ΔΙΕΘΝΗ

Μέσα στον Ιούλιο οι S-400 στην Τουρκία, λέει η Μόσχα

Δημοσίευση 11 Ιουνίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιουλίου 2019, 17:17
Μέσα στον Ιούλιο οι S-400 στην Τουρκία, λέει η Μόσχα
Facebook Twitter Whatsapp

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου έρχεται λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Τουρκικού ΥΠΕΞ με τις οποίες ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται τη ρητορική των κυρώσεων και των απειλών για την αγορά των ρωσικών πυραυλων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να αποσταλούν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400 στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας Γιούρι Ουσακόφ.

«Οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υλοποιούνται έγκαιρα εντός του προβλεπόμενου πλαισίου. Δεν υπάρχουν διμερή προβλήματα» δήλωσε ο Ουσακόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς αν τα συστήματα θα αποσταλούν εντός του Ιουλίου, ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν , είπε ότι «Ναι, όπως προγραμματίζουμε».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου έρχεται λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Τουρκικού ΥΠΕΞ με τις οποίες ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται τη ρητορική των κυρώσεων και των απειλών για την αγορά των ρωσικών πυραυλων s-400.

Πιο συγκεκριμένα  το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει αβάσιμο το περιεχόμενο του ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπρόσωπων των ΗΠΑ με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία» και με το οποίο καλείται η Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

«Είναι αδύνατο να αποδεχτούμε τους άδικους και τους αβάσιμους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα σχετικά με την εξωτερική πολιτική και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Τουρκίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: «Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, το ψήφισμα με τίτλο "Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία", που έγινε αποδεκτό από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στις 10 Ιουνίου, δεν συνάδει με κανέναν τρόπο με την βαθιά ριζωμένη φιλία και συμμαχία της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε τους άδικους και αβάσιμους ισχυρισμούς που αναφέρονται στο ψήφισμα για την εξωτερική πολιτική και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Τουρκίας.

Όπως έχουμε πάντα τονίσει, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εξαφάνιση διαφωνιών ανάμεσα σε φίλες και σύμμαχες χώρες είναι ο διάλογος και ο σεβασμός για τις αποφάσεις των κυρίαρχων κρατών. Αντίθετα η αποδοχή τέτοιων ψηφισμάτων που δεν είναι δεσμευτικοί και δεν εξυπηρετούν την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η χρήση της ρητορικής των απειλών και των κυρώσεων και η ανακοίνωση τεχνητών τελεσιγράφων δεν είναι αποδεκτή»