current views are: 1

15 Απριλίου 2019
Δημοσίευση07:59

Παραμονή του ΔΝΤ σε ρόλο επόπτη της Ελλάδας επιθυμεί το Βερολίνο – Ζήτημα χρόνου η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το αίτημα προς τον ESM θα γίνει σύντομα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει αποφασιστεί ο χρόνος.

Δημοσίευση 07:59’
αρθρο-newpost

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το αίτημα προς τον ESM θα γίνει σύντομα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει αποφασιστεί ο χρόνος.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του επίσημου αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την διεθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της Γερμανίας, η Αθήνα φέρεται να συμφώνησε ώστε το Ταμείο να έχει έναν νέο ρόλο στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. ευρώ και έχει επιτόκιο 5,1% (το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο Ταμείο ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ).

Επόμενα βήματα είναι το αίτημα προς τον ESM που θα παραπέμψει το θέμα προς απόφαση στο Eurogroup, ενώ στη συνέχεια απαιτείται επικύρωση στα κράτη – μέλη που προβλέπουν κοινοβουλευτική διαδικασία (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία Φινλανδία κλπ). Μετά τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, θα ακολουθήσει και η επίσημη διαδικασία με το ΔΝΤ.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το αίτημα προς τον ESM θα γίνει σύντομα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει αποφασιστεί ο χρόνος. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως η Ελλάδα σκέφτεται την έξοδο στις αγορές ως τα τέλη Ιουνίου, με την έκδοση νέου ομολόγου, με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να προορίζονται για την αποπληρωμή του δανείου.

Οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που συμμετείχε στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και μίλησε στο Reuters, υπάρχουν γερμανικές και ολλανδικές αντιδράσεις στην κίνηση που επιχειρεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Κι αυτό διότι οι δύο χώρες ανησυχούν ότι το Ταμείο θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι πιστωτές κατά την εξέταση της προόδου των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Όμως, όπως εκτίμησε ο ίδιος αξιωματούχος, δεν θα ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη (της πρόωρης αποπληρωμής). Και αυτό γιατί όπως ανέφερε, «λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης».

Εν τω μεταξύ, εκτός από τις αντιδράσεις της Γερμανίας στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φέρεται να εκφράζουν ανησυχίες και για άλλα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ρυθμίσεις οφειλών και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Με νέο ρόλο το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια «εμπόδια», το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο στην Ελλάδα, αλλά από διαφορετική θέση, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ζητά σύμφωνα με πληροφορίες από το Ταμείο να έχει έναν ρόλο «διαμεσολαβητή».

Παράλληλα, φέρεται πως τις προηγούμενες ημέρες στην Ουάσινγκτον συμφωνήθηκε να γίνει μελέτη, από κοινού με την Αθήνα, για το ενδεδειγμένο μείγμα που θα οδηγήσει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Στόχος της μελέτης που προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ από την Ουάσιγκτον είναι, σύμφωνα με αρμόδιες ελληνικές πηγές, να υπάρξει μία κοινή αντίληψη αναφορικά με το πώς θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο πεδίο των τραπεζών.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη θα καταδεικνεύει την επίδραση που θα έχουν στη μείωση των δανείων από τις συστημικές τράπεζες όλες οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση. Θα μετρηθούν, δηλαδή, ποια θα είναι η επίδραση στη μείωση των «κόκκινων» δανείων με κρατική επιδότηση (APS), το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για τη χρήση αντί της κρατικής επιδότησης του κεφαλαίου του αναβαλλόμενου φόρου, αλλά και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ειδικά για το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος που αφορά μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. με εγγύηση το κεφάλαιο του αναβαλλόμενου φόρου, ο κ. Τσακαλώτος είπε από την Ουάσιγκτον ότι έχει ζητήσει και έχει πάρει έγκριση συμβατότητας από το σύμβουλο του Δημοσίου για το χρέος την Rothclild και «κάποια στιγμή θα σταλεί και αυτή για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Όπως είπε ο υπουργός, τις λεπτομέρειες και τη μεθοδολογία της μελέτης θα συζητήσει το υπ. Οικονομικών στην επίσκεψη που θα κάνουν οι ομάδες των θεσμών στην Αθήνα από τις 6 έως και τις 8 Μαΐου.

Αναφορικά με τη μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ είχε υποστηρίξει πως δεν θα υπάρξει μείωση συντάξεων. Με αυτόν τον τρόπο, άφησε να εννοηθεί πως είναι αισιόδοξος ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να επιτευχθεί η αναβολή της υλοποίησης του μέτρου.


σχετικα αρθρα