current views are: 11

13 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση17:22

Η ΕΕ αποφασίζει τη στάση της έναντι της Τουρκίας για Συρία και Κύπρο – Τα «στρατόπεδα» των Ευρωπαίων

Τι θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας και στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης

 

Δημοσίευση 17:22’

Τι θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας και στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης

 

Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο τόσο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο ζήτημα των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η ΕΕ τάσσεται πλήρως στο πλευρό της Κύπρου, ως κράτους-μέλους της Ένωσης, έχοντας κοινή και σκληρή στάση απέναντι στις νέες τουρκικές γεωτρητικές δραστηριοτήτες στα ανοιχτά της Κύπρου. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η Γαλλία έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν με τη διεξαγωγή κοινής ναυτικής άσκησης με την Κύπρο, με τον Ερντογάν να απαντά με την έκδοση νέας Navtex.

Όσον αφορά στην εισβολή στη Συρία, η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση.

«Η βία πρέπει να τελειώσει: Oι Σύροι αξίζουν μια διαρκή ειρήνη. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο την κατάσταση στη Συρία με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Geir O. Pedersen», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ωστόσο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με το συριακό είναι χωρισμένα σε τρία «στρατόπεδα». Στο πρώτο «στρατόπεδο» ανήκουν τα κράτη που ζητούν σκληρή στάση κατά της Τουρκίας, όπως η Γαλλία. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως το Σάββατο η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν τη διακοπή εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.

Στο δεύτερο, ανήκουν τα κράτη – μέλη, τα οποία ζητούν μία πιο προσεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία, καθώς τους ενώνουν σημαντικές συμφωνίες όπως πχ προσφυγικό.

Και στο τρίτο, ανήκουν οι χώρες που αρνούνται να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, καθώς θεωρούνται σύμμαχες, όπως η Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία) αναφέρουν ότι προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα για να «μπλοκάρουν» την Τουρκία, αλλά τους «μπλόκαρε» η συμμαχία Ρωσία-ΗΠΑ.

Σημειώνεται πάντως ότι η ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται ομοφωνία και όχι πλειοψηφία, προκειμένου να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η ΕΕ εξετάζει την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ως «απάντηση» στην τουρκική εισβολή στη Συρία.


σχετικα αρθρα