current views are: 1

24 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση05:44

Ο Μπολσονάρου τα βάζει με τον καιρό και στέλνει στρατό στον Αμαζόνιο – Στο επίκεντρο της G7 οι πυρκαγιές

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την τεράστια καταστροφή, που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος και «πνεύμονα» της Γης.

Δημοσίευση 05:44’
αρθρο-newpost

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την τεράστια καταστροφή, που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος και «πνεύμονα» της Γης.

Εξακολουθούν να μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, που έχουν προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή και έχουν κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου των επτά πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη (G7), που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Μπιαρίτζ, την ώρα που ο πρόεδρος της Βραζιλίας στέλνει στρατό στον Αμαζόνιο.

Το μέτρο, που λαμβάνεται έπειτα από την υπογραφή ενός προεδρικού διατάγματος από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, εξουσιοδοτεί από το Σάββατο τους κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών του Αμαζονίου να κινητοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις «για προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες κατά περιβαλλοντικών εγκλημάτων», καθώς και για «τον εντοπισμό και την καταπολέμηση πυρκαγιών».

«Φταίει ο καιρός»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε την Παρασκευή ότι θα στείλει ομοσπονδιακά στρατεύματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ρίχνοντας την ευθύνη για την εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στις πέρα του φυσιολογικού ξηρές καιρικές συνθήκες.

Σε ένα σύντομης διάρκειας τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

«Δασικές πυρκαγιές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», επισήμανε ο αρχηγός του βραζιλιάνικου κράτους. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και θα καταπολεμήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» με τον ίδιο τρόπο που πολεμά την κοινή εγκληματικότητα. Ωστόσο, τόνισε, ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Βραζιλία «δεν βοηθά στην επίλυσή της».

Προσφορά βοήθειας και από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι προσέφερε στον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Ζαΐχ Μπολσονάρου τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην καταστολή των πυρκαγιών που κατακαίνε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου», είπε με ανάρτησή του στο twitter ο Τραμπ, επισημαίνοντας τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. «Του δήλωσα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ινδάνικες κατηγορίες κατά Μπολσονάρου

Στο μεταξύ, ο Ινδιάνος αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε για τον ακροδεξιό Βραζιλιάνο πρόεδρο ο διάσημος ινδιάνος αρχηγός μαχητικός υπερασπιστής του δάσους του Αμαζονίου σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με φόντο τον φλεγόμενο Αμαζόνιο η Σύνοδος του G7

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την τεράστια καταστροφή, που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος και «πνεύμονα» της Γης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας λόγο για διεθνή κρίση έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο της Συνόδου των επτά πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη (G7), που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Μπιαρίτζ.

Ωστόσο η πρωτοβουλία του αυτή έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση του Βραζιλιάνου μολόγου του, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υπό τις διεθνείς πιέσεις επιστρατεύει τις δυνάμεις του στρατού για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο ακροδεξιός πρόεδρος, που κατηγορεί τον Μακρόν για «αποικιοκρατική νοοτροπία», αποκροούντας τις βολές για τις επιπτώσεις της πολιτικής του, επιρρίπτει την ευθύνη για την καταστροφή στις καιρικές συνθήκες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.


σχετικα αρθρα