ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – θεσμών για την α’ κατοικία – Τα «ψιλά» γράμματα και οι ενστάσεις

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 16 Μαρτίου 2019, 12:26
Μπρα ντε φερ κυβέρνησης – θεσμών για την α’ κατοικία – Τα «ψιλά» γράμματα και οι ενστάσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαφωνίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Βουνό» θυμίζει ο όγκος της τεχνικής δουλειάς που απομένει πριν οι διατάξεις νόμου για την προστασία της α’ κατοικίας πάρουν την τελική τους μορφή. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται μαλλον απίθανο οι Θεσμοί να στείλουν στην Ελλάδα νέα άποψη για τις προωθούμενες διατάξεις νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Για την ώρα ενδείξεις ενδεχόμενης μονομερούς κατάθεσης δεν έχουν καταγραφεί από τους θεσμούς και άπαντες θεωρούν πιθανό να υπάρξει στο… φινάλε συμφωνία. Πάντως μια μονομερής κατάθεση δεν βγαίνει τελείως από το κάδρο κυρίως στην περίπτωση που οι προσαρμογές που απαιτήσουν τελικά οι δανειστές είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να πλήττεται σοβαρά το κυβερνητικό αφήγημα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Μπορεί αυτό που διαρρέεται να είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση των νέων ρυθμίσεων «με ή χωρίς τη δόση του ενός δισ.», ωστόσο ο στόχος παραμένει μία συμφωνία με τους εταίρους.

Οι εντάσεις

Ισχυρές ενστάσεις έχουν διατυπωθεί από την πλευρά των δανειστών αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας και τα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Στο «παζάρι» που γίνεται δεν αποκλείεται – προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις – να γίνει μείωση του ορίου προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από τις 250.000 ευρώ στις 175.000 ευρώ για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται και αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα θεωρείται πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη ένταξης δανειοληπτών στο νέο σχήμα εφόσον νωρίτερα η αιτούμενη ένταξη στο νόμο Κατσέλη, είχε απορριφθεί με δικαστικές αποφάσεις λόγω απάτης.

Επιπλέον, δεν μπορούν να ενταχθούν στο νέο νόμο προστασίας εφόσον πληρούν τα κριτήρια, όσοι έχουν ήδη ενταχθεί σε άλλα πλαίσιο προστασίας, π.χ στον νόμο Κατσέλη.

Σημαντικό είναι επίσης στο νέο αυτό πλαίσιο να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για κριτήριο  Θεωρείται επίσης απαραίτητο, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να υπάρχει πρόβλεψη κριτηρίου επιλεξιμότητας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το χρονικό σημείο ενεργοποίησης των νέων διατάξεων. Για παράδειγμα λόγω της προαναγγελίας του νέου πλαισίου αρκετοί δανειολήπτες επέλεξαν να αφήσουν τα δάνεια τους να «κοκκινήσουν». Στόχος τους είναι με βάση το νέο καθεστώς προστασίας να επιδιώξουν «κούρεμα» και επιδότηση δόσης. Ωστόσο, αυτό που έχει ζητηθεί είναι να εξαλειφθεί ένας τέτοιος κίνδυνος.

Ασφυκτικό το χρονικό πλαίσιο

Το χρονικό πλαίσιο που υπάρχει ώστε δανειστές και θεσμοί να καταλήξουν σε συμφωνία είναι ασφυκτικό ιδιαίτερα εφόσον στόχος είναι η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην επόμενη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ανάψει πράσινο φως από το EuroWorking Group το οποίο συνεδριάζει στις 25 Μαρτίου. 

Στο πλαίσιο αυτό η διοργάνωση συνεδρίου από την Κομισιόν και το ΙΟΒΕ στο Μουσείο της Ακρόπολης δίνει μια ευκαιρία για τετ α τετ κυβερνητικών στελεχών με τον Ντέκλαν Κοστέλο.

Κλιμάκιο των θεσμών, τέλος, αναμένεται στην Αθήνα την 1η Απριλίου για τις προκαταρκτικές συζητήσεις στο πλαίσιο του νέου γύρου ενισχυμένης μεταμνημονιακής.