ΔΙΕΘΝΗ

Πληθαίνουν οι φωνές για «απέλαση» της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ - Οι S-400 «γκρεμίζουν» τη θέση της Άγκυρας στη Δύση

Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 18 Ιουλίου 2019, 18:36
Πληθαίνουν οι φωνές για «απέλαση» της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ - Οι S-400 «γκρεμίζουν» τη θέση της Άγκυρας στη Δύση
Facebook Twitter Whatsapp

Τι γράφουν έμπειροι αναλυτές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα «τύμπανα» για απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ηχούν από τη στιγμή που η Άγκυρα δεν έκανε πίσω και ξεκίνησε να παραλαμβάνει τους S-400 προχωρώντας στην υλοποίηση της συμφωνίας με τη Ρωσία παρά τις αντιδράσεις των Συμμάχων της στο ΝΑΤΟ με πρώτες τις ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν την Τουρκία για περισσότερο από ένα χρόνο ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα συστήματα των Η.Π.Α. και απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις και να απελάσουν την Τουρκία από το κοινό πρόγραμμα μαχητών F-35. Ωστόσο, η Άγκυρα προχώρησε ούτως ή άλλως στη συμφωνία με τη Ρωσία.

Την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την απέλαση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και η Ουάσιγκτον αναμένεται να ανακοινώσει κυρώσεις το προσεχές διάστημα.

Σε ένα δημοσίευμα της Πέμπτης, το Bloomberg υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει όλο και περισσότερο «πολέμιος» απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, στέλνοντας γεωτρύπανα του στην Κύπρο ενώ περιέγραψε τη συμφωνία για τους S-400 ως δάκτυλο στο μάτι του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς της εγκατέλειψε τη Δύση», αναφέρει το άρθρο συμβουλεύοντας τα Δυτικά Έθνη να «προετοιμαστούν να προχωρήσουν χωρίς αυτή (σ.σ. την Τουρκία)».

Ο στρατιωτικός συντάκτης της Telegraph, Con Coughlin, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν ότι η Δύση πρέπει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο.

«Τώρα που ο κ. Ερντογάν απέδειξε ότι αισθάνεται πιο οικεία στη Μόσχα απ’ ό, τι κάνει με τις Βρυξέλλες, πρέπει να αναγνωρίσουμε πού βρίσκονται τα αληθινά συμφέροντα της Τουρκίας και να τερματίσουμε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», έγραφε την Τετάρτη.

Ο πολιτικός σχολιαστής που έχει τη βάση του στο Αμάν, Οσάμα αλ-Σαρίφ, μοιράστηκε αυτή την άποψη.

«Η συμφωνία για τους S-400 με την Τουρκία, μέχρι πρόσφατα στενό σύμμαχο της Δύσης, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ορόσημο για τη βαθύτερη συμμετοχή της Ρωσίας στην περιοχή. Σηματοδοτεί την άνοδο μιας στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, η οποία θα μπορούσε να κοστίσει η Τουρκία μέχρι και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ », έγραψε ο Σαρίφ την Τρίτη στην εφημερίδα «The Jordan Times».

Πάντως η άποψη με τη μεγαλύτερη επίδραση είναι αυτή του Jed Babbin, πρώην Αναπληρωτή Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα χτίζει ένα ισλαμικό κράτος, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και υπογράφοντας συνθήκη με τους συμμάχους του Μπασάρ αλ Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ υποδέχεται τους S-400.

«Μέσα από αυτές τις ενέργειες, ο κ. Ερντογάν αποδείχθηκε ο ίδιος και η κυβέρνησή του αντίπαλό μας», ανέφερε ο Babbin στην Τετάρτη στους Washington Times, συνιστώντας κυρώσεις, το τέλος της ανταλλαγής πληροφοριών και, ίσως το σημαντικότερο, την απέλαση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

«[Αυτό] θα είναι το πιο δύσκολο να επιτευχθεί», είπε. «Δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τα άλλα αποτελέσματα, και κατά κάποιο τρόπο το πιο σημαντικό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, το Bloomberg στο άρθρο του αναφέρει πως η κυρώσεις προς την Άγκυρα πρέπει να αυξάνονται σταθερά σε μία προσπάθεια ο Ερντογάν να εξαναγκαστεί να κάνει πίσω από τη συμφωνία για τους S-400.

«Εάν αποτύχουν, οι Η.Π.Α. και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα πρέπει να ‘απαντήσουν’ μια μεγαλύτερη ερώτηση: Μπορεί η Τουρκία να θεωρηθεί ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος;», σημειώνεται στο άρθρο.

Οι δυτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να ανησυχούν για το στρατιωτικό προσωπικό και το υλικό τους καθώς και για τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία. 

«Δεν υπάρχει προηγούμενο για την απομάκρυνση μιας χώρας από το ΝΑΤΟ και κανείς δεν σκέφτεται σοβαρά να κάνει κάτι τέτοιο στην Τουρκία», ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz την Τετάρτη. «Παρά τις εντάσεις με τη Δύση, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η συμμαχία συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία και τον στρατό της Τουρκίας.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Τουρκία παρέμεινε βασικό κομμάτι της συμμαχίας παρά την αγορά των S-400, επισημαίνοντας τη συνεισφορά της στις συνεχιζόμενες αποστολές στη Συρία, το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν. «Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτεντμπεργκ στο Aspen Security Forum.

Η Συνθήκη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η οποία αποτελεί τη βάση του ΝΑΤΟ, δεν προβλέπει την απομάκρυνση ενός μέλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο, σύμφωνα με τον Babbin. «Κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ να εκδιώξουν την Τουρκία θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα μέλη εκτός από την Τουρκία. Θα ήταν μια προσπάθεια υψηλού κινδύνου που πρέπει να επιχειρηθεί ακόμη και αν είναι πολύ πιθανό να αποτύχει», έγραψε χαρακτηριστικά.

Εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ θελήσουν να απελάσουν την Τουρκία, μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να περάσει από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων του οργανισμού. Οι αποφάσεις του γενικά πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο Babbin κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να ζητήσει την απέλαση της Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ακολουθήσουν τα βηματά του. «Κάθε έθνος του ΝΑΤΟ που έχει επανευθυγραμμιστεί με τους εχθρούς μας δεν μπορεί πλέον να είναι μέλος του ΝΑΤΟ», έγραψε.