ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος Δανειοληπτών στο «Ακραίως»: 3,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πρόβλημα με το δάνειο κατοικίας τους

Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2019, 12:16
Πρόεδρος Δανειοληπτών στο «Ακραίως»: 3,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πρόβλημα με το δάνειο κατοικίας τους
Facebook Twitter Whatsapp

«Το ύψος των στεγαστικών δανείων είναι περίπου στα 25 δισ. ευρώ».

«Όσοι δανειολήπτες έχουν κάνει ήδη αγωγές βάση του νόμου Κατσέλη, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο νόμο» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δανειοληπτών Πέτρος Ρωμανάς στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ρωμανάς είπε πως: «3,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πρόβλημα για δάνεια κατοικίας, ενώ  140.000 άνθρωποι έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη. Το ύψος των στεγαστικών δανείων είναι περίπου στα 25 δισ. ευρώ. Από το 2010-11-12  έγινε ο χαμός με την περικοπή συντάξεων και μισθών», ενώ στηλίτευσε τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων. «Δεν προχωρούν καθόλου οι αιτήσεις από την υπαγωγή μας στο νόμο Κατσέλη, υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις. Τα Ειρηνοδικεία έχουν τόσο φόρτο εργασίας, που υπάρχει δικάσιμος έως το 2025».

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι είναι μικρός ο αριθμός των «μπαταχτσήδων». «Είναι μικρό το ποσοστό, είναι μόνο 4-5.000, οι οποίοι όμως οφείλουν μεγάλα ποσά και δεν έχουν τίποτα στο όνομά τους».

Ερωτώμενος τι περιμένει από της συζήτηση κυβέρνησης – τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια «Περιμένουμε να μην πέσει το όριο προστασίας κάτω από 220.000 ευρώ για τη τετραμελή οικογένεια και για μονογονεϊκή κάτω από τις 150.000 ευρώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα αν ακολουθήσουμε τις τράπεζες, που δυστυχώς θέλουν να μας τα πάρουν για ‘’μπιλ παρά’’».

Υποστήριξε, επίσης, πως για να κάνει μια τράπεζα ρύθμιση σε δάνειο, πρέπει να είναι «κόκκινο». «Πρέπει να περάσουν 90 ημέρες από την τελευταία δόση, να γίνεις «κόκκινος» για να σου κάνει ρύθμιση στο δάνειο».

Τέλος ο κ. Ρωμανάς αναφέρθηκε στην περίπτωση 16.000 δανειοληπτών «που η Εθνική τράπεζα τους έκοψε τις επικουρικές συντάξεις».