ΔΙΕΘΝΗ

Λευκός Οίκος: Γιατί δεν δίνουμε τα F-35 στην Τουρκία – Πήραν ήδη τους S-400

Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2019, 22:09
Λευκός Οίκος: Γιατί δεν δίνουμε τα F-35 στην Τουρκία – Πήραν ήδη τους S-400
Photo: af.mil
Facebook Twitter Whatsapp

«Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε νέο χτύπημα κατά της Τουρκίας προχώρησαν οι ΗΠΑ έπειτα από την διακοπή της συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών F-35.

Εξειδικεύοντας τη χθεσινή δήλωση Τραμπ, σήμερα ο Λευκός Οίκος διαμήνυσε πως στο βαθμό που η Τουρκία θα λάβει τους S-400, δεν γίνεται να παραλάβει και τα προηγμένα μαχητικά. «Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται μόνο στα F-35. Η σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτεταμένα με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς λόγω της παρουσίας του συστήματος των S-400 στην Τουρκία», συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν είναι δίκαιο» ούτε για την Άγκυρα ούτε για την Ουάσινγκτον το γεγονός ότι η χώρα του δεν μπορεί να πουλήσει στην Τουρκία μαχητικά F-35, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος εκ μέρους της.

Η παράδοση των S-400 ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Τουρκία μπορεί να υποστεί κυρώσεις για την αγορά αυτήν.