current views are: 10

30 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση14:11

Προκλητικός ο Ερντογάν: Ούτε με φωνές ούτε με εκκλήσεις θα αποσύρουμε τα γεωτρύπανά μας – Η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί

«Δεν είναι δυνατό να αποκλείεις τη χώρα με τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο»

Δημοσίευση 14:11’

«Δεν είναι δυνατό να αποκλείεις τη χώρα με τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο»

Προκλητικός και αμετανόητος εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένοντας πως η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί κανονικά.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως η Τουρκία «ούτε με απειλές, ούτε με εκκλήσεις» δεν πρόκειται να αποσύρει από την ανατολική Μεσόγειο τα γεωτρύπανά της.

Οι νέες προκλήσεις δια στόματος του Τούρκου προέδρου έρχονται την ώρα που από την Αθήνα και το 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Ταγιάνι και ο γ.γ. του ΕΛΚ  κ. Λόπεζ έστελναν μηνύματα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.

Ειδικότερα ο κ. Λόπεζ έλεγε πως είναι αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές ενέργειες της Άγκυρας ενώ ο κ. Ταγιάνι υπογράμμιζε πως η Τουρκία επιδεικνύει επιθετική στάση τόσο στην Κύπρο όσο και στο προσφυγικό και πρόσθετε πως «θα πρέπει να το σταματήσουμε».

Μιλώντας στα εγκαίνια του ανοίγματος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ίψαλα της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες.

«Δεν είναι δυνατό να αποκλείεις τη χώρα με τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθείς παρόλα αυτά να προχωρήσεις στα σχέδιά σου. Αυτή τη στιγμή τα δύο τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής και το Γιαβούζ, μαζί με τα δύο ερευνητικά μας πλοία συνεχίζουν να ερευνούν στην περιοχή. Η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων μας διασφαλίζεται απόλυτα από το πολεμικό μας ναυτικό. Ούτε με φωνές ούτε με εκκλήσεις θα αποσύρουμε τα γεωτρύπανά μας από εκεί. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι δραστηριότητες των πλοίων μας θα αποδώσουν καρπούς», δήλωσε σύμφωνα με  το Sigmalive.

Τι είπε για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι κάποιοι άρχισαν να απειλούν την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά πολύ σύντομα θα τεθεί σε ισχύ.

 «Υπογράψαμε μία συμφωνία με τη Λιβύη και άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη. Η συμφωνία υπογράφηκε και τα επιμέρους σκέλη της θα τεθούν σε ισχύ. Από τα δικά μας γεωτρύπανα δεν θα αναβλύσουν συγκρούσεις και αίμα, αλλά ειρήνη και ευημερία. Αφού περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση, θα τεθούν σε ισχύ και τα επιμέρους σκέλη της».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι κανείς δεν θα την εξαναγκάσει να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της.

 «Ειδικά στο θέμα της κατανομής των πηγών των υδρογονανθράκων της ανατ. Μεσογείου, κάποιοι προσπαθούν, αντί να τις μοιράσουν δίκαια, προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένταση. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μία ακριβοδίκαιη κατανομή, καταφεύγουν στη γλώσσα των απειλών και σε πολιτικές εκβιασμού. Όμως, κανένας και καμία χώρα δεν είναι πάνω από το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Με λογικές τύπου «εγώ το έκανα και τελείωσε» δεν φτάνει κανείς πουθενά. Καμία χώρα δείχνοντας τα δόντια της δεν μπορεί να εξαναγκάσει κάποια άλλη να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της. Η Τουρκία δεν θα ξεπέσει τόσο πολύ ώστε να υποκύψει σε τέτοια. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την να παραβιαστούν τα συμφέροντα ούτε τα δικά της ούτε των Τ/Κ».

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση συνεργασίας προς όλες τις πλευρές στην ανατ. Μεσόγειο.

 «Με γνώμονα αυτό, θέλω να απευθύνω μία ειλικρινή έκκληση προς όλες τις πλευρές στην ανατ. Μεσόγειο δια μέσω εσάς. Ελάτε να μετατρέψουμε την ενέργεια όχι σε μέσο σύγκρουσης αλλά σε πεδίο συνεργασίας. Όταν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης διπλωματικών μέσων, ας μην προσφεύγουμε σε λύσεις που θα έχουν κόστος για την περιοχή. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι σε μια εποχή, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται και η παγκόσμια οικονομία μεγεθύνεται, η ενέργεια αναδεικνύεται σε ένα πολύ σοβαρό διεθνές ζήτημα. Βλέπουμε ότι ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει και ότι στον τομέα αυτό εμφανίζονται νέοι παίκτες, νέα σχέδια, όπως εδώ σήμερα, και νέα μοντέλα συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό η ενέργεια να περιβάλλεται από ένα καθεστώς ασφάλειας και να υπάρξει μία αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ανάμεσα στις χώρες που παράγουν, μεταφέρουν και καταναλώνουν την ενέργεια».


σχετικα αρθρα