current views are: 10

24 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση14:34

Διαγραφή του Γ. Λιάγκα για έξι μήνες από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ

Τι αποφάσισε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης

Δημοσίευση 14:34’

Τι αποφάσισε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης

Με ψήφους 4 έναντι 1 επιβλήθηκε στον Γιώργο Λιάγκα η προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 1 έτους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της σχετικής απόφασης: «Ο συνάδελφος Γιώργος Λιάγκας στην από 07.11.19 εκπομπή του «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα», που παρουσιάζει στον Τ/Σ «Σκάι», εμφάνισε με απαράδεκτο τρόπο την σεξουαλική παρενόχληση μιας φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, την προηγούμενη μέρα από άλλο φοιτητή. Μάλιστα για την παρενόχληση αυτή η φοιτήτρια κατήγγειλε το δράστη ο οποίος και συνελήφθη. Χρησιμοποίησε περιγραφική φρασεολογία που καταφανώς παραβιάζει όχι μόνο τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, αλλά και στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, επιχειρώντας τη διακωμώδηση του θέματος προς άγραν εντυπώσεων. Η χυδαιότητα της όλης παρουσίασης από τον συνάδελφο Γιώρ. Λιάγκα, με συμμετοχή μάλιστα και άλλων μη μελών της ΕΣΗΕΑ στην εκπομπή, προκάλεσε βάναυσα το κοινωνικό συναίσθημα και τις έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες προσώπων και φορέων».

Απολογούμενος ενώπιον του Συμβουλίου, ο Γιώργος Λιάγκας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Ήταν ένα ατυχές συμβάν, ένα λάθος μας χωρίς κανένα δόλο και χωρίς καμία στοχοποίηση και πρόθεση. Ζητήσαμε, μετά το γεγονός αυτό, πολλές φορές συγγνώμη ειλικρινή και ουσιαστική και πραγματικά με θλίβει το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες της εκπομπής, ότι μια ατυχέστατη δική μας τηλεοπτική στιγμή, θα μπορούσε να πάρει αυτές τις μέχρι ενός σημείου δικαιολογημένης έστω και ακραία υπερβολικές διαστάσεις…».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη,  Γιώργου Μέρμηγκα, Δήμητρας Γκουντούνα, Γιώργου Γκιώνη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 02.07.19 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν. Γιώργου Λιάγκα.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα συνεδρίαση (14.01.20), δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία.

Το ΠΠΣ, στην 14η συνεδρίασή του (11.11.19), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Γιώργου Λιάγκα, με το εξής σκεπτικό:

«Το ΠΠΣ ασκεί ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Γιώργου Λιάγκα με το ακόλουθο σκεπτικό:

 Ο συν. Γιώργος Λιάγκας στην από 07.11.19 εκπομπή του «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα», που παρουσιάζει στον Τ/Σ «Σκάι», εμφάνισε με απαράδεκτο τρόπο την σεξουαλική παρενόχληση μιας φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, την προηγούμενη μέρα από άλλο φοιτητή. Μάλιστα για την παρενόχληση αυτή η φοιτήτρια κατήγγειλε το δράστη ο οποίος και συνελήφθη. Χρησιμοποίησε περιγραφική φρασεολογία που καταφανώς παραβιάζει όχι μόνο τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, αλλά και στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, επιχειρώντας τη διακωμώδηση του θέματος προς άγραν εντυπώσεων.

 Η χυδαιότητα της όλης παρουσίασης από τον συν. Γιώρ. Λιάγκα, με συμμετοχή μάλιστα και άλλων μη μελών της ΕΣΗΕΑ στην εκπομπή, προκάλεσε βάναυσα το κοινωνικό συναίσθημα και τις έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες προσώπων και φορέων.

 Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. ε’ και άρθρου 7, εδ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με το από 11.11.19 έγγραφό του, διαβίβασε στο Συμβούλιο, καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός και μεταξύ άλλων ανέφεραν:

Α.Λ:

«Σας γράφω σχετικά με την εκπομπή ‘Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα’, με τον ομώνυμο παρουσιαστή και τα βασικά μέλη του πάνελ. Το παρόν email αφορά την εκπομπή που μεταδόθηκε 07.11.19, από τον σταθμό ‘Σκάι’ και συγκεκριμένα το απόσπασμα κατά το οποίο ο παρουσιαστής μαζί με τα κεντρικά μέλη της εκπομπής διακωμωδούν το περιστατικό με τη φοιτήτρια του ΑΠΘ, που δέχθηκε ακραία σεξουαλική παρενόχληση στη βιβλιοθήκη της σχολής…

…Ο κ. Λιάγκας είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και γι’ αυτό θα ήθελα να ρωτήσω αν θα υπάρξουν κυρώσεις προς αυτόν, μιας και ξεκάθαρα δεν σέβεται ούτε τον ρόλο του, ούτε τις Αρχές Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».

Ν.Π.:

«Θα ήθελα να καταγγείλω τον Γιώργο Λιάγκα και την ομάδα του για το χλευασμό της σεξουαλικής παρενόχλησης, που είχε προηγηθεί και συνεπώς την παράβαση του Κώδικα της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».

Π.Κ:

«…Ανοχή του σεξισμού, ακόμη και όταν το θύμα έχει βρει το θάρρος να καταγγείλει την εγκληματική πράξη, χαρακτήριζε την παρουσίαση της σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, με αναπαράσταση διακωμώδησης, σε εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα. Για τον παρουσιαστή και τη σχέση του με το σεξισμό δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αναπαράγει όλα τα αντιδραστικά σεξιστικά στερεότυπα και είναι κάτι με το οποίο θα έπρεπε να ασχοληθεί η ΕΣΗΕΑ…».

Κ.Μ.:

«Θεωρώ πως το περιστατικό στις 07/11 στην εκπομπή του ‘Σκάι’ ‘Μεσημέρι με το Γιώργο Λιάγκα’, στο οποίο γελούσαν υστερικά με ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης και προέβησαν και στην αναπαράστασή του, παραβιάζει κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, χλευάζοντας το θύμα και το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησης…».

Α.Β.:

«Στην καθημερινή μεσημεριανή εκπομπή του ‘Σκάι’ του κ. Λιάγκα στις 12.00-14.00 στις 07/11/19 ο κ. Λιάγκας και οι συναυτού συνεργάτες, γελοιοποίησαν, κορόιδεψαν και με χυδαίες εκφράσεις αναφέρθηκαν στη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε φοιτήτρια στο ΑΠΘ από ανώμαλο συμφοιτητή της που τελικά παραπέμπεται στον εισαγγελέα…».

Εκπρόσωποι οργανισμών και ομάδων:

«…Ως εκπρόσωποι οργανισμών και ομάδων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της έμφυλης ισότητας και της ενδυνάμωσης των γυναικών στην Ελλάδα, δηλώνουμε σοκαρισμένοι και σοκαρισμένες από τον χλευασμό και τον ευτελισμό του θύματος εκ μέρους των δημοσιογράφων του πάνελ και τη γελοιοποίηση της σεξουαλικής βίας απέναντι σε γυναίκες (αντί της σοβαρής αντιμετώπισης του θέματος και της επίκλησης στους αρμόδιους να λάβουν σχετικά μέτρα). Μέσω της υποβάθμισης του συμβάντος, αναπαράχθηκαν για μια ακόμη φορά πρότυπα υποσυνείδητης προκατάληψης, καθώς και έμμεσης αποδοχής μιας πράξης που κατά το νόμο, θεωρείται τελειωμένη σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση, δηλαδή σεξουαλική κακοποίηση…».

Επίσης, κατατέθηκε στο ΠΠΣ, η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1325/15.11.19 καταγγελία, υπογεγραμμένη από 29 άτομα, η οποία εντάχθηκε στο φάκελο της υπόθεσης και μεταξύ άλλων τονίζει:

«…Η παρουσίαση της είδησης απείχε μακράν από την ορθή δημοσιογραφία. Δικαιολογήθηκε ο φερόμενος ως δράστης από το πάνελ, αφού χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν εκφράσεις συμπάθειας ‘παλικάρι/νεαρός’, ουσιαστικά δικαιολογήθηκε η πράξη … κατηγορώντας το θύμα και κάνοντας χυδαία αστεία με αποκορύφωση αυτό της αναπαράστασης. Τα πραγματικά περιστατικά θα αναλυθούν περαιτέρω κατά την εκδίκαση της υπόθεσης…».

Η μάρτυρας του εγκαλούμενου, μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, συν. Κλεοπάτρα Πατλάκη, μεταξύ άλλων κατέθεσε:

«Αυτό που συνέβη ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να γίνει στην επαγγελματική μας ζωή. Το πληρώνουμε ακόμα και τώρα και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν υπήρξε καμία πρόθεση να υποβιβάσουμε, να υποτιμήσουμε ή να προσβάλλουμε τη φοιτήτρια του ΑΠΘ. Αυτό που συνέβη στον αέρα και ήταν απαράδεκτο, ήταν κάτι που ξεκίνησε νωρίτερα στο γραφείο με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη. Μας είχε πιάσει όλους ένα νευρικό γέλιο, όχι για το περιστατικό, ούτε σε βάρος της κοπέλας…

Την επομένη ο παρουσιαστής Λιάγκας, βγήκε στον αέρα της εκπομπής, εξήγησε ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή πρόθεση να θιχτεί ή να κοροϊδέψουμε την κοπέλα…».

 Η δεύτερη μάρτυρας του εγκαλούμενου, κα. Παυλίνα Ντάσιου, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Εκείνη την ημέρα βρεθήκαμε στη σύσκεψη και ένας ρεπόρτερ, o Φρίξος Δρακοντίδης, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα για να το καλύψουμε. Δεν είχε γίνει πρωτογενές ρεπορτάζ, δεν είχαμε δικά μας πλάνα. Δεν γνωρίζουμε κανένα από τα δυο εμπλεκόμενα πρόσωπα. Στο γραφείο συμφωνήσαμε ότι το θέμα θα παίξει στην εκπομπή.

Η ίδια δεν ήμουν στην εκπομπή, καθώς είμαι υπεύθυνη καλεσμένων και ασχολούμαι με ευρύτερα δημοσιογραφικά θέματα. Στην εκπομπή όταν το θέμα βγήκε στον αέρα, δεν έγιναν άσχημα σχόλια, απλά υπήρξε ένα παρατεταμένο γελάκι κυρίως από την κα. Τσολάκη και την κα. Γκαγκάκη.

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας στον αέρα έγινε και το πάρα πολύ ατυχές γεγονός, ότι ο floor manager έριξε νερό με ένα μπουκάλι στην πλάτη της κας. Τσολάκη. Αυτό δεν έγινε ούτε με δόλο ούτε ήταν κανονισμένο. Δεν το γνώριζε ούτε η αρχισυντάκτρια ούτε ο παρουσιαστής.

Όταν πήγαμε σε διάλειμμα, ο Γιώργος Λιάγκας αποδοκίμασε τον τρόπο που έγινε το θέμα σε έντονο ύφος προς τους συνεργάτες πάνω στο κοντρόλ και στο πλατό και λέει στον floor manager ότι αυτό που έκανε ήταν ξεφτίλα, απαράδεκτο. Όταν ανεβήκαμε πάνω στο γραφείο, μετά το τέλος της εκπομπής, ο κ. Λιάγκας ξανασυζήτησε το θέμα γιατί είχε ενοχληθεί πολύ με αυτή την έκβαση. Την επόμενη μέρα ο Γ. Λιάγκας βγήκε στην εκπομπή του και ζήτησε συγγνώμη για όσα είχαν συμβεί. Το ίδιο έκανε και τις δυο επόμενες ημέρες…».

 Απολογούμενος ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Λιάγκας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε:

«Ήταν ένα ατυχές συμβάν, ένα λάθος μας χωρίς κανένα δόλο και χωρίς καμία στοχοποίηση και πρόθεση. Ζητήσαμε, μετά το γεγονός αυτό, πολλές φορές συγγνώμη ειλικρινή και ουσιαστική και πραγματικά με θλίβει το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες της εκπομπής, ότι μια ατυχέστατη δική μας τηλεοπτική στιγμή, θα μπορούσε να πάρει αυτές τις μέχρι ενός σημείου δικαιολογημένης έστω και ακραία υπερβολικές διαστάσεις…».

To ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Λιάγκας, υπεύθυνος της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» στον Τ/Σ Σκάϊ, στις 07.11.19, παρουσίασε στη διάρκεια της εκπομπής αυτής, θέμα σχετιζόμενο με ιδιότυπη σεξουαλική παρενόχληση στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θύμα φοιτήτρια.

Δυστυχώς, κατά τρόπο προκλητικά ανεύθυνο, άφησε να εξελιχθεί η παρουσίαση του θέματος όχι μόνο χωρίς την επιβαλλόμενη διακριτικότητα προς την παθούσα, αλλά με απαράδεκτους σχολιασμούς, ειρωνείες και γέλωτες από τους συμμετέχοντες στην εκπομπή, ευτέλισε κάθε έννοια αξιοπρέπειας.

Ακόμη με παρεμβάσεις τρίτου προσώπου, που περιέλουζε με νερό συμμετέχοντα πρόσωπα, εμφανίστηκαν εικόνες χαμηλού επιπέδου, εντελώς αντίθετου προς στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Αποτέλεσμα. πέραν των άλλων η έντονη κατακραυγή, από μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου, που μεταξύ άλλων αποτυπώθηκε με καταιγίδα διαμαρτυριών και αποδοκιμασιών στο διαδίκτυο, ενώ πολλά άτομα προσέφυγαν με καταγγελίες τους και προς την ΕΣΗΕΑ, πολλές από τις οποίες ανωτέρω εκτίθενται.

Η επακολουθήσασα συγγνώμη του συν. Λιάγκα προφανώς και δεν ήταν δυνατόν να κατασιγάσει τις αντιδράσεις, καθώς η παράλειψή του να παρέμβει στη διάρκεια της εκπομπής και να σταματήσει όλη αυτή την ευτελιστική ατμόσφαιρα ήταν προκλητική.

Για τα συμβάντα στην εκπομπή, έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που επέβαλε ποινή προστίμου στον Τ/Σ Σκάϊ, ενώ ως προς την εκπομπή, απαγόρευσε πρόσκαιρα τη μετάδοσή της.

Να σημειωθεί εξ άλλου ότι ο συν. Λιάγκας έχει επανειλημμένα υποστεί πειθαρχικό έλεγχο, αντιμετωπίζοντας μάλιστα αδιάφορα τις αποφάσεις του Συμβουλίου, λειτουργώντας κατ’ εξακολούθηση αντίθετα με τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ έκρινε τον εγκαλούμενο συν. Γιώργο Λιάγκα ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ.    ε’ και άρθρου 7, εδ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας

Ως προς την ποινή, το Συμβούλιο με ψήφους 4 έναντι 1 του επέβαλε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της προσωρινής διαγραφής 1 έτους.

Η απόφαση καθαρογράφηκε και εγκρίθηκε την Τρίτη, 28.01.20».