ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικά ΜΜΕ: Φήμες ότι παραιτείται η Μέι για να «σωθεί» το Brexit

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2019, 18:37
Βρετανικά ΜΜΕ: Φήμες ότι παραιτείται η Μέι για να «σωθεί» το Brexit
Facebook Twitter Whatsapp

Η Τερέζα Μέι δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες για έγκριση της συμφωνίας

Αποφασισμένη να κάνει μια τελευταία προσπάθεια για να σώσει τη Συμφωνία της για το Brexit θα εμφανιστεί η Τερέζα Μέι ενώπιον των βουλευτών των Τόρις την Τετάρτη στις 19.00 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες των Βρετανικών ΜΜΕ, αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία παραίτησης, προκειμένου να αποσπάσει το «ναι» στη συμφωνία από βουλευτές που την έχουν απορρίψει ήδη δύο φορές. Σε περίπτωση που υπάρξει θετική ανταπόκριση δεν αποκλείεται να φέρει τη Συμφωνία Αποχώρησης στη Βουλή την Πέμπτη.

Ο έλεγχος της διαδικασίας έχει περάσει πια στο κοινοβούλιο, μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, και αύριο θα διεξαχθεί σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την Ε.Ε. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η Τερέζα Μέι δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες για έγκριση της συμφωνίας, όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ήδη o Τζέικομπ Ρις Μογκ, εκ των υποστηρικτών του σκληρού Brexit, άφησε να εννοηθεί σήμερα πως είναι έτοιμος να στηρίξει τη συμφωνία της πρωθυπουργού. Εάν ακολουθήσουν τα βήματά του και άλλοι, μπορούν να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.

Πολλά θα κριθούν από τα όσα θα πει η Μέι ενώπιον της λεγόμενης Επιτροπής 1922 των βουλευτών και το πώς οι βουλευτές θα αντιδράσουν. Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως περιμένει η πρωθυπουργός, η τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας δεν θα αργήσει και οπωσδήποτε θα λάβει χώρα εντός της εβδομάδας.

Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από το δημοψήφισμα, με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα εάν, πότε και πώς ακριβώς αυτό θα συμβεί. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στα επόμενα 24ωρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια.