current views are: 6

17 Απριλίου 2015
Δημοσίευση10:21

Τρία χρόνια χωρίς τη σπουδαία φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής, Δημήτρης Μητροπάνος. 

Δημοσίευση 10:21’
αρθρο-newpost

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής, Δημήτρης Μητροπάνος. 

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής, Δημήτρης Μητροπάνος

Ο τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Απριλίου 2012 σε ιδιωτικό θεραπευτήριο έπειτα από οξύ πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 64 ετών.

Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948, στο χωριό Αγία Μονή, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Τρίκαλα. Τα παιδικά χρόνια του ήταν γεμάτα φτώχεια, αλλά και πολύ μπάλα με τους φίλους του!

Η μεγάλη ανατροπή στη ζωή του ήρθε λίγο πριν τελειώσει το  Γυμνάσιο όταν αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα.

Τότε ήταν που συνάντησε τον μεγάλο Γρηγόρη Μπιθικώτση. Όταν τον άκουσε να τραγουδά του είπε: «Εσύ, πρέπει να γίνεις τραγουδιστής, έλα να σε πάω στην Κολούμπια».

Στη συνέχεια συνάντησε τον Γιώργο Ζαμπέτα τον οποίο θεωρούσε δάσκαλο και δεύτερο πατέρα του. Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».

Η πορεία προς την κορυφή είχε ξεκινήσει. Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας , Μίκης Θεοδωράκης , Δήμος Μούτσης , Απόστολος Καλδάρας , Τάκης Μουσαφίρης  (“Εμείς οι δυο” κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος  (“Πάρε Αποφάσεις” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός  (“Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό”) ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’80 .

Τον Ιούνιο του 2012 κυκλοφορεί το άλμπουμ-αφιέρωμα στο συνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος»,  στο οποίο συμμετέχει με τρία τραγούδια σε μουσική του Τόκα. Αυτά είναι και τα τελευταία που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος λίγες μέρες πριν το θάνατό του.

Ο Δημήτρης Μπάσης τιμά τον Δημήτρη Μητροπάνο

Από απόψε το βράδυ και για έξι εμφανίσεις, ο Δημήτρης Μπάσης θα εμφανιστεί στο Θέατρο Βεργίνα Regency Casino Thessaloniki. 

Ο Δημήτρης Μπάσης θα ερμηνεύσει τραγούδια του αξέχαστου καλλιτέχνη, με τον οποίο είχε συνεργαστεί για δέκα χρόνια.

Στο αφιέρωμα  αυτό, ο Δημήτρης Μπάσης θα συνοδεύεται από την ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου και τη φωνή της Ραλλίας Χρηστίδου. Θα ακουστούν  αγαπημένα  τραγούδια – όπως τα «Ρόζα», «Καλοκαίρια και χειμώνες», «Σβήσε το φεγγάρι» -, ζεϊμπέκικα και πολλά ακόμα από την δισκογραφία του Δημήτρη Μητροπάνου καθώς και τραγούδια μεγάλων δημιουργών.

 


σχετικα αρθρα