ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώρα μηδέν για τη ΔΕΗ - Στα αζήτητα οι λιγνιτικές μονάδες – Κύκλοι ΥΠΕΝ: Σε απαξίωση η επιχείρηση

Δημοσίευση 15 Ιουλίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 15 Ιουλίου 2019, 21:25
Ώρα μηδέν για τη ΔΕΗ - Στα αζήτητα οι λιγνιτικές μονάδες – Κύκλοι ΥΠΕΝ: Σε απαξίωση η επιχείρηση
Facebook Twitter Whatsapp

Μηδενικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές για την παραχώρηση των λιγνιτικών μονάδων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ επιβεβαιώνει με τον πιο περίτρανο τρόπο το αρνητικό αποτέλεσμα του νέου διαγωνισμού για την παραχώρηση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων που είχε κάνει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης το Σάββατο στον ΣΚΑΪ, για τις ζημιές – μαμούθ που καταγράφει κάθε χρόνο η επιχείρηση, σήμερα, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πως η κατάσταση βρίσκεται στο σημείο «μηδέν». Και αυτό γιατί ο νέος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος καθώς δεν εκδηλώθηκε το παραμικρό (!) ενδιαφέρον από επενδυτές για τις δύο λιγνιτικές μονάδες που έβγαλε στο σφυρί η επιχείρηση.

Σχολιάζοντας την εν λόγω δυσμενή εξέλιξη, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, τόνιζαν πως με αυτό τον τρόπο γίνεται εμφανής η «κατάσταση απαξίωσης της επιχείρησης», αλλά και οι «λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως όσοι χαρακτήριζαν «πετράδια της ΔΕΗ» τις λιγνιτικές μονάδες, αποδεικνύεται ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου. 

Το νέο πλαίσιο αναφορικά με τη ΔΕΗ, μετά τις σημερινές εξελίξεις, αναμένεται να συζητηθεί σε επαφές που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με εκπροσώπους των θεσμών ενώ οι άξονες της πολιτικής θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Παλεύουμε να μη μείνει η χώρα στο σκοτάδι»

Την τραγική κατάσταση της πάλαι ποτέ κραταιάς επιχείρησης είχε καταδείξει με εξόχως εύγλωττο τρόπο προ ημερών και ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει κολώνες, είναι σε άσχημη κατάσταση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός να την πάρει», είχε πει χαρακτηριστικά την Κυριακή ο υπουργός.

Η ΔΕΗ τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, είχε 90 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014 και τώρα έχει 900 εκατ. ευρώ ζημιές το χρόνο. «Ποιος θα πάρει τις ζημιές με το ‘’καλημέρα’’;» διερωτήθηκε.

«Παλεύουμε να μη μείνει η χώρα στο σκοτάδι, ήδη έχουν γίνει τοπικά μπλακ άουτ όπως στην Αθήνα και στο Λασίθι» σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας. «Αν πέσει η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση των Βαλκανίων, θα πέσει η χώρα» δήλωσε δε.

«Το σύστημα ηλεκτρικής ενεργείας είναι σε οριακή κατάσταση... Την Πέμπτη το πρωί έπαιρνα εγώ ο ίδιος τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και ζητούσα γεννήτριες, δεν υπήρχαν, έχουν πάει σχεδόν όλες σε Κρήτη, Ρόδο Σαντορίνη για να κρατηθούν (η ηλεκτροδότηση) τα νησιά δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια οι συνδέσεις των νησιών με υπόγεια καλώδια ιδίως της Κρήτης» επισήμανε ο υπουργός. 

«Οι στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ, οι κολώνες, δεν είναι σε μεγάλη επάρκεια διότι η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για να δώσει στη θυγατρική της το ΔΕΔΔΗΕ να αγοράσει κολώνες εκεί είμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.  «Δε θέλουμε να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ» διευκρίνισε πάντως ο υπουργός.