ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg για επταετές ομόλογο: Επιστροφή στην κανονικότητα – Έρχονται και άλλα καλά νέα

Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιουλίου 2019, 17:28
Bloomberg για επταετές ομόλογο: Επιστροφή στην κανονικότητα – Έρχονται και άλλα καλά νέα
Facebook Twitter Whatsapp

Από 3,5% τον Φεβρουάριο του 2018 το επιτόκιο του 7ετούς έπεσε στο 1,9%

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θετικά σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg την έκδοση επταετούς ομολόγου από τη νέα κυβέρνηση, εκτιμώντας πως η απόδοσή του, είναι ένα δείγμα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.

Όπως παρατηρεί το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχασε καθόλου χρόνο και επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης και τη στήριξη των επενδυτών στις υποσχέσεις του Κ. Μητσοτάκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Μόλις εννέα ημέρες μετά τη νίκη στις εκλογές, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τα ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων για να εκδώσει επταετές ομόλογο, συνεχίζει το Bloomberg.

Ιστορικό χαμηλό για το ομόλογο, ευκαιρία για τους επενδυτές

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει το ετήσιο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα και να δώσει σήμα ότι οι καλύτερες ημέρες για την οικονομία είναι στον ορίζοντα. Οι αποδόσεις του ομολόγου έφτασαν το 1,9%, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, με τις προσφορές των επενδυτών να ξεπερνούν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρότι οι αποδόσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, συνεχίζει το Bloomberg, ακόμη παραμένουν σε επαρκώς υψηλά επίπεδα, ώστε να προκαλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ανέφερε ο Δημήτρης Δαλίπης, στέλεχος της Alpha Trust.

Η νέα κυβέρνηση βγήκε στις αγορές πριν καν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τον προϋπολογισμό του 2020, παρατηρεί το Bloomberg και συνεχίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει μια φιλόδοξη φορολογική μεταρρύθμισης η οποία θα μειώσει το βάρος που πέφτει στις πλάτες των φορολογούμενων και θα βοηθήσει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Τα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν σε βάθος τριετίας και το δημοσιονομικό κόστος τους υπολογίζεται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ».

Το πρακτορείο εν συνεχεία, υπενθυμίζει τις ενστάσεις που ήδη έχουν εγείρει οι δανειστές, ότι δηλαδή ενδέχεται η εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει αποθεματικό ρευστότητας ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, και δεν παρουσιάζεται άμεση ανάγκη για νέα ρευστότητα.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Αλλά, όπως υποστηρίζει το Bloomberg, η έκδοση του επταετούς ομολόγου είναι ακόμη ένα σημάδι επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και θα ολοκληρώσει το ετήσιο πρόγραμμα χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η νέα κυβέρνηση αναμένει επίσης ακόμη ένα καλό νέο που θα την βοηθήσει να προχωρήσει στην έκδοση ακόμη ενός ομολόγου εντός του 2019. Ο οίκος Fitch αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου την τελευταία του έκθεση, ενώ θα ακολουθήσει και ο οίκος Moody’s. Και οι δύο οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσουν τη χώρα, της οποίας η αξιολόγηση είναι αρκετά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Μάλιστα, καταλήγοντας, το πρακτορείο σημειώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εξασφαλίσει πολύ χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με την τελευταία έκδοση του 7ετούς ομολόγου, τον Φεβρουάριο. Από 3,5% η απόδοση έπεσε στο 1,9%.