ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Καμεράτα και η μεσόφωνος Romina Basso σε έργα Vivaldi

Δημοσίευση 23 Ιανουαρίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 23 Ιανουαρίου 2020, 16:55
Η Καμεράτα και η μεσόφωνος Romina Basso σε έργα Vivaldi
Facebook Twitter Whatsapp

Ο αρχιμουσικός Μάρκελλος Χρυσικόπουλος θα διευθύνει την ορχήστρα κοντσέρτα και άριες του Βενετσιάνου συνθέτη τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν.

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις 20:30 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.) παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τους μουσικούς της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και την σπουδαία Ιταλίδα μεσόφωνο Romina Basso, σε μια μοναδική συναυλία αφιερωμένη στο ιταλικό μπαρόκ μεκοντσέρτα και άριες από έργα του Αntonio Vivaldi σε διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Μέχρι περίπου και το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα το μόνο ευρέως γνωστό έργο του Αntonio Vivaldi ήταν «Οι Τέσσερις Εποχές». Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει,αφού πλέον δεν υπάρχει συνθέτης του οποίου το όνομα να είναι τόσο συνυφασμένο με την ιταλική φωνητική μουσική του μπαρόκ όσο του Vivaldi. Αντίστοιχα, καμία λυρική ερμηνεύτρια δεν έχει ταυτίσει το όνομά της με έναν συνθέτη όσο η Romina Basso με τον Vivaldi. To ξεχωριστό της ηχόχρωμα, ο συνδυασμός δεξιοτεχνίας και εκφραστικότητας και η δραματική της δύναμη έχουν καταξιώσει την κορυφαία λυρική τραγουδίστρια ως την πιο αντιπροσωπευτική ερμηνεύτρια των έργων του τόσο επί σκηνής όσο και σε ηχογραφήσεις.

Στη συναυλία στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν., που πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.), θα ακουστούν αποσπάσματα από κοντσέρτα και άριες του Βενετσιάνου συνθέτη, πολλές από τις οποίες ηχογράφησε ή παρουσίασε για πρώτη φορά σε σύγχρονη εκτέλεση η Romina Basso.

H Romina Basso είναι Ιταλίδα μεσόφωνος με σπουδές στο Conservatoire Βenedetto Marcello στη Βενετία. Εμφανίζεται τακτικά στο Théâtre des Champs-Elysées, στο Lincoln Center και στο Theaterander Wien, ενώ έχει ερμηνεύσει σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους και έχει συνεργαστεί με επιφανείς διευθυντές ορχήστρας απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος ξεκίνησε μελετώντας τσέμπαλο στην σχολή Βινιανέλλι Αθηνών, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Στη συνέχεια, μαθήτευσε στο Παρίσι, στο Μοzarteum του Σάλτσμπουργκ και στο Conservatoire της Γενεύης. Έχει διευθύνει τη Venice Baroque Orchestra, την Καμεράτα, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Irish Baroque Orchestra και το Βach Consort Wien. Συνεργάζεται τακτικά με την Κammeroper στη Βιέννη, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Bayreuth. Έχει λάβει τη διεθνή διάκριση Choc Musique, την οποία απέσπασε ως διευθυντής στη Venice Baroque Orchestra για έναν διπλό δίσκο με θέμα την Ολυμπιάδα. Έχει, ακόμη, συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις για τις εταιρείες MDG, SONY και DECCA.

Η Καμεράτα και η μεσόφωνος Romina Basso σε έργα Vivaldi , Κ.Π.Ι.Σ.Ν., Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ και 5€ (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων: SNFCC.org, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμεία Ε.Λ.Σ.), Ticket Services (Πανεπιστημίου 39).