ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τόσο δυναμική όσο αναμενόταν

Δημοσίευση 15 Απριλίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 15 Απριλίου 2019, 17:17
Financial Times: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι τόσο δυναμική όσο αναμενόταν
Photo: AFP/LOUISA GOULIAMAKI
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Ελλάδα θα παραμείνει εγκλωβισμένη στην παγίδα υψηλού χρέους/χαμηλής ανάπτυξης, εκτός και εάν επανεκκινήσει την οικονομία της και επεκτείνει την περιορισμένη φορολογική βάση της»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times. Ωστόσο, όπως εκτιμά η βρετανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση, η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν τόσο δυναμική όσο αναμενόταν.

Το δημοσίευμα, αρχικά παρατηρεί πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν χαμηλό 14 ετών, γεγονός που συνιστά «επαναφορά» για μια χώρα που έγινε το επίκεντρο της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, πριν από μία δεκαετία.

Τα δεκαετή ομόλογα – που αποτελούν σημείο αναφοράς- έπεσαν κατά τρις μονάδες βάσεις, στο 3,274%, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και κάνει αναφορά στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου τον Μάρτιο. Επιπρόσθετα, παραθέτει την έκθεση του ΔΝΤ που αναφέρει πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι ανάμεσα στις κορυφαίες της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλείται και το δημοσίευμα του Reuters περί πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων που χορήγησε το ΔΝΤ, ωστόσο στη συνέχεια η εφημερίδα εκφράζει τον προβληματισμό της για το εάν πράγματι όλα αυτά συνιστούν μια επιστροφή στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, ο οίκος Oxford Economics που επικαλούνται οι Financial Times, αναφέρει πως η «η Ελλάδα θα παραμείνει εγκλωβισμένη στην παγίδα υψηλού χρέους/χαμηλής ανάπτυξης, εκτός και εάν επανεκκινήσει την οικονομία της και επεκτείνει την περιορισμένη φορολογική βάση της», ενώ τονίζει: «Η οικονομία μπορεί να επανήλθε στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά η ανάκαμψη δεν είναι τόσο δυναμική όσο αναμενόταν».