνης «των σκελετών»

Μια μικρή λίμνη, σε μια χιονισμένη κοιλάδα των Ιμαλαΐων, κρύβει στα παγωμένα έγκατά της εκατοντάδες ανθρώπινους σκελετούς και προβληματίζει τους επιστήμονες

Δημοσίευση 15:12’
αρθρο-newpost

Μια μικρή λίμνη, σε μια χιονισμένη κοιλάδα των Ιμαλαΐων, κρύβει στα παγωμένα έγκατά της εκατοντάδες ανθρώπινους σκελετούς και προβληματίζει τους επιστήμονες

Βρίσκεται χωμένη σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της οροσειράς των Ιμαλαΐων, στο έδαφος της Ινδίας.

Τον χειμώνα, όταν τα πάντα σκεπάζονται από ένα παχύ στρώμα χιονιού, η εικόνα της λίμνης Roopkund είναι απλά ειδυλλιακή.

Όμως, όταν ο πάγος που καλύπτει την  επιφάνεια της λίμνης, διαμέτρου 40 μέτρων περίπου, λιώνει, το θέαμα παραπέμπει στην «Αποκάλυψη». Ανθρώπινα οστά και κρανία, κάποια από αυτά με κομμάτια σάρκας κολλημένα επάνω τους, αναδύονται από τα βάθη, χαρίζοντας στο σημείο την ονομασία Λίμνη των Σκελετών.

Η παρουσία των σκελετών στην συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελεί εδώ και χρόνια ένα επιστημονικό αίνιγμα, όμως μόνο πρόσφατα μια ομάδα αρχαιολόγων από την Ινδία, τις Η.Π.Α, και τη Γερμανία έδωσε τις πρώτες αξιόπιστες απαντήσεις στα ερωτήματα: Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι; Πότε πέθαναν; Και τι έκαναν εκεί;

Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι σκελετοί είναι ανθρώπων οι οποίοι πέθαναν σε ένα διάστημα χιλίων χρόνων , ίσως και περισσότερων, από τον 7ο αιώνα μ.Χ. έως τον 17ο, μπορεί και αργότερα.

Όμως το πιο εκπληκτικό είναι άλλο: Η ανάλυση του DNA τριάντα οκτώ σκελετών από το σύνολο, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι νεκροί ανήκουν σε 3 ομάδες ανάλογα με το γενετικό υλικό τους. Είκοσι τρεις ήταν καταγωγής από τη νότιο Ασία και πέθαναν μεταξύ του 7ου και του 10ου αιώνα μ.Χ., ένας ήταν καταγωγής από την ανατολική Ασία και δεκατέσσερις είχαν καταγωγή από την ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα την Κρήτη. Παραδόξως, τα δύο τελευταία γκρουπ οδηγήθηκαν στον υγρό τάφο τους, μια χιλιετία περίπου μετά από τους πρώτους «κατοίκους».  

Ωστόσο, πριν καταλήξουμε θεωρίες συνομωσίας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την σύγκριση του DNA από τα οστά με το DNA των σύγχρονων πληθυσμών των ίδιων περιοχών. Και, όπως τονίζει ο Cat Jarman, βιοαρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η σημερινή κατανομή των πληθυσμών δεν είναι βέβαιο ότι αντιστοιχεί με εκείνη πριν από πολλούς αιώνες.

Και η λίμνη Roopkund βρίσκεται στο μέσον μιας γνωστής και πολυταξιδεμένης προσκυνηματικής διαδρομής, γνωστής στους Ινδουιστές, οπότε ενδέχεται το συγκεκριμένο σημείο να είχε χαρακτήρα προσκυνήματος και για άλλες θρησκευτικές ομάδες.


σχετικα αρθρα