ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις χηρείας: Αγώνας δρόμου να δοθούν τον Οκτώβριο αυξήσεις και αναδρομικά

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 18 Ιουλίου 2019, 13:18
Συντάξεις χηρείας: Αγώνας δρόμου να δοθούν τον Οκτώβριο αυξήσεις και αναδρομικά
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Υπάρχει και το ενδεχόμενο οι πληρωμές να πάνε πιο πίσω και τα νέα αυξημένα ποσά να αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Δεκέμβριο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυξήσεις και αναδρομικά με ποσά που ξεκινούν από 179 ευρώ και μπορεί να φτάνουν ως και 561 ευρώ το μήνα έρχονται από τον Οκτώβριο και μετά για 57.522 συντάξεις χηρείας, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται άλλες 20.000 τουλάχιστον προσωρινές συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να δοθούν οι προβλεπόμενες αυξήσεις με την πληρωμή Σεπτεμβρίου, δηλαδή στη σύνταξη Οκτωβρίου. Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο οι πληρωμές να πάνε πιο πίσω και τα νέα αυξημένα ποσά να αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Δεκέμβριο.

Αν γίνουν οι διορθώσεις ως τον Σεπτέμβριο, τότε οι περισσότεροι δικαιούχοι (σύζυγοι θανόντων) θα λάβουν με την αυξημένη σύνταξη μηνός Οκτωβρίου τρεις μήνες αναδρομικά για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ αν οι διορθώσεις τελειώσουν τον Δεκέμβριο, θα έχουν αναδρομικά έξι μηνών.

Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε χθες ότι οι συντάξεις χηρείας που πληρώνονται με το νόμο Κατρούγκαλου είναι 57.522, εκ των οποίων 55.628 είναι σύζυγοι και 1.894 τέκνα θανόντων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απέκρυψε όμως ότι υπάρχουν -σύμφωνα με εκτιμήσεις- τουλάχιστον 20.000 συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν. Ολες θα πρέπει να «ξαναπιαστούν» από την αρχή ώστε να δοθούν οι αυξήσεις του νόμου, δηλαδή οι σύζυγοι αντί για το 50% να παίρνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος, με την οριστική σύνταξη.

Η δυσκολία εντοπίζεται στο ότι οι συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί υπολογίστηκαν με το 50% της επανυπολογισμένης και σύνταξης του θανόντος, και με τον νέο νόμο πρέπει να επανεκδοθεί καινούργια απόφαση με αύξηση του ποσοστού στο 70% για τη χήρα και στο 30% σωρευτικά για τα τέκνα εφόσον είναι δικαιούχοι και δεν έχουν κλείσει το 24ο έτος.

Μια επιπλέον δυσκολία είναι ότι θα χρειαστούν δύο υπολογισμοί, καθώς ο νόμος λέει ότι η χήρα θα λαμβάνει το 70% είτε της αρχικής σύνταξης του θανόντος είτε της επανυπολογισμένης, εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό μέσω του επανυπολογισμού. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης ή σε δικαιούχους συντάξεων χηρείας από Ταμεία ΔΕΚΟ, ο επανυπολογισμός οδηγεί σε μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που είχε ο θανών, γιατί δίδονται προσαυξήσεις λόγω υψηλότερων εισφορών. Σε αυτές τις περιπτώσεις το 70% θα καταβάλλεται με βάση την υψηλότερη σύνταξη που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.