current views are: 1

21 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση16:40

Με διάρκεια ενός έτους το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη – Προχωρά η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης

Τι συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για την προστασία της α’ κατοικίας

Δημοσίευση 16:40’
αρθρο-newpost

Τι συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για την προστασία της α’ κατοικίας

Κοντά σε οριστική συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας βρίσκονται κυβέρνηση και τραπεζίτες, έπειτα από τη μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Δημήτρη Λιάκο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε η χρονική διάρκεια της ρύθμισης που θα διαδεχτεί το νόμο Κατσέλη και θα είναι ένα έτος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνιζαν πως ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ ανέφεραν πως το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να συνταχθεί και να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών.

Τα κριτήρια ένταξης

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη που είχαν κυβέρνηση και τραπεζίτες την περασμένη εβδομάδα, ως προϋποθέσεις ένταξης στο νέο σχήμα ορίστηκαν το ύψος της αντικειμενικής αξίας στα ακίνητα να ανέρχεται στα 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου 130.000 ευρώ.

Η μόνη αλλαγή που υπήρξε στο συγκεκριμένο όρο έναντι της προηγούμενης εβδομάδας, είναι ότι στο πλαφόν αυτό δεν υπολογίζονται οι τόκοι υπερημερίας του τελευταίου εξαμήνου.

Ως εισοδηματικά κριτήρια πληροφορίες που επικαλείται το euro2day, αναφέρουν ότι ορίζονται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης με προσαύξηση 70%. Έτσι για ένα άτομο που το ποσό εύλογης δαπάνης ορίζονται τα 8.180 ευρώ με την προσαύξηση 70% ανεβαίνει στις 13.906. Σε ένα ζευγάρι η εύλογη δαπάνη είναι 13.917 ευρώ και με την προσαύξηση 23.658. Με ένα παιδί το αρχικό ποσό είναι 17.278 ευρώ και με την προσαύξηση 26.572 ευρώ. Με δυο παιδιά 20.639 ευρώ και με την προσαύξηση 35.086 ευρώ. Οικογένεια με τρία παιδιά το ποσό είναι 24.000 ευρώ και με την προσαύξηση φτάνει στα 40.800 ευρώ.

Τα αιτήματα των τραπεζιτών

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες έθεσαν δύο θέματα που κατά τη γνώμη τους θεωρούνται κρίσιμα για την αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν:

– Να μην μπορεί κάποιος να καταφεύγει στον νόμο Κατσέλη, πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου του

– Να μην μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει κατά τον πλειστηριασμό του ακινήτου του, την πρώτη τιμή προσφοράς, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από έκθεση ανεξάρτητου  εκτιμητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Τραπεζικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρατούσαν στάση αναμονής σημειώνοντας ότι όλες οι λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες.

Αυτό που επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη είναι ότι σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο ενός ανοικτού ζητήματος, όπως αυτό του νόμου που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την πρώτη κατοικία θα αποτελέσει ένα ακόμη γεγονός που θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να επικεντρωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο πραγματικό του έργο που δεν είναι άλλο από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη αναμένουν τις τελικές διατυπώσεις του νέου πλαισίου δίνοντας έμφαση στις ασφαλιστικές δικλίδες που θα υπάρχουν ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούν να το εκμεταλλευθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών άρχισε να σημειώνει ουσιαστική μείωση με την υιοθέτηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κλπ.