ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προ των πυλών νέο «κύμα» επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων

Δημοσίευση 10 Σεπτεμβρίου 2019, 23:00 / Ανανεώθηκε 10 Σεπτεμβρίου 2019, 23:14
Προ των πυλών νέο «κύμα» επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη

Με κύρια συνθήματα «ανάπτυξη για όλους» και «ανάπτυξη παντού» ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης περιέγραψε τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στην κορυφή όλων και με άμεσες εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε τις αποκρατικοποιήσεις των Δημόσιων Επιχειρήσεων Αερίου (ΔΕΠΑ), Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών - Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% του αεροδρομίου που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο».

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, που μεταδίδει η εφημερίδα «Τα Νέα», το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει ετοιμάσει τις διατάξεις της τροπολογίας για την πώληση των πλειοψηφικών πακέτων μετοχών των επιχειρήσεων εμπορίας και δικτύου διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, πηγές αναφέρουν ότι μόνο το Δημόσιο θα πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος από το 35,48% των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία, ενώ ο όμιλος Λάτση φέρεται να διατηρεί το μερίδιο του 45,47%.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για την απεμπλοκή της επένδυσης του Ελληνικού, σημειώνοντας ότι εντός του μήνα θα εκδοθεί και η τέταρτη υπουργική απόφαση για τις ζώνες πολεοδόμησης και παράλληλα δρομολογείται ο διαγωνισμός για το καζίνο έως τις 4 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά το Δημόσιο θα εισπράξει από τον επενδυτή την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ και τα έργα ανάπλασης σύμφωνα με τον Μητσοτάκη ξεκινούν στις αρχές του 2020. Η αξία της επένδυσης ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας στην κατασκευαστική φάση και 75.000 πολίτες θα εργάζονται στο Ελληνικό μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Αναφέρθηκε επίσης και στις αποφάσεις που υπογράφηκαν πρόσφατα για την επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ενώ έκανε γνωστό πως η ελληνική πλευρά συζητά με την εταιρεία την αναθεώρηση της σύμβασης και εφόσον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στη Θράκη. Η συνολική αξία του έργου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και θα απασχολούνται 1.900 εργαζόμενοι κατά την κατασκευή και μετά την ολοκλήρωσή του σχεδόν 1.000 άτομα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε επίσης την κατάθεση στο υπουργείο Ναυτιλίας του νέου master plan της COSCO για τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Το ύψος τους ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Θα εργαστούν 2.500 άτομα κατά την κατασκευή και θα δημιουργηθούν 3.000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας.

Οι φαρμακοβιομηχανίες

Καλωσόρισε επίσης σειρά επενδύσεων από φαρμακοβιομηχανίες. Μίλησε ονομαστικά για την PFIZER η οποία αποφάσισε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. Μέσα από αυτή θα δημιουργηθούν 200 νέες καλές θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, νέες επενδύσεις αξίας 460 εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθούν, μέσα στην επόμενη τριετία, από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη στα χέρια των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης. Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών, λέγοντας πως είναι έτοιμοι οι σχετικοί διαγωνισμοί, όπως και αυτός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Μέσα στο 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο τουρισμός

Αλλά και στον τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση δίνει σε δημόσια διαβούλευση το αναπτυξιακό διυπουργικό νομοσχέδιο. Με τις διατάξεις του καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.

Εκσυγχρονίζεται, επίσης, η τόσο σημαντική νομοθεσία για τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο Μητσοτάκης ανήγγειλε ακόμη ότι στην επόμενη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα εγκριθεί ένα νέο Ηλιοθερμικό Εργο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τεχνολογία Ρευστού Αλατος στην Κρήτη. Μία πράσινη επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει μόνη της σχεδόν το 10% των αναγκών της Κρήτης και θα προσφέρει 500 θέσεις εργασίας στο νησί κατά την κατασκευή της.