ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία το νέο 7ετές ομόλογο» - Κάτω από 2% η απόδοση του επταετούς

Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιουλίου 2019, 19:47
«Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία το νέο 7ετές ομόλογο» - Κάτω από 2% η απόδοση του επταετούς
Facebook Twitter Whatsapp

Σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα η έξοδος στις αγορές, τα μηνύματα Μητσοτάκη και Σταϊκούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εμφανής είναι η ικανοποίηση στην κυβέρνηση έπειτα από την πετυχημένη – εκ του αποτελέσματος- έξοδο στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου, η ζήτηση του οποίου ήταν αρκετά μεγάλη. Την έκδοση χαιρέτησε και το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο έκανε λόγο για ακόμη ένα σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα.

Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία το νέο 7ετές ομόλογο

«Συγχαίρω τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με το επιτόκιο-ρεκόρ του 1,9%. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Επισημαίνεται πως η Ελλάδα πέτυχε και τους τρεις στόχους που είχε θέσει για τη σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου, προσέλκυοντας ποιοτικούς επενδυτές, κρατώντας το κόστος δανεισμού κάτω από το 2% αντλώντας πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Ενώ η κυβέρνηση ολοκλήρωνε επιτυχώς τη νέα έξοδο στις αγορές, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον επικεφαλής του ESM σημασία των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας οι οποίες αποτελούν τις κεντρικές δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα πετυχημένη η έξοδος στις αγορές

Λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του εμφανίστηκε ικανοποιημένος: «Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα - βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές των επενδυτών υπερβαίνουν τα 12,5 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ που επιδιώκει να συγκεντρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Η υψηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του νέου ομολόγου να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο 1,9%, από το 2,1% που είχε καταγραφεί στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Ήδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί από τις αγορές άλλα 5 δισ. ευρώ με την έκδοση πενταετών και δεκαετών ομολόγων.

Bloomberg: Έρχονται και άλλα καλά νέα

Την έξοδο στις αγορές, χαιρέτησε το πρακτορείο Bloomberg με δημοσίευμα του. Όπως παρατηρεί το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχασε καθόλου χρόνο και επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης και τη στήριξη των επενδυτών στις υποσχέσεις του Κ. Μητσοτάκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Μόλις εννέα ημέρες μετά τη νίκη στις εκλογές, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τα ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, η έκδοση του επταετούς ομολόγου, είναι ακόμη ένα σημάδι επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και θα ολοκληρώσει το ετήσιο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η νέα κυβέρνηση αναμένει επίσης ακόμη ένα καλό νέο που θα την βοηθήσει να προχωρήσει στην έκδοση ακόμη ενός ομολόγου εντός του 2019. Ο οίκος Fitch αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου την τελευταία του έκθεση, ενώ θα ακολουθήσει και ο οίκος Moody’s. Και οι δύο οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσουν τη χώρα, της οποίας η αξιολόγηση είναι αρκετά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.