ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το «νόμο Κατσέλη»: Προστασία πρώτης κατοικίας μέχρι 100.000 - 120.000 ευρώ

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 11 Φεβρουαρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2019, 18:45
Μετά το «νόμο Κατσέλη»: Προστασία πρώτης κατοικίας μέχρι 100.000 - 120.000 ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών καθώς στα τέλη του μήνα εκπνέει η ισχύ του Νόμου Κατσέλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, όσον αφορά το εύρος των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας χιλιάδων δανειοληπτών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις τους, ξεκίνησαν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και διοικήσεων  τραπεζών για το νέο νόμο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει  γνωστά η μεν Κυβέρνηση προκρίνει η προστασία από πλειστηριασμούς ή κατασχέσεις τραπεζών, να αφορά πρώτες κατοικίες δανειοληπτώνμε εμπορική αξία σήμερα από 150.000-250.000 ευρώ, οι δε διοικήσεις τραπεζών η προστασία να αφορά πρώτες κατοικίες με εμπορική αξία από 100.000-150.000 ευρώ ανάλογα και με το μέγεθος του νοικοκυριού..

Στόχος της συνάντησης είναι να βρεθεί κοινός τόπος και να συνταχθεί από κοινού το προσχέδιο του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη και το οποίο θα αποσταλεί στα τέλη της εβδομάδας για έγκριση από τους δανειστές. Το σημείο σύγκλισης Κυβέρνησης και τραπεζιτών ενδεχομένως να αφορά την προστασία πρώτων κατοικιών με όριο  τα 100.000-120.000 ευρώ αντικειμενική αξία, και αυτή βέβαια υπό προυποθέσεις (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) τις οποίες  θα θεσπίσει το διάδοχο νομοθετικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει από 1/3/2019 το νόμο Κατσέλη.. 

Σημείο τριβής Κυβέρνησης και τραπεζιτών αποτελεί και η πρόθεση της Κυβέρνησης να εντάξει στο νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και δανειολήπτες που έχουν λάβει επιχειρηματικό ή καταναλωτικό δάνειο με προσημείωση ή υποθήκη της πρώτης κατοικίας. Οι διοικήσεις τραπεζών (όπως και οι δανειστές) αντιτίθενται σφοδρά σε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι έτσι ανοίγει η βεντάλια προστασίας για την πρώτη κατοικία για όλους σχεδόν τους δανειολήπτες, επιβαρύνοντας την όλη κατάσταση με τα "κόκκινα" δάνεια, το ύψος των οποίων (88,5 δισ. ευρώ)  αποτελεί πλέον βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Με το νέο καθεστώς, θα είναι οι ίδιες οι τράπεζες -και όχι τα δικαστήρια- που θα δρομολογούν τις διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών, που θα περιλαμβάνουν επιμήκυνση αποπληρωμής, «κούρεμα» δόσεων αλλά και κούρεμα του συνολικού ύψους του δανείου, το οποίο ωστόσο θα χορηγείται στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής με τη ρύθμισή του. Στόχος είναι η διαμόρφωση του ύψους της οφειλής, η οποία θα μπορεί να επιμηκυνθεί έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25), αναλόγως με τη δυνατότητα εξυπηρέτησής της από τον οφειλέτη, συνυπολογιζομένης και της κρατικής συνδρομής (επιδότηση), χωρίς οριζόντια μέτρα «κουρέματος» αδιακρίτως προς όλους. 

Η συνάντηση κυβέρνησης - τραπεζών ήταν προγραμματισμένη για τις 18:00 στο Μαξίμου και παραμένει άγνωστο εάν θα δώσει το παρών και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης ή τη διαδικασία θα συνεχίσει να «τρέχει» ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμουράρης, επικουρούμενος από τον Δημ. Λιάκο. 

Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των ελληνικών τραπεζών εξέφραζαν έντονη ανησυχία όχι μόνο για τη μεγάλη καθυστέρηση στη διευθέτηση των δύο βασικών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, αλλά και για τις αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα σενάρια ανέβαζαν το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς το οποίο θα προτείνει η κυβέρνηση ακόμα και στις 250.000 ευρώ (εμπορική αξία ακινήτου) για όλους τους δανειολήπτες. Βεβαίως, μια τέτοια πρόταση θα συναντούσε την έντονη αντίδραση τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των τραπεζών.

Το πλέον πιθανό σενάριο, βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν, θέλει να μπαίνει στο τραπέζι της σύσκεψης κυβέρνησης - τραπεζών ένα όριο προστασίας 100.000 – 120.000 ευρώ (αντικειμενική αξία α΄ κατοικίας). Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 80% των δανειοληπτών του ν. Κατσέλη αφορούν αξία πρώτης κατοικίας έως 100.000 ευρώ.