current views are: 13

22 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση08:00

Σαββατοκύριακο με «Kitchen Lab»: Τι μαγειρεύει ο Άκης;

Μία μεσογειακή εκδοχή των τάκος, vegetarian τάκος με φακές, είναι το πρώτο πιάτο στο σαββατιάτικο μενού.

Δημοσίευση 08:00’

Μία μεσογειακή εκδοχή των τάκος, vegetarian τάκος με φακές, είναι το πρώτο πιάτο στο σαββατιάτικο μενού.

Λατινική Αμερική, Ιταλία και Ελλάδα συναντιούνται στο «Kitchen Lab» του Άκη Πετρετζίκη το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 16:50.

Μία μεσογειακή εκδοχή των τάκος, vegetarian τάκος με φακές, είναι το πρώτο πιάτο στο σαββατιάτικο μενού. Σε μια φόρμα για muffin, ανάποδα γυρισμένη, ο Άκης τοποθετεί τις τορτίγιες ανάμεσα στις θήκες και ψήνει για 5 με 7 λεπτά. Αφήνει να κρυώσουν και στο μεταξύ βάζει σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο χοντροκομμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτει τις φακές, κουρκουμά, κύμινο, πάπρικα, πιπέρι καγιέν και σοτάρει. Βάζει ντομάτα, ζωμό λαχανικών και ντοματίνια και βράζει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αφαιρεί και αφήνει να κρυώσει. Προσθέτει κόλιανδρο και μοιράζει τη γέμιση στις τορτίγιες, μαζί με γιαούρτι, επιπλέον κόλιανδρο και πάπρικα. Σερβίρει με ρόκα και ελαιόλαδο.

Μια συνταγή καθαρά Ελληνική, πολύ χαρακτηριστική για το οικογενειακό τραπέζι του Σαββατοκύριακου, το χοιρινό λεμονάτο κατσαρόλας, είναι το κυρίως πιάτο που επιλέγει για τη συνέχεια ο Άκης. Κόβει το χοιρινό σε κομμάτια, το αλευρώνει και το αλατοπιπερώνει. Το ρίχνει σε κατσαρόλα με σπορέλαιο και σοτάρει καλά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Σουρώνει ώστε να φύγει το περιττό λάδι και αφήνει στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζει ελαιόλαδο και ρίχνει κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, σκόρδο ψιλοκομμένο και καρότο σε κυβάκια. Σοτάρει μέχρι να καραμελώσουν, βάζει το χοιρινό, σβήνει με κρασί και στη συνέχεια ρίχνει χυμό από λεμόνια, νερό, μουστάρδα, ζωμό λαχανικών και ανακατεύει. Σιγομαγειρεύει με καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1,5 με 2 ώρες, αφαιρεί από τη φωτιά, προσθέτει ρίγανη και σερβίρει με πουρέ πατάτας, ρίγανη, ελαιόλαδο, πιπέρι και φέτες από λεμόνι.

Για επιδόρπιο, ο Άκης προτείνει ένα γλυκό ψυγείου με σαβαγιάρ και σοκολάτα, το οποίο συνδυάζει φρούτο με σοκολάτα και μπισκότα. Ξεκινάει τη διαδικασία βάζοντας φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ και καλύπτοντας με κρύο νερό. Αφήνει στην άκρη να μαλακώσουν και στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι βράζει λίγη κρέμα γάλακτος. Αφαιρεί από τη φωτιά και ρίχνει μέσα τα φύλλα ζελατίνης αφού τα στύψει καλά. Ανακατεύει μέχρι να λιώσουν τελείως, βάζει στο κατσαρολάκι και άλλη κρέμα γάλακτος και ανακατεύει. Μεταφέρει το μείγμα στον κάδο του μίξερ, βάζει τυρί κρέμα, ζάχαρη άχνη και χτυπάει σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σφίξει η κρέμα. Ψιλοκόβει κουβερτούρα γάλακτος και τη βάζει στον κάδο. Προσθέτει εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύει με μια κουτάλα και αφήνει στην άκρη.

Σουρώνει μια κομπόστα ροδάκινο και κρατάει το σιρόπι σε ένα μπολ. Βάζει κονιάκ και ανακατεύει. Σε μια φόρμα 10×35 εκατοστών απλώνει μεμβράνη. Βουτάει 9 σαβαγιάρ μέσα στο σιρόπι και τα απλώνει στη βάση της φόρμας. Ιδανικά τα σαβαγιάρ πρέπει να είναι 10 εκατοστά για να χωρέσουν ακριβώς στη φόρμα. Απλώνει τη μισή κρέμα από πάνω και το 1/3 από τα ροδάκινα κομμένα σε μικρά κυβάκια. Καλύπτει με άλλα 9 σαβαγιάρ αφού τα έχει βουτήξει στο σιρόπι, απλώνει την υπόλοιπη κρέμα, άλλο 1/3 από τα ροδάκινα

και καλύπτει με τα υπόλοιπα σιροπιασμένα σαβαγιάρ. Τυλίγει με τη μεμβράνη και πιέζει ελαφρά με τα χέρια του. Μεταφέρει το γλυκό στο ψυγείο για να σφίξει, αφαιρεί τη μεμβράνη και το πασπαλίζει με κακάο και τα υπόλοιπα ροδάκινα. Σερβίρει με φύλλα δυόσμου.

Ένα μενού που ισορροπεί ανάμεσα στο νόστιμο και το υγιεινό περιλαμβάνει το Kitchen Lab την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

Πρώτο πιάτο μια αντιοξειδωτική σαλάτα, πεντανόστιμη και ελαφριά, η οποία μπορεί άνετα να σταθεί στο τραπέζι σαν πρώτο πιάτο αλλά και για να συμπληρώσει το κυρίως. Βάζει στον φούρνο δύο ταψιά για να κάψουν καλά. Κόβει λαχανάκια Βρυξελλών σε λεπτές φέτες και μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια, τα βάζει τσε μπολ και προσθέτει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και ζάχαρη. Βγάζει τα ταψιά από τον φούρνο και μοιράζει τα λαχανικά. Ψήνει για 15 με 20 λεπτά και στο μεταξύ ετοιμάζει το dressing. Σε ένα μπολ βάζει ξύσμα και χυμό λεμονιού, τζίντζερ, μουστάρδα, μέλι και ανακατεύει. Προσθέτει πολύ αργά ελαιόλαδο και ρίχνει αλάτι και πιπέρι. Κόβει πολύχρωμες πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τις βάζει στο dressing, μαζί με το μπρόκολο και τα λαχανάκια. Σερβίρει την ανάμεικτη σαλάτα σε μπολ σερβιρίσματος και προσθέτει από πάνω τα λαχανικά με το dressing. Ολοκληρώνει ρίχνοντας ηλιόσπορο, αμύγδαλο φιλέ, ρόδι, μανταρίνι και ελαιόλαδο.

Συνεχίζει με το κυρίως γεύμα, μια αρωματική μακαρονάδα με κεφτεδάκια. Για τα κεφτεδάκια, βάζει στο μούλτι κρεμμύδι και σκόρδο και χτυπάει μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια. Προσθέτει δυόσμο και μαϊντανό και χτυπάει πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Βάζει το μείγμα σε πετσέτα και στύβει καλά για να φύγει όλη η υγρασία. Μεταφέρει το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτει αβγό, ψωμί, αλάτι, πιπέρι, μοσχαρίσιο κιμά και ελαιόλαδο. Ανακατεύει πολύ καλά, πλάθει σε κεφτεδάκια, τα βάζει σε ταψί με αλεύρι και τηγανίζει σε βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα. Για τη σάλτσα, σοτάρει κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο. Προσθέτει πελτέ ντομάτας, ντομάτα κονκασέ, νερό, κύβο κότας, κανέλα, δάφνη, τα κεφτεδάκια και ανακατεύει. Σιγοβράζει μέχρι να δέσει η σάλτσα, αφαιρεί από τη φωτιά και προσθέτει βασιλικό.

Βράζει λιγκουίνι και αφού τα σουρώσει, ρίχνει σε πιατέλα σε τρεις στρώσεις, ανάμεσα στις οποίες βάζει ελαιόλαδο, πιπέρι και γραβιέρα. Καλύπτει με τα κεφτεδάκια, τη σάλτσα και σερβίρει με ελαιόλαδο, πιπέρι και γραβιέρα.

Για επιδόρπιο, ο Άκης φτιάχνει ένα κέικ καρότο με ινδοκάρυδο, ένα κέικ που θεωρείται πολύ κλασική επιλογή όταν θέλει κανείς να ξεφύγει λίγο από τα συνηθισμένα κέικ σοκολάτας ή βανίλιας. Στον κάδο του μίξερ βάζει βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα και χτυπάει μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο. Προσθέτει λίγο αλεύρι, αλάτι, αβγά και χτυπάει σε χαμηλή ταχύτητα. Σε ένα μπολ βάζει τα τριμμένα καρότα, αλεύρι, μπέικιν και ινδοκάρυδο. Μεταφέρει στον κάδο του μίξερ και χτυπάει για 10 δευτερόλεπτα. Βάζει το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνει για 40 με 50 λεπτά. Αφού κρυώσει, σερβίρει με ζάχαρη άχνη και φύλλα μέντας.